Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moraeus petas av SVT – lägger ner programmet

Kalle Moraeus berättar att årets "Moraeus med mera" blir det sista. "Alla som jobbar med programmet vill fortsätta", säger producenten Tina Graffman.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kalle Moraeus och reportern Karin Sörbring.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kalle Moraeus berättar att årets "Moraeus med mera" blir det sista. "Alla som jobbar med programmet vill fortsätta", säger producenten Tina Graffman.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Först blev det klart att Kalle Moraeus i årets ”Så ska det låta” ersätts av Sara Dawn Finer.

Nu avslöjar Kalle Moraeus att han även slutar med sin andra stora tittarsuccé, ”Moraeus med mera”.

– Årets säsong blir den sista, säger den populäre programledaren.

På tisdag börjar Kalle Moraeus spela in den sjunde säsongen av ”Moraeus med mera” vid Orsasjöns strand. Över 1,5 miljoner tittar regelbundet på programmet som 2012 vann kategorin ”Årets underhållningsprogram” på Kristallengalan.

Varför blir det inte fler säsonger?

– Det ska bytas. Man kan inte hålla på med samma hela tiden.

Men ”Allsång på Skansen” har ju sänts sedan 1979?

– Ja, men det är ju ett generalkoncept. Jag måste dock passa den frågan lite grann till Sveriges Television. Det är inte jag som lägger ner, det är de. 

Har SVT lagt ner ”Moraeus med mera” också?

– Ja, alltså det här ska vara sista gången som vi gör det nu.


LÄS MER: Moraeus petas från "Så ska det låta" 


Jag vet att du ska programleda ”Victoriadagen” då kronprinsessan den 14 juli fyller 40 år, men hur känns det då när båda dina programledaruppdrag – ”Så ska det låta” och ”Moraeus med mera” – försvinner samtidigt?

– Jag lever med filosofin att har man ett sådant här jobb ska man vara jävligt medveten om att det kan ta slut en dag. Det är ingenting man ska hänga upp livet på utan snarare bli väldigt förvånad varje gång SVT ringer och frågar och inte ett dugg förvånad när de ringer och säger att nu är det dags för förnyelse.

– Jag var också en som var förnyelse en gång i tiden. Och jag har lärt mig hur mycket som helst om tv under de här åren. Stängs en dörr öppnas tusen nya. Det är bara att ladda på med nya idéer. 

Kalle Moraeus med Expressens reporter Karin Sörbring.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Men har du och tv-producenten Tina Graffman redan nu hittat på något mer?

– Vi är ständigt i diskussion. För fem år sedan hade vi en himla massa idéer, för då hade jag bara ”Moraeus med mera”. Men sedan kom ”Så ska det låta” in i bilden. På den tiden var det tolv program med ”Så ska det låta. Jag hade 20 veckor i primetime i tv, varje år. Sedan skalade de ner det till åtta, då hade jag 16 veckor i primetime i tv. Då får du nästan inte in någon mer serie, det är fullt.

Men nu är det ett annat läge, åtminstone på tv-fronten?

– Ja, men jag vill också komma tillbaka till musiken. Det har nästan blivit lite det där syndromet att man blir tv-personlighet och inte musiker längre. Det är ett farligt läge. Nu ska jag se till att jag håller kvar min musik.

Tina Graffman och du fick kämpa lite grann den första säsongen av ”Moraeus med mera”. Då var det inte lika lätt att boka gäster?

– Nej, det är klart att det fanns en tveksamhet. Men jag känner ju så många. Jag fick dit en jädra fin laddning av människor redan den första säsongen.  När vi sade att Andreas Kleerup och Benny Andersson hade tackat ja började skivbolag och management, för det är ofta dem vi pratar med, få upp ögonen. Sedan har det bara varit att köra på.

Tina Graffman säger så här om att "Moraeus med mera" ska läggas ner efter denna säsong:

– Det är en stor sorg, så är det ju. Alla som jobbar med programmet vill fortsätta. Vi älskar programmet och hoppas att det sista ordet inte är sagt, förklarar Tina Graffman.

Stjärnproducenten Tina Graffman tycker att beslutet om nedläggning är sorgligt.
Foto: CHRISTER JÄRESLÄTT

Anders G Carlsson som är projektledare på SVT och som är den som får beställningar av programledningen om vilka program som ska göras:

– Som det ser ut nu är det sista säsongen av "Moraeus med mera". Vi har sagt att det här är sista säsongen, säger Anders G Carlsson.

Expressen har sökt Expressen har sökt Peter Nyrén som är programbeställare för drama, underhållning och livsstil på SVT för att få svar på varför SVT inte beställer fler säsonger av "Moraeus med mera".

Fakta/Har fått Karamellodiktstipendiet och Kristallen

NAMN: Karl Anders "Kalle" Moraeus.

ÅLDER: 53.

YRKE: Musiker, spelman, tonsättare och programledare.

BOR: Hus i Orsa.

FAMILJ: Dottern Johanna, snart 21 Katten Benny. 

FÖDD OCH UPPVUXEN: I byn Born utanför Orsa med två bröder, Per-Erik, som är 13 år äldre, och Olle som är åtta år äldre. 

UTBILDNING: Landstingets högre musikskola (numera konservatoriet) i Falun. Violinstudier för Bengt Björk, högskolan för scen och musik i Göteborg. 

KARRIÄR: Medlem i Orsa spelmän (1987-) och i Benny Anderssons Orkester (2001-). Kungliga filharmoniska orkestern i flera år. Tävlat i Melodifestivalen med låten ”Underbart” (2010), har vunnit TV4:s ”Körslaget” (2010). Tävlat i ”På spåret”, varit julvärd i SVT (2011). Sommarvärd i P1 (2002 och 2015). Jussi Björlingstipendiet (2002), Karamellodiktstipendiet (2006), Kungamedalj (2009). Albumen "Kalle Moraeus" (2001) och "Komma hem" (2013). 

INKOMST AV TJÄNST: 566 760 kronor (2015) (plus 645 318 kronor i inkomst av kapital). 

AKTUELL: Programledare för ”Moraeus med mera” (som spelas in på Orsa camping 6, 7, 9, 10, 11, 16, 17 och 18 juni och har sändningsstart i SVT1 lördag 21 oktober kl 20.00).

LÄS MER: Viktskämtet om Kalle Moraeus

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.