Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kalle Moraeus nya liv i krisen: ”Inte varit lätt”

Kalle Moraeus hjälper riskgrupper under coronapandemin.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kalle Moraeus & Orsa Spelmän i Melodifestivalen.
Foto: OLLE SPORRONG

Coronapandemin har gjort att Kalle Moraeus tvingats ställa in alla spelningar i sommar. 

I stället hjälper han riskgrupper med handlingen och har även börjat slipa knivar. 

– Det är väl bra när man inte har så mycket annat att göra, säger han. 

Kalle Moraeus hann bara med att genomföra en spelning av föreställningen ”Thank you for the music”, innan coronapandemin tvingade ensemblen att ställa in. Det är första gången sedan yrkeskarriären började 1986 som Moraeus inte jobbar på sommaren. 

– Det var massor med andra saker som ställdes in också, så det har inte varit lätt det här, säger Kalle Moraeus. 

Vad var det mer?

– Det är alltid något. En allsång-kväll där, någon sommarkonsert här och någon kyrkospelning där. Man kan bara konstatera att all verksamhet är borta och jag kommer inte ihåg när jag hade hela juli tom senast. Det måste ha varit när jag gick i småskolan?

Det måste vara skitjobbigt?

– Nja, det är rätt skönt ändå. Det är som det är, det är som det är. Man får försöka finna ro i det bara.

”Det kommer inte vara corona forever”

I början av coronutbrottet reflekterade Kalle Moraeus mycket över framtiden, men oron har successivt släppt med tiden. 

– Det kan ju rimligtvis inte bli så att vi aldrig mer ska ut och spela någon gång i hela vårt liv. Det kommer inte vara corona forever liksom, nu är det bara frågan när den tar slut.

Ovissheten är rätt jobbig?

– Ja, den är fruktansvärd. Först gick alla runt och trodde det skulle bli som vanligt i maj, sen trodde man på juni och nu får väl man väl vara glad om det finns något att göra i september. 

Har det påverkat dig ekonomiskt?

– Jo, det har det ju gjort eftersom jag inte har någon inkomst. Men jag har ingen lust att diskutera min ekonomi i tidningen, men så är det ju för alla i min bransch. 

Hjälper riskgrupper att handla

Folkkära spelemannen och programledaren har inte suttit sysslolös. Han har varit med och i ”Bingolotto”, gjort en filminspelning som han inte vågar prata om, skött om sitt hem och anmält sig hos kommunen som volontärarbetare för att hjälpa riskgrupper under pandemin. 

– Jag hjälper gamla och andra som inte ska vara ute och handla till exempel. Men jag har bara fått en förfrågan än så länge och har bara varit i väg och gjort en handling. Det kommer säkert mer. Nu börjar folk röra på sig i det här landet och de som inte ska ha corona vågar nog inte gå ut. Så lite sånt blir det.

Det är väl fint?

– Det är väl bra när man inte har så mycket annat att göra. Jag har också hittat en sån där farbrorhobby och börjat slipa knivar. Det har blivit ett stort intresse och jag har blivit en jävel på slipandet. Nu har jag på riktigt fattat vad det går ut på och det är lite kul.

Du slipar dina egna knivar?

– Jag har ta mig fan slipat alla grannars knivar snart också. Nog finns det slipjobb. Man kanske får byta bransch.

Bygger altan i värmen: ”Druckit ett badkar med vatten”

Tidigare i år berättade Kalle Moraeus att han sedan flera år tillbaka hoppat in och jobbat bakom charkdisken i Orsa Saluhall. Även det gör han helt gratis, men det har inte blivit så mycket av den varan i vår, i stället har Kalle Moraeus påbörjat ett altanbygge vid huset i Orsa. Bygget startades förra torsdagen. 

– Jag har druckit ett badkar med vatten i dag för att det har varit så varmt. Jag var ute och jobbade, skottade jord, byggde staket. Man måste dricka hela tiden, annars går man ju under.

Hur länge har du hållit på med bygget?

– Det är lite till och från. Vi började i torsdags och grävde med maskiner. Nu ska vi köpa veke. Ingen brådska, om man säger så.

Vilka bygger altanen?

– Jag och en kompis bara. 

Det låter trevligt?

– Ja, jo, det blir väl bra sen.

Moraeus leder Victoriadagen.

LÄS MER: Så lever de populära SVT-profilerna i dag (PREMIUM)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.