Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moraeus viktras efter tuffa hösten

Kalle Moraeus berättar bland annat om hur det var att endast tretton år ung förlora sin mor.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kalle Moraeus i stor intervju med Expressens Karin Sörbring om viktnedgången, dyslexin och musiken.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kalle Moraeus har fått kungamedalj och belönats med tv-priset Kristallen.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kalle och katten Benny.Foto: Anita Moraeus
Moraeus före viktraset.Foto: / SVEN LINDWALL EXP

När han var elva år fick mamman en hjärnblödning. Två år senare gick hon bort.

- Det var ju naturligtvis ett jäkla trauma i livet, säger Kalle Moraeus, som i dagarna börjar spela in sista säsongen av ”Moraeus med mera”, i en stor intervju om viktnedgången, singelskapet och musiken.

Kalle Moraeus anländer på exakt utsatt tid till intervjun på Rivals bistro vid Mariatorget i Stockholm.

- Jag tog en powernap uppe på hotellrummet för vi har repat inför "Moraeus med mera" 09.30-18 i dag och det är väldigt intensivt, förklarar han.

Den populäre programledaren och musikern knorrar dock inte ett dugg när fotograf Cornelia Nordström vill passa på att ta bilder före maten, innan det mörknar. Kalle poserar glatt i regnet och går med på att spexa med armarna för att få mer liv i fotografierna.

Han beställer in lammracks och rekommenderar oss att välja den smörstekta gösen som han åt häromkvällen (Kalle bor på hotell Rival ungefär 60 nätter om året).

Du ägnade en stor del av ditt sommarprat 2002 åt att prisa Montignac-metoden (att välja mat med lågt GI-värde). Hur äter du numera?

- Jag äter fortfarande enligt Montignac och väljer så lite kolhydrater det går. Börjar man äta pasta går det nästan inte att sluta. Och så äter jag inte så där jättemycket varje dag. Men jag är inte extremt sträng, det händer att jag gör något undantag. 

(Kalle har sedan årsskiftet tappat mer än 15 kilo i vikt, men det pratar vi mer om senare då vi kommer in på hälsan). 

Kalle Moraeus äter enligt Montignac-metoden och smakade bara på en liten potatis till lammracksen under intervjun med Expressens Karin Sörbring.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Moreaus fick lift när körkortet är indraget

 

Hur tog du dig hit till Stockholm nu när ditt körkort är indraget?

- Instrumenten transporterades hit i förväg och jag hade planerat att åka tåg, men jag hade inte bokat biljett och det visade sig vara fullbokat. Så jag fick lägga ut en förfrågan på Facebook och till slut fick jag skjuts med en vän från Älvdalen.

Och hur funkar det att vara utan körkort hemma i Dalarna?

- Där märker jag knappt att jag har varit utan, för jag är hemma i mitt hus så mycket och kompisar och grannar hjälper gärna till att köra om det behövs. Ska jag handla mjölk tar jag cykeln ner till affären.

- Däremot har jag fått styra om en massa jobbarrangemang och exempelvis åka en dag tidigare till spelningar för att få allt på plats. 

Berätta om fortkörningen!

- Det var så jädra klantigt, för jag kör i vanliga fall aldrig över hastighetsgränserna. Under 20 år som bilförare har jag möjligtvis åkt dit för någon enstaka fortkörning, men jag är egentligen jättenoga. Den här gången åkte jag från Stockholm hem mot Orsa och var väl lite för trött då jag gasade vid Vikarbybacken där det är dubbelfiligt och jag hade en långtradare och en husvagn framför mig. Men det är bara att acceptera och gilla läget.

 

LÄS MER: Nu får Moraeus inte köra sin Lamborghini Diablo i "Moraeus med mera" 

 

Du fick inte gehör på din överklagan?

- Nej, jag ansökte om att av jobbskäl få straffet förkortat från två månader till en, men fick avslag. Jag kör bil i vartenda avsnitt av "Moraeus med mera" och behöver körkortet för att ta mig till olika uppdrag. Jag har kolleger med nästan identisk situation som har fått igenom överklagan, men det fick inte jag.

Du sjunger "Om jag kunde bli som han, en fridens man, hitta harmoni". Har du hittat den där harmonin som du sjunger om?

