Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Morbergs okända förflutna – avslöjar sin längtan

Ny serie med Per Morberg
Foto: TV4
Foto: TV4
Foto: TV4

Per Morberg släpper en bok om sin väg upp på toppen i restaurangbranschen, från den tuffa starten som kökspojke till lyxlivet som kokboksmogul.

I ”Malou efter tio” berättar Morberg om längtan efter det förflutna – och vill samtidigt nyansera me too-uppropet i restaurangbranschen.

– Man får inte glömma att 99,8 procent av de flesta karlar är bra gubbar, säger han i TV4-programmet.

Kändiskocken och skådespelaren Per Morberg har blivit en tv-ikon med sitt program ”Vad blir det för mat?” som sändes på TV4 under många år. Nu producerar stjärnkocken sina egna matprogram på internetplattformen Starflow, där han lagar mat i sitt lyxhus i Söderhavet.

Nu släpper Per Morberg sin elfte bok, ”Morberg bakfickan”, där han delar med sig av en mängd recept men också minns tillbaka på sin resa i krogbranschen, från tiden som kökspojke till där han är i dag.

Morbergs erkännande: ”Lite bakåtsträvande”

I tisdagens ”Malou efter tio” berättar Morberg om varför han ville skriva den nya boken.

– Kanske lite bakåtsträvande, lite nostalgi, och att allt var bättre förr, vilket ju inte är sant. Man kan ju tänka så ibland, att det var lite lugnare innan alla de här medierna fanns. På det sättet var det bättre. Det var violiner och kanske någon som spelade på flygel när man gick ut och åt. Och vita dukar, säger Per Morberg.

Kocken minns hur han på 70-talet fick jobb som kökspojke, och först trodde att kollegerna skämtade när de sa att han skulle skala säckvis med potatis och lök.

– Jag trodde de skämtade, och då var man ändå inte så curlad på den tiden. De bara tittade på mig som om jag inte var klok, och sopade in några säckar till. Så började min restaurangbana, berättar han.

”Det slogs väldigt mycket rumpor”

Programledaren Malou von Sivers undrar hur det har sett ut i restaurangbranschen när det kommer till jämställdhet, och lyfter att många kvinnor under me too-rörelsen vittnade om sexism och hård jargong. Medan Morberg bekräftar det, så tycker han också att man ska lyfta hur många bra män det finns.

– Det var det, självklart. Det slogs väldigt mycket rumpor och sånt där ute i matsalen, så var det. Men sen har det kanske gått en liten inflation i den här grejen, man får inte glömma att 99,8 procent av de flesta karlar är jävligt bra gubbar. Någon måste säga det också, säger han i ”Malou efter tio”.

Malou von Sivers tycker att det är viktigt att de männen säger ifrån när de ser sexistiska handlingar bland andra män.

– De måste kliva fram och säga ”hallå där, vad håller du på med!”

Något som Per Morberg menar att han och många med honom redan gör.

– Men det gör vi också, vi som är bra. ”Vad fan håller du på med?”

Expressen har sökt Per Morberg för en kommentar.

Per Morbergs dilemma i relationen med Inese

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.