Moraeus: Flera artister är grymt avundsjuka

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kalle Moraeus.
Foto: Robin Benigh

När Kalle Moraeus syns i rutan, krossar han motståndet i de andra kanalerna. Nu berättar han om "Moraeus-effekten", om vänskapen med Benny Andersson, om varför Andreas Johnson är avundsjuk på honom och att han ser spöken utan att tro på det.

– Jag har pratat med mina döda katter, säger han.

Det är en stressig eftermiddag i Stockholm och Kalle Moraeus, 49, planerar höstens jobb innan det är dags att flyga hem till Orsa igen. Han är på gott humör.

– Nej, ska ni ta foto också. Jag är alldeles fläckig, skrattar han och försöker dölja dropparna av löksås från lunchen genom att lägga armarna i kors över sin svarta T-shirt.

Det har varit en vecka som i tv-världen skulle kunna kallas för "Moraeus-effekten". I söndags och måndags syntes han både i sitt eget musikprogram "Moraeus med mera" och i släktforskningsprogrammet "Vem tror du att du är?".

Trots att Kalle Moraeus har varit professionell musiker i hela sitt vuxna liv, är det inte förrän de senaste åren som den riktigt stora berömmelsen har kommit. Från början blev han ett bekant namn genom sitt och Orsa spelmäns samarbete med Benny Andersson och hans orkester.

– Jag och Benny träffades på ett 40-årskalas 1988 där jag spelade.

Sitter du och Benny hemma och äter middag och lyssna på "Dancing queen" ihop?

– Nja, vi ses på bröllop och kalas, men vi ringer inte varandra varje dag. Det är väldigt tryggt att jobba i studion med Benny. Det kommer en BAO-box snart och det går enkelt att spela in för vi har gjort det så många gånger.

Hur är Benny som person?

– Han är ju som vem som helst, men ska jag vara ärlig så är han – för mig som musiker – som att lira med Mozart. Han är milstolpe i den musikaliska världen. Om 200 år på musikhistorielektionerna från 1970-talet kommer man lira "Dancing queen".

När märkte du att du själv  b lev en kändis?

– Det har ju vuxit sig fram. De två senaste åren har jag gjort en trestegsraket rakt upp i yttre rymden med "Melodifestivalen", "Körslaget" och "Moraeus med mera". Det är aldrig något jag har strävat efter för jag har aldrig sett mig så. Jag uppfyller inte en punkt i mallen över hur en kändis ska vara. Jag är 160 centimeter lång, medelålders, överviktig och flintskallig. Ändå funkar det så bra. Men jag har kanske något att berätta.

Vad betyder dina framgångar för din hemstad Orsa?

– Att göra "Moraeus med mera" betyder hur mycket som helst. Det finns knappt en parkering eller sängplats i Orsa på sommaren. Det blir en sådan reklam för bygden.

Jag tänker att du bor i ett  typiskt  rött trähus med kurbitsmålade fönsterluckor.

– Jag bor i en mexitegelvilla, ha ha.

Hur kom du på idén till " Moraeus med mera"?

– Den har jag gått och burit på ganska länge. Jag tror de flesta artisterna har drömt om att få göra exakt ett sådant här program.

Är det många artister som har sagt det till dig?

– Ja, fy fan! Det är flera stycken som är grymt avundsjuka. En av dem är Andreas Johnson. Många kollegor hör av sig och säger att det äntligen har kommit ett program där de kan få prata från A till B.

Vad är det som gör "Moraeus med mera" så bra att så det vinner Kristallen?

– Vi har ett skönt tempo, så som det var förr. Man behöver inte göra 123 klipp i minuten. Annars ska det skrikas hela tiden och allt ska ut på kort tid. Jag tror att folk i ett visst åldersspann inte orkar med det.

Är det svårt att få artister att ställa upp i "Moraeus med mera"?

– Inte i år. Förra året var det svårare. I år var det kö. Nästa år får vi samla ihop dem på Barkabys gamla flygplats så får de slåss om det.

TV4:s storsatsning "X factor" fick lägre tittarsiffror än förväntat när det visades samtidigt som ditt program. Hur ser du på "Moraeus-effekten"?

– Jag blir helt chockad. Det är obegripligt. De har gjort en undersökning vilka som tittar på mig och då är den största andelen män i min ålder som bor på landet. När man tänker efter så finns det inte så många programledare som ser ut så.

Har du många fans som hör av sig?

– Ja, hur många som helst egentligen. De skickar mycket mejl, särskilt efter jag var med i "Vem tror du att du är?". Nu är det många som säger att de är släkt med mig. Jag är släkt med Swedenborg. Han var ju klärvoajant.

Har du någon sådan sida också?