- Nja, jag är en människa under utveckling, men jag tillhör dem som ser fram emot att bli gammal. Jag blir bara mer och mer harmonisk för varje år, lugnare. Tar bättre och bättre beslut, precis som det ska vara. Man vet vilka faror man inte ska gå in i och vilka man ska jobba med. Sådant vet man inte när man är nykläckt musiker och flyttar till storstaden, då springer man på allt. Min etablering gick mycket fortare tack vare Benny (Andersson, reds anm). Jag blev etablerad på en gång då jag flyttade hit och fick jättemycket jobb samtidigt som jag hade fast tjänst vid Filharmonikerna.

Men det fanns en tid då du hade färre och färre förfrågningar om spelningar?

- 2007-2008 lade skivbolaget jag hade då ner en massa avdelningar. Jag har aldrig varit orolig för att inte kunna försörja mig, men då jag var 46-47 år var det lite tungt. Det kom färre spelningar. Man har bättre och sämre år, det var en liten svacka där ett tag, idéerna började rinna ur. Men det kan vara väldigt bra att ha sådana år också, det blir tid för kontemplation. 

- 2010 var jag med i "Körslaget" i TV4 och då small det till. Då träffade jag en person som blev väldigt viktig för mig i livet, tv-producenten Tina Graffman.

Då Kalle Moraeus var 46-47 år kom det färre spelningar, men med "Körslaget" vände allt.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

SVT lägger ned "Moraeus med mera"

Ja, det var ni två som spånade fram idén till SVT-programmet "Moraeus med mera". Berätta!

- Vi gick upp med idén till SVT som sade ja direkt, det var helt magiskt... Det är inget importerat programupplägg. Tina och jag har suttit med penna och block, funderat över vad vi skulle göra, fyllt blocket och gjort ett tv-program av det. Det är sjunde säsongen nu och det blir den sista.

Jag vet att du ska programleda ”Victoriadagen” då kronprinsessan den 14 juli fyller 40 år, men hur känns det när båda dina programledaruppdrag – ”Så ska det låta” och ”Moraeus med mera” – försvinner samtidigt?

– Jag lever med filosofin att har man ett sådant här jobb ska man vara jävligt medveten om att det kan ta slut en dag. Det är ingenting man ska hänga upp livet på utan snarare bli väldigt förvånad varje gång SVT ringer och frågar och inte ett dugg förvånad när de ringer och säger att nu är det dags för förnyelse.

– Jag var också en som var förnyelse en gång i tiden. Och jag har lärt mig hur mycket som helst om tv under de här åren. Stängs en dörr öppnas tusen nya. Det är bara att ladda på med nya idéer. 

Det var modigt av dig att säga upp dig från Filharmonikerna!

- Ja, det var en sorg att göra det, men jag vaknade upp en morgon och bestämde att nu jäklar går jag upp till chefen och säger upp mig. Jag hade för roligt med allt det andra och efter elva år med Filharmonikerna började det bli lite rutin. 

Jag tänker att det är skillnad att spela förstafiolen och att vara del av en ensemble?

- Jag har ju alltid haft det inom mig i kroppen, det har skrikit att jag vill fram där på scenen. Jag har alltid, alltid, alltid haft det där inombords och varit så sugen att ta det där steget. 

(Kalle Moraeus noterar att servitören tar min kniv och inser att personalen har missuppfattat att jag också ska äta lammracks. Kalle vinkar till sig betjäningen och påminner om att det var en lammrack och två gös som vi beställde). 

Kalle Moraeus ser sig i första hand som musiker, i andra hand som programledare.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Kalle Moraeus fick hjälp av läraren mot dyslexin

 

Du har sagt att du är dyslektiker. Hur har det påverkat dig?

- Jag hade en dyslexi där man faktiskt kunde träna upp förmågan att läsa och hamnade på landstingets högre musikskola i Falun där vi hade en fantastisk pensionerad lärare i svenska och engelska. Hon såg mitt problem. Det var ganska nytt med dyslexi och hon var lite insatt i det, så jag fick träna extremt mycket, bland annat genom att skriva brev till folk. Då blev det mycket bättre.

Hade du extra utmaningar att lära dig saker?

- Vissa saker fattade man ju inte och andra saker fattade jag bättre än alla andra. Jag har en konstig sak fortfarande, jag kan inte sjunga utan att ha texten framför mig, inte ens låten "Beatrice" som jag har sjungit i 30 år. Jag kan lära mig en fiolkonsert som är 40 minuter utantill och jag kan också spela en tre timmar lång pjäs och inte missa en pryl, men ställer jag mig och sjunger "Beatrice" utan att ha texten där går det åt helvete. Det kanske är någon psykisk hang-up.

