Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moraeus dyker upp i SVT – efter petningen

"Vid Victoriadagen i fjol sade jag en hel mening på älvdalsmål och bad alla som förstod vad jag sade att räcka upp handen. Det var en hand som åkte upp, prinsessan Sofias", berättar Kalle Moraeus.Foto: SVEN LINDWALL
Har renoverat huset. "Jag rev ut det sista 1970-talsbadrummet jag hade. Förut hade jag dessutom tre toaletter, men när min katt dog tog jag bort det undantag som han och jag hade på nedervåningen. Nu har jag gjort allt inomhus så nu ska jag börja renovera utomhus", säger Kalle Moraeus.Foto: Cornelia Nordström
"Kronprinsessan är en fantastisk symbol för vårt land", tycker Kalle Moraeus som programleder Victoriadagen i SVT.Foto: SVEN LINDWALL
Foto: OLLE SPORRONG

Förr var han 20 veckor om året i primetime i tv, men har lämnat ”Så ska det låta” och ”Moraeus med mera” efter att SVT valt att inte förnya kontrakten. 

Men Kalle Moraeus, 53, är fortfarande programledare för Victoriadagen - och han har delvis lagt om sin karriär.

– Kronprinsessan är supersmart, säger artisten som avslöjar att han längtar efter ett boende i Stockholm.

Vad betyder det för dig att programleda Victoriadagen 14 juli?

– Det är kul, en jättestor ära. Det är riktigt speciellt att få göra det. Kronprinsessan är en fantastisk symbol för vårt land. 

Hur är kronprinsessan Victoria när du pratar med henne?

– Fantastiskt trevlig. Supersmart! Den gång då jag pratade mest med henne var dagen innan hon gifte sig med prins Daniel. Jag var med och spelade på bröllopet. Då stod vi och samtalade. Hela kungafamiljen är trevlig att prata med. 

"Kronprinsessan är en fantastisk symbol för vårt land", tycker Victoriadagens programledare Kalle Moraeus.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL

– Emellanåt möter jag prinsessan Sofia och prins Carl Philip i racingsammanhang. Då brukar vi säga hej till varandra. Prinsessan är ju från Älvdalen, så det finns lite Dalarna-kontakt där. Vid Victoriadagen i fjol sade jag en hel mening på älvdalsmål och bad alla som förstod att räcka upp handen. Det var en hand som åkte upp, prinsessan Sofias.

En del tror att man automatiskt får massor av bokningar som artist för att man syns mycket i tv, men när du ledde "Så ska det låta" och "Moraues med mera" och hade primetime i SVT 20 veckor om året blev det inte riktigt så?

– Så var det för mig. Jag trodde att alla skulle vilja ha mig, men så blev det inte. Jag blev lite förvånad över det. Men varför ska någon köpa in mig för dyra pengar när det bara är att slå på tv:n och se mig där? Lite den effekten blev det och jag har hört att andra kolleger har upplevt samma effekt.

 

LÄS MER: Kalle Moraeus viktras - för hälsans skull

 

"Håller så smått på att skola om mig lite"

Har du märkt någon skillnad i hur stor efterfrågan det är på dig som musiker nu när du inte programleder lika mycket?

– Ja, faktiskt. Jag tycker att det är en ökning av förfrågningar. Efterfrågan på de lite mindre jobben har ökat, där det inte finns utrymme att komma med full produktion. Jag håller så smått på att skola om mig lite så att jag även kan ta de lite mindre sakerna. 

– För tio år sedan tackade jag konsekvent nej till sådant för jag hade så många stora produktioner, men det är en sådan liten ändring som har blivit. I stället för sex musiker, tre tekniker, turnébuss och PA-anläggning så åker jag kanske ut med en pianist och gitarrist och underhåller med min fiol under lite enklare omständigheter. För mig är det samma pengar, samma gage, men produktionen blir billigare. Jag uppträdde till exempel på nationaldagen i Sundbyberg. Det var jättekul att göra fyra-fem låtar där.

När vi möttes i fjol hade du 60 hotellnätter om året. Hur många är det numera?

– Nu när tv-programmen är över är det väsentligt färre, kanske 30 om året. Det är min hemliga dröm numera att någon gång få en liten etta eller tvåa vid Mariatorget i Stockholm. I framtiden jag skulle vilja leva 50 procent i Orsa och 50 procent i Stockholm. Jag har ändå mycket vänner där och min dotter studerar där. Jag kan lite grann sakna kulturutbudet i Stockholm och när jag är i huvudstaden saknar jag skidåkningen i Orsa. Jag vill ha både och.

Skulle du inte kunna ha råd med det om du sålde dina bilar?

(Kalle skrattar högt, reds anm). – Och skotrar och motorcyklar? Jag vet inte. Jag ska inte gå och köpa någonting nu, det är det ingen som gör. Jag är inte riktigt där i livet att jag ska göra den investeringen. Men jag sprider ut ryktet att någon hör något om en hyresrätt så är jag intresserad. Jag har blivit "Södermänniska", helt och hållet.

 

LÄS MER: Kalle Moraeus om singellivet 

 

https://www.instagram.com/p/BYmxPKUDuc0/?hl=sv&taken-by=kalle_moraeus

Säljer du huset i Orsa då?

– Nej, det kommer jag nog inte att göra, åtminstone inte de närmaste 20 åren. Jag har precis renoverat klart.

"Det är inte mycket Stureplan över mig. Men jag älskar Stockholm. Stockholm var mitt liv i 19 år när jag jobbade med Filharmonikerna. Det var mitt hem i så många år att jag mycket väl kan tänka mig att bo där igen", säger Kalle Moraeus.

 

Fakta/Aktuell med show i Dalhalla

NAMN: Karl Anders "Kalle" Moraeus.

ÅLDER: 54 (fyller 55 år den 15 juli).

YRKE: Musiker, spelman, tonsättare och programledare.

BOR: Hus i Orsa.

FAMILJ: Dotter, 22. Singel.

FÖDD OCH UPPVUXEN: I byn Born utanför Orsa med två bröder, Per-Erik, som är 13 år äldre, och Olle som är åtta år äldre. 

MAMMA VAR: Margot Kristina Moraeus, hemmafru. Dog 1974, endast 50 år ung.

PAPPA VAR: Erik Moraeus, ledare för Orsa Spelmanslag, ledare för Dalarnas spelmansförbund, dog 1989, 69 år gammal.

UTBILDNING: Landstingets högre musikskola (numera konservatoriet) i Falun. Violinstudier för Bengt Björk, högskolan för scen och musik i Göteborg. 

KARRIÄR: Medlem i Orsa spelmän (1987-) och i Benny Anderssons Orkester (2001-). Kungliga filharmoniska orkestern i elva år. Tävlat i Melodifestivalen med låten ”Underbart” (2010), har vunnit TV4:s ”Körslaget” (2010). Tävlat i ”På spåret”, varit julvärd i SVT (2011). Sommarvärd i P1 (2002 och 2015). Jussi