– Ja, jag är klärvoajant, men det är ingenting jag pratar om. Det är så flummigt. Man kan säga att jag har väldigt stark intuition. Jag vill egentligen inte gå in på det där området för jag tror inte på det, men samtidigt kan jag inte förneka det.

Har du något exempel?

– 1974 när Abba vann Eurovision satt jag hemma med min far och då sa jag: "Han med skägg kommer jag att spela med när jag blir gammal". Jag visste det.

Har du sagt det till Benny Andersson?

– Ja. Han svarade: "jaha". Jag tror inte på det, men ändå är det ett faktum. Jag har säkert 15 andra sådana exempel.

Kunde du förutse "Moraeus med mera"?

– Ja. Jag är mycket nära vän med mediet Jörgen Gustafsson. Han är så starkt medial så det går inte att förneka det.

Har du märkt något när du är med honom?

– Jag ringer honom när jag tappar bort grejer. Då hittar han alltid dem.

Varför tror du att du kan se sådana saker?

– Jag tror att om man är en konstnärlig människa så jobbar man med andra sorters tankar. Det är en blandning av ens sammanlagda teori, samtidigt som man måste plocka upp sitt känsloliv. Man är van vid att tänka och känna och blandar ihop det.

Tror du på spöken?

– Nej.

Har du sett något spöke?

– Ja. Båda mina katter som har dött har återvänt hem. Jag pratar med dem. Det är väl jag som har haft en sådan sorg när de dog, så jag fick en knäpp. Men de kommer tillbaka lite då och då. Det är väl inbillning?

Du har berättat om din LCHF-diet som du  har följt   sedan slutet av 90-talet. Går du fortfarande på den?

– Ja, det är väl principen i mitt liv. När man har det här yrket är det så upp och ner med mat och tider och livsföring så det är skitsvårt. Sedan är ju överviktsproblematiken mycket djupare än att bara äta rätt. Jag är ju en oerhört levnadsglad människa med mat som en av mina stora hobbyer.

Hur mår du ?

– Jag har nog aldrig varit så lycklig i livet som jag är just nu och jag mår fantastiskt bra.

Har du skickat in någon låt till Melodifestivalen 2013?

– Inte jag...

Har någon annan skickat in en låt som det är tänkt att du ska framföra?

– Jag kan varken dementera eller bekräfta det.

Är det uteslutet att ställa upp igen?

– Det har alltid varit ett braknej för mig fram tills jag fick göra en så fruktansvärt bra låt som "Underbart". Det är lika stort motstånd nu, men kommer det en lika bra låt till... vem vet?

Detta är Kalle Moraeus:

Namn: Karl Anders Moraeus.

Ålder: 49.

Yrke: Musiker, spelman, tonsättare och programledare. Bor: I villa i Orsa och lägenhet strax norr om Stockholm. Familj: Fru och en dotter.

Aktuell: Som programledare i "Moraeus med mera" och senare i höst med en turné tillsammans med Lasse Kronér och Abalone dots.

Karriär i korthet: Började som gatumusikant, gick på musikhögskolan och spelade sedan med kungliga filharmonikerna. Har vikarierat för Lasse Kronér i Triple & touch. Har spelat med Orsa spelmän tillsammans med Benny Anderssons orkester i 25 år. Gick till andra chansen i Melodifestivalen 2010 med "Underbart", vann "Körslaget 2010" i TV4. Är programledare för "Moraeus med mera" i SVT. Han vann Kristallen för knappt två veckor sedan.

Kalle Moraeus om...

... hur han blev musiker:

– När jag var runt fyra år satte mina bröder en fyrsträngad mandolin i mina händer. Jag hade den jämt. Jag somnade med den i händerna och vaknade med den. Den var stämd som en fiol, men hade gitarrens teknik så jag fick två saker samtidigt. Den var helt trasig till slut.

... nervositeten att bjuda in yngre artister till "Moraeus med mera":

– Jag var helt ärligt orolig för att träffa vissa av gästerna, som Maskinen. Lyssna på deras texter. De skulle väl hacka ögonen ur folk om de fick. De är så arga och unga. Så kom de till Orsa, svängde in på campingen och steg ur bilen. De drog ett djupt andetag och sa att de tyckte att det var så skönt att vara där. Sedan var de bara så sköna och vi fick en otrolig kontakt. Vi sågs dagen efter och tog en glass innan de åkte.

... om hur framgången har påverkat honom:

– Den har gjort att det går lättare att jobba. Det är fan inte lätt att vara artist och börja närma sig 50. Scenen försvinner för väldigt många. Jag kände av en viss sluttning i karriären. Det var jag väldig beredd på. Jag är i grund och botten en akademiker och hade siktat in mig på att avsluta min karriär inom utbildningsväsendet. Men nu får jag tänka om där.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.