- Jag har alltid gått omkring och trott att jag har varit lite korkad och jag är heller inte händig. Det första jag gjorde när jag flyttade hem till Orsa för tolv år sedan var att ta flygcertifikat. Det motsvarar nästan 30 poäng på högskolan - och det gick ju bra. Sedan startade jag ett snickeri.

Det var ett medvetet beslut, att erövra dessa områden?

- Ja, att undersöka. Jag var inte dum i huvudet, jag är normalbegåvad. Jag har inte pysslat med sådana studier tidigare. Då jag tog jägarexamen och körkortet tyckte jag inte alls att det var några problem, så jag misstänkte redan då att jag inte var korkad. 

Vad i skolan fick dig att känna dig korkad?

- Jag var så jäkla splittrad, jag spelade fem dagar i veckan och hade siktet inställt på bara musik. Så jag hade väl ingen motivation. Det sista året hade jag en bänkkamrat som hette Susanne. Hon sade åt mig att sluta tjafsa på lektionerna och börja titta i böckerna. Då fick jag 3,5 i medelbetyg. 

Det låter som att du har återfått självförtroendet?

- Ja, jag har bra självförtroende och självkänsla, jag är lite tråkig och vanlig på det viset, jag har inget trassel bak i livet att skriva om, en vanlig medelklassuppväxt på landet.

 

Mamman dog när Kalle Moraeus var tretton år

 

Ja, du har beskrivit din barndom som "extremt lycklig". Men en erfarenhet som inte alla elvaåringar har är att ha en förälder som blir svårt sjuk?

- Nej, mor blev sjuk när jag var elva och gick bort när jag var tretton. Det var ju naturligtvis ett jäkla trauma i livet. Sedan måste jag säga att det är så länge sedan att jag har lite svårt att komma tillbaka till det läget. Jag får liksom inte tag i de känslor jag hade. Människan är väldigt anpassningsbar. Kanske har man lättare att anpassa sig när man är barn? Jag var inte jätteliten när det hände, jag var tretton.

Elva år, när hon blev sjuk.

- Ja, men då var det ju också två år, en tid då man kanske blev medveten om att man kan bli sjuk och det kan gå åt helvete. Och så gick det åt helvete. 

Kalle Moraeus mormor steg in i livet och tog plats då mamman dog. "Det är klart som fan att man blev drabbad", säger Moraeus.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Var det någon som pratade med dig då om det som hände?

- Jag tycker att min mormor steg in i livet och tog plats. Hon fanns alltid hemma och det fanns andra vuxna i närheten. Jag tror att vi klarade det ganska bra, ändå. Fast sorg är ju sorg. 

När jag var liten var det inte självklart att prata om sådant här eller att barn skulle gå på begravningar. Pratade ni om att din mor var sjuk?

- Det var så obvious (uppenbart, reds anm). Mormor och min far, i den generationen pratade man inte så himla mycket. Det var mer "det är bara att acceptera och gå vidare". Det är klart som fan att man blev drabbad, men av någon jäkla anledning så gick det ändå.

 

Fakta/Har fått kungamedalj och vunnit Kristallen

NAMN: Karl Anders "Kalle" Moraeus.

ÅLDER: 53.

YRKE: Musiker, spelman, tonsättare och programledare.

BOR: Hus i Orsa.

FAMILJ: Dottern Johanna, snart 21 Katten Benny. Singel.

FÖDD OCH UPPVUXEN: I byn Born utanför Orsa med två bröder, Per-Erik, som är 13 år äldre, och Olle som är åtta år äldre. 

MAMMA VAR: Margot Kristina Moraeus, hemmafru. Dog 1974, endast 50 år ung.

PAPPA VAR: Erik Moraeus, ledare för Orsa Spelmanslag, ledare för Dalarnas spelmansförbund, dog 1989, 69 år gammal.

UTBILDNING: Landstingets högre musikskola (numera konservatoriet) i Falun. Violinstudier för Bengt Björk, högskolan för scen och musik i Göteborg. 

KARRIÄR: Medlem i Orsa spelmän (1987-) och i Benny Anderssons Orkester (2001-). Kungliga filharmoniska orkestern i elva år. Tävlat i Melodifestivalen med låten ”Underbart” (2010), har vunnit TV4:s ”Körslaget” (2010). Tävlat i ”På spåret”, varit julvärd i SVT (2011). Sommarvärd i P1 (2002 och 2015). Jussi Björlingstipendiet (2002), Karamellodiktstipendiet (2006), Kungamedalj (2009). Albumen "Kalle Moraeus" (2001) och "Komma hem" (2013). 

