Morbergs imperium – vinst på 9,5 miljoner kr

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
PENGAREGN. Med hjälp av sitt imperium bestående av bland annat kokböcker, vin, husgeråd, stekpannor, matvaror och jaktkläder omsatte hans företag förra året 20,2 miljoner.
Foto: Cornelia Nordström
Förra året plockade Per Morberg ut 12,2 miljoner kronor ur det egna bolaget Dramab där han är ensam aktieägare.
Foto: Linus Hallsénius/Tv4
Morberg slog igenom i "Rederiet".
Foto: Bengt Wanselius

Miljonerna fortsätter att rulla in för Per Morberg.

Med hjälp av sitt imperium bestående av bland annat kokböcker, vin, husgeråd, stekpannor, matvaror och jaktkläder omsatte hans företag förra året 20,2 miljoner.

Vinsten uppgick till 9,5 miljoner kronor.

Per Morberg började sin offentliga karriär som skådespelare med roller som den elake Viggo i "Rederiet", Roger Rönn i "Vita lögner" och med roller i flera "Beck"-filmer. Med en bakgrund som utbildad kock och arbete på flera anrika krogar som Riche och Café Opera blev han sedan en av Sveriges mest kända tv-kockar i egna tv-programmet "Vad blir det för mat" och som en av domarna i de första säsongerna av "Sveriges Mästerkock".

Sedan dess har han byggt upp ett stort imperium kring sitt eget namn. Det startade med kockböcker, fortsatte med vin och växte fort till en miljonindustri. I dag syns hans namn på produkter som bordsbestick, köksgeråd, kryddströare, grytlappar, roterande grillspett, kaffe, näringspreparat, glass, bakpulver, vin, öl, mineralvatten och mycket, mycket mera.

Plockade ut 12,2 miljoner

Och miljonerna rullar in. Förra året plockade Per Morberg ut 12,2 miljoner kronor ur det egna bolaget Dramab där han är ensam aktieägare.

Expressen har tagit del av Dramabs senaste årsredovisning för året juli 2013 till sista juni 2014.

Under den perioden omsatte förtaget med dess olika verksamheter 20,2 miljoner kronor, vilket är en minskning med 1,5 miljoner jämfört med förra året. Vinsten blev 9,5 miljoner kronor jämfört med förra årets 12, 7 miljoner kronor. I år unnade sig Morberg inte någon utdelning.

Bakom framgången ligger en mängd olika verksamheter och ett väloljat marknadsföringsmaskineri. Morberg är kung av de svenska kändisvinerna och hans serie Morberg Collection som består av rött, vitt, rosé och mousserande är en försäljningssuccé på Systembolaget. 2012 sålde han uppemot 600 000 liter vin enligt Systembolagets försäljningsstatistik.

Jag är rätt duktig på marknadsföring, har Per Morberg sagt till DI Weekend.

"Klart det handlar om pengar"

Sedan 2014 är Per Morberg inte längre jurymedlem i tv-programmet "Sveriges mästerkock". Han har berättat att han har tjänat miljoner på programmet, men att han inte behövde programmet av ekonomiska skäl.

Det är klart att det handlar om pengar. Vad jobbar du för? Jag har ju tjänat miljoner på det här, har han sagt till DI Weekend.

För resetidningen Buss på Sverige berättade han att hans villkor för att stanna kvar i programmet var att få bestämma allt.

Ansvariga för ekonomin i Morbergs miljonmaskineri är företaget Multiekonomerna. Men där kan ingen uttala sig om succén.

Jag skulle gärna vilja det, men jag får hänvisa till honom direkt. Vi har sekretess, säger Martin Junghem, redovisninskonsult på företaget och den som står som ekonomisk kontaktperson på Morbergs hemsida.

Expressen har sökt Per Morberg för en kommentar, men han har inte återkommit.

Fakta/ Per Morbergs industri

Per Morberg har dragit igång en hel industri kring sitt namn och person. Morberg har blivit en varunamn. I dag har han skyddat sitt namn ”Morberg” hos Patent- och registreringsverket (PRV) för bordsbestick, redskapsburkar, köksgeråd, tallrikar, dricksglas, krukor, pannor, kastruller, kryddströare, handdukar, bordsservetter, grytlappar, med mera.

Samt för ”Morberg Collection”: kaffe, te, ris, mjöl, näringspreparat, spannmål, bröd, konditorivaror, glass, salt, bakpulver, salt, senap, såser, is, med mera.

Och för ”Morberg Drycker”: Öl, mineral- och kolsyrat vatten, alkolhaltiga drycker, fruktdrycker, safter, med mera.

”Morbergshällen” handlar om köksgrillar, utomhusgrillar, roterande grillspett, stekbord, med mera.

Just nu ligger ytterligare ett ärende inne hos PRV för varumärkesregistrering. Det är Supreme Wine & Spirit AB som vill registrera varumärket ”Morberg Appasionato del Vino”.

Supreme Wine & Spirit AB omsatte under september 2012 till sista december 2013 98,7 miljoner kronor.

Ordförande i bolaget är Per Morbergs hustru Inese Bergs Morberg.

Inese Bergs Morberg äger hälften av Supreme Wine & Spirit AB genom sitt bolag Morberg Spirits AB, där hon äger samtliga aktier.

Fakta/Dramab

Dramab har två anställda, och Per Morberg är den enda aktieägaren.

I bolagets verksamhetsbeskrivnig står det att man under biföretaget Per Morberg producion ska idka producerande verksamhet för konsult-, förlags-, artist-, kompositörs-, text- och arrangörsverksamhet samt handel inom marknadsföring, PR, reklam, konst, bok, tidning, film, video, foto, radio, tv, musik samt nöjes- och teaterbranschen.

Men Dramabs verksamhet ska också bestå av sjukvårdstjänster utförda av exempelvis sjuksköterska, barnmorska samt pedagogi inom sex och samlevnad, akupunktur och handel med naturmedicin. Bolaget ska även bedriva arrangörsverksamhet inom jakt, fiske, skytte, ridning, skogspromenader och båtutflykter med mera. Utöver det ska man ägna sig åt verksamhet inom restaurang och catering.

Fakta/Dramabs ekonomi

Räkenskapsåret 2013/2014

Omsättning: 20 213 749 kronor

Årets resultat: 9 466 227 kronor

Eget kapital: 9 655 478 kronor

Utdelning: ingen utdelning

Räkenskapsåret 2012/2013

Omsättning: 21 745 kronor

Årets resultat: 12 273 252 kronor

Eget kapital: 12 389 252 kronor

Utdelning: 12 200 000 kronor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.