INKOMST AV TJÄNST: 566 760 kronor (2015) (plus 645 318 kronor i inkomst av kapital). 

AKTUELL: Programledare för ”Moraeus med mera” (som spelas in på Orsa camping 6, 7, 9, 10, 11, 16, 17 och 18 juni och har sändningsstart i SVT1 lördag 21 oktober kl 20.00.

 

"Mor var fortfarande otroligt kärleksfull"

 

Ibland är kanske tiden fram till döden värre än själva döden?

- Ja, en människa som får ett så stort trauma blir förändrad. Stroke kan ge personlighetsförändringar, men det kan jag inte säga att min mor fick. Hon var fortfarande otroligt kärleksfull. 

En del beskriver det som att man får växa upp fort och ta stort ansvar när familjen drabbas av kris eller sorg?

- Nej, så var det inte för mig. Jag hade mormor också, nog fick jag fortsätta vara barn. 

Man kanske reflekterar ännu mer över sådant då man själv får barn?

- Ja, min far gick bort 1989, jag var 26 då. Så jag har varit föräldralös större delen av mitt liv. Och det var tråkigt att inte få visa min dotter Johanna för mina föräldrar, jag hade hemskt gärna velat göra det. Men man har de förutsättningar man har, då lever man efter det.

Tror du att det händer något efter döden?

- Det blir begravning och kaffe och bodelning för dem som är kvar. 

 

LÄS MER: Kalle Moraeus sista ord i "Så ska det låta" 

 

Du har sagt att all musik under din uppväxt skulle ha ett politiskt syfte?

- Nationalteatern hade en regel att alla fick vara med och spela och ingen fick spela bättre än den som var sämst. Fan alltså, jag skulle bli tokig... Men jag älskar proggtiden för den är så konstnärlig och viktig. Det är för lite progg i dag. 

Hade du hela spännvidden redan då, från folkmusik och klassiskt till Abba?

- Nej, Abba lyssnade man inte på. För fasiken, det var förbjudet. Jag var i en miljö där det inte var accepterat. Min äldre bror och hans fru var helt emot, men det roliga var att hon hade en dotter som var jämngammal med mig och den dottern lyssnade på Abba. Så nog fasen fick jag höra Abba! Jag har en kollega som skulle spela med sitt jazzband i Hammarkullen, varpå någon i personalen kände igen honom och frågade om det inte var han som spelade på en Abba-platta. Då ställdes framträdandet in, man hade upptäckt att det fanns en "imperialistmusiker" i sällskapet.

- Proggen innebar att människor tog tillbaka makten, pressade politikerna och åstadkom en massa bra i samhället. 

Hur tänker du kring det politiska landskapet i dag?

- Jag saknar åsikterna och det är tråkigt att det inte är större skillnad på de politiska partierna. På något sätt är alla fast i att det är pengarna som styr. Det tas samma beslut oavsett vilken regering vi har.  

Har du alltid röstat på samma parti?

- Det har kanske svängt lite på senare år, men inte i grunduppfattningen. Man blir lite klokare när man blir äldre.

 

Bryr sig inte om avundsjuka

 

Hur tycker du att det fungerar med jantelagen i Dalarna?

- Jag tycker inte att det är så farligt. Om folk är avundsjuka på mig så bryr jag mig liksom inte. 

Jag läste att du brukar hänvisa till att du inte är någon "quick fix" utan är akademiskt utbildad och slet med musiken i 25 år innan du slog igenom brett?

- Ja, det är jag stolt över och då blir det gedigen kunskap. Det kommer fram människor i alla åldrar varenda dag och hälsar och tar kort. Men jag har inget bekymmer med det där, jag är tacksam för min publik. Orkar jag inte ta ett kort en viss dag så stannar jag väl hemma.

Kalle Moraeus tar sig utan knot tid att fotograferas före middagsintervjun på hotell Rival i Stockholm, där han sover 60 nätter om året.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

"Inte ett dugg imponerad av mig själv"

 

Du har sagt att du inte gärna tittar på dina egna tv-program. Vad beror det på?

- Jag tittar med någon sorts professionell hjärnhalva, men jag blir kritisk mot mig själv. Varför säger jag så där, ser ut så där eller spelar så himla dåligt? Gör jag något bra rycker jag bara på axlarna, jag är inte ett dugg imponerad av mig själv.

Marie Göranzon sade till mig att hon kanske har varit nöjd med sin insats fem gånger?

- Jag förstår vad hon menar. 90 procent av gångerna är jag inte nöjd med min insats. Jag är drillad i en miljö där åtta års studier gick ut på att jag skulle stå i ett övningsrum och bara jobba med det jag var dålig på, fyra-sex timmar om dagen. Man skolas i självkritiskhet, för den är näring till ens utveckling.

Kalle Moraeus gnuggar sig i ögonen och jag säger att jag förstår om han är trött. 

- Nej, jag är lite irriterad i ett öga. Jag har haft fruktansvärd pollenallergi i tre-fyra-fem år. I år känner jag ingenting, möjligtvis lite snuva.

Du tål din katt Benny i alla fall?

- Ja, ur allergisynpunkt. Inte halv sju om morgnarna, då är han nära att bli ett par handskar.

Kalle Moraeus letar upp en bild på Benny i sin mobil.

Kalle Moraeus kallar katten Benny för "en kvarsten runt sin hals, men en kvarnsten som han tycker väldigt mycket om".Foto: Anita Moraeus

Vad betyder Benny för dig?

- Jag kan inte resa bort så mycket jag vill. Han är en kvarnsten runt min hals, men en kvarnsten som jag tycker väldigt mycket om. Jag skulle aldrig i livet ge bort honom. När vi skaffade katt sade jag "herregud, jag är en macho jägare, jag ska inte hålla på med några katter". Det tog några dagar, sedan var jag som en riktig hönsmamma. Jag åkte dit så det bara tjongade om det. 

- När honkattan dog var det en sorg utan ände, chocktillstånd. Men med djur blir det inte på djupet, det är det akuta någon vecka, man tycker att man hör djuret. Det är inte som när en människa går bort. Men just under det akuta är det drygt, det är ju som en familjemedlem. Hon var väldigt speciell, hon hade åsikten att vi var fyra människor och en katt i hushållet, inte två katter och tre människor. Hon var riktigt elak mot Benny och claimade hela tiden oss.

Så för Benny var det inte så hemskt när honkatten dog?

- Jag trodde att han skulle leta och ropa efter henne, men han fattade på en gång och låg och rullade framför tv:n och i soffan där han aldrig fick vara för henne. Hatobjektet försvann.

 

Kalle Moraeus viktnedgång – så tränar han 

 

Din allergi kanske har blivit lindringare av att du tränar så mycket?

- Just den här vintern har jag åkt jättemycket skidor. Nu har jag inte tränat sedan i påskas, då blev jag ordentligt snuvig. Jag var sjuk hela januari också. Hade jag varit frisk hade jag kommit över 50 mil på skidor i år, men jag kunde inte börja åka förrän 2 februari. Fet och jäklig var jag. Jag har tappat 15 kilo sedan dess!

Hur har du tappat dessa kilon?

- Bestämmer man sig blir det så. Inga kolhydrater, långa sjok utan en droppe alkohol. Jag har hållit reda på hur mycket och vad jag har käkat. I julas var jag nästan "all time high" i mitt liv och jag mådde väldigt, väldigt dåligt av det. Jag hade en fruktansvärd stress i höst, trasigt på många vis och saker som hände som jag absolut inte kan prata om för det drabbar en annan människa, yrkesrelaterat, men det gjorde att jag tappade styren över mat och vällevnad. 

- Jag har haft inflammation i axeln i 1,5 år och var mitt uppe i allt det där halvt handikappad. Tidigt i höstas bestämde jag mig för att börja en ny resa i mitt liv den 2 januari. Mitt mål är att ta 30 kilo det här året. 

- Det var det enklaste i världen när jag hade bestämt mig. Är man överviktig och man och har den där kulmagefetman som jag har så är det inte frågan om om utan när man får diabetes. Det ska bort bara, jag vill vara en frisk och sund människa. Vissa perioder i livet klarar man inte det, man har inte energin utan släpper en del områden.

2013 åkte Kalle Moraeus "kort-vasan".Foto: SARA STRANDLUND

Tröstätande är förstås inte bra för den egna hälsan, men det får inte så stora sociala och yrkesmässiga konsekvenser som om det handlar om ett alkoholberoende?

- För mig var det inte tröstätande. Jag kan leva på två ägg och ett kex i två veckor, inga problem. Man får stänga av intresset för att laga och äta mat. Nu i sommar är det grilltider och då kan jag äta jättebra mat som är hur vettig som helst.

Är det inte svårt att hålla diet när man är på resande fot?

- Jo, då är det bekymmer, men värre saker har väl människor lyckas med än att hålla fan på sig när man är på turné. Det är bara bortförklaringar. Det som är lite trassligt är att komma åt att träna. 

 

Kalle Moraeus viktmål: under 90 kilo

 

Du har artros i knäna. Betyder det att du i huvudsak cyklar?

- Ja, jag cyklar och ja, jag har artros i knäna. Men det har också blivit bättre nu när jag motionerar. För varje kilo jag tappade gick det lättare att åka skidor. Jag har en dröm om att få inleda nästa säsong med att väga under 90 pannor. Christer Skog, en gammal landslagstränare, har lyst igenom min kropp och sagt att om jag väger 86 kilo är jag normalviktig och har 25 procent fett. Jag har gett mig fasiken på att jag ska få se det där 86 någon gång i livet. Vilken dröm att få åka skidor och väga 86 i stället för 116 kilo. Det var ju rena mardrömmen i vintras!

Du är du halvvägs i mål nu redan före midsommar?

- Det är inte säkert att jag lyckas, men jag tänker inte banna mig själv för det heller. 

Vad är din stora last?

- Jag gillar god mat, alltifrån piggvar och löjrom till stuvade makaroner och falukorv. Godis äter jag aldrig.

Du har tidigare haft perfekta värden på hälsokontroller?

- Ja, för några år sedan hade jag åkt 60 mil på skidor och fick perfekta värden på testet. Förra våren då jag gick på läkarkontroll för flygcertifikatets skull hade jag för första gången lite förändrade värden. Nu är det dags för min årliga flygkontroll igen och nu ska det förhoppningsvis vara lite bättre.

Det största som hänt dig är att bli far, har du sagt. Hur har det förändrat ditt liv? 

- Det får en att kämpa, man vill efterlämna en bra värld både hemma och borta. Det finns en tillhörighet, man får sluta spela huvudrollen i filmen om sitt eget liv. Det är jäkligt skönt. Det finns ingen större förändring än att bli förälder, det var en chock. Man hade teser som alla andra föräldrar, "det ska inte bli någon skillnad på vårt liv". Efter tre månader satt man där hålögd. Johanna hade kolik...

2010 vann Kalle Moraeus och hans kör "Körslaget" i TV4.Foto: OLLE SPORRONG

Hur vill du vara som far?

- Stöttande, förbereda en bra grund att stå på egna ben och ta rätt beslut. Jag vill skicka med en bra syn på livet, trygghet och förmåga att klara sig själv. 

Hur ofta ses ni nu när Johanna studerar?

- Vi ses ganska ofta, jag är ju här i Stockholm mycket. Då bjuder jag ut henne på middag, vi går på konserter eller hänger bara och kollar dumma tv-serier. 

 

Kalle Moraeus om skilsmässan

 

I en av dina andra låtar, "Stanna kvar hos mig", sjunger du "Blir det bättre om du går" och "Ibland i livet går det vackra förlorat". Vad tänker du om de raderna i dag?

- Det är inte jag som har skrivit de raderna. Jag antar att du syftar på skilsmässan? För mig är det lite motbjudande att sitta och prata om den i offentliga sammanhang, det är någonting som jag inte vill dela med alla. Det är en svår stund när det väl händer.

Kan du prata om hur du mår i dag, efteråt?

- Jag mår jäkligt bra och är en väldigt glad människa. Jag kommer från en stund i mitt liv som inte var så glad, men nu är det tre år sedan. Det är länge sedan nu. Men jag lever själv och är nöjd med det.

Martin Melin och Lasse Kronér sade till mig att det är klart att en del fans hör av sig med uppskattande kommentarer, men att det inte är säkert att man vill dejta någon man fått kontakt med så?

-  Ja, fast även fans kan ju vara intelligenta, trevliga och attraktiva, men jag har inte provat att dejta.

 

"Vem vill vara ihop med Grodan Boll?"

 

Lasse Kronér sade att han inte ens ser när folk stöter på honom. Ser du?

- (Kalle skrattar till). Groucho Marx sade en rolig sak, han skulle aldrig vilja vara med i en herrklubb som ville ha med honom, för då kan de ju inte vara kloka i huvudet. Lite så kan jag känna. Vad fasen, är det någon dam som vill vara tillsammans med mig, vad är det då för fel? Vem vill vara ihop med Grodan Boll?

Varför säger du så?

- Jag ska inte säga att jag inte har självförtroende, för det har jag. Men jag kan bli lite skeptisk först om någon skulle visa sig intresserad. Det är min första utgångspunkt, men det går väl kanske över sedan. Men jag har liksom inte tagit det där steget att vara tillsammans med någon, jag vill ju vara själv. Jag mår väldigt bra av det här och har inga problem att vara ensam i huset i fem veckor. Jag umgås ju med kvinnor, människor, och har ett frekvent liv med människor som flera gånger i veckan kommer hem och äter hos mig. Jag har ett socialt liv. 

Kalle Moraeus säger att han är singel och att han trivs med det.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Att du blir skeptisk om någon visar intresse för dig, har det också att göra med att du är en offentlig person?

- Nja, man blir kanske lite på sin vakt. Nu ska du inte tro att det händer varenda dag i mitt liv, men ibland händer det att jag får något brev. 

Svarar du?

- Ja, om det är artiga vanliga människor. Är det "nutheads" åker breven i vedspisen.

Elisabet Höglund berättade för mig att hon gick på dejt med en läsare - och nu är han hennes man!

- Ja, men någonstans måste det ju börja. Vad är skillnaden om man spanar in mig när jag jobbar på tv eller om jag skulle jobba på Mora lasarett? 

Apropå att du ska programleda Victoriadagen 14 juli, vad har du för tankar om kungafamiljen och dess arbete?

- Att vi har det statsskick vi har är en del av vår identitet. Victoria är en fantastisk person, så otroligt proffsig, jag har pratat med henne och de andra i kungafamiljen flera gånger i livet. Det var väldigt speciellt då jag fick motta medalj i åttonde storleken och det var inte utan att jag sträckte på mig lite extra då. Det gjorde jag med stolthet.

"Victoria är en fantastisk pesron", säger Kalle Moraeus som programleder firandet av Victoriadagen på Öland 14 juli. (Bilden togs då prins Alexander döptes i Drottningsholms slottskyrka).

Blir det något tredje soloalbum?

- Det hoppas jag innerligt. Jag tänker på det jämt, jag skulle vilja ha mer lugn och ro att skriva musik. Det får man när det är dags, det tar man sig då.

Det blir inte i höst då, om du inte spelar in "Så ska det låta", som tas över av Sarah Dawn Finer, och heller inte gör fler säsonger av "Moraeus med mera"?

- Jag måste nog börja på någonting i höst.

Kalle ber om ursäkt för att han behöver svara på ett sms.

- Jag har ny telefon i dag, jag tappade den andra i toaletten i går. Fasen vad klantigt! Jag blev 8 000 kronor fattigare, men jag hade allt på iCloud så när jag hade fått i gång den nya telefonen såg den ut precis som den gamla.

Du har sagt att du skissar på en kokbok?

- Jag skissar på en himla massa böcker och sitter med ett förlag och pratar nu. Det snurrar runt mat, men kan vara lite olika teman.

Skulle du inte vilja ha något tv-program om mat?

- Jo, det hade varit väldigt kul. Det lagas så mycket mat i tv och skrivs så mycket böcker, man behöver någon krok att hänga upp det på och det har jag ju många av.

Vad skulle det vara för krokar?

- Ja, man skulle kunna resa ut i Europa och spela sig igenom USA. Mat och musik hör ju väldigt mycket ihop.

 

PS Så var mötet

En trevligare människa får man leta efter! Kalle Moraeus är rolig, klipsk och överraskande, utan att för den skull vara det minsta inställsam. Han känns 100 procent uppriktig och naturlig.
Kalle känner de flesta i personalen på hotell Rival vid namn och behandlar alla lika respektfullt, från servitör till fans som kommer fram och vill småprata. Och han bjuder generöst på sin tid och ger fotograf Cornelia och mig drygt tre timmar av sin tisdagskväll. Att tekniken strejkar lite grann och vi måste göra om en del av tv-intervjun irriterar honom inte det minsta.

 

PS Så var mötetFoto: CORNELIA NORDSTRÖM

LÄS MER: Tittarilskan efter Moraeus petning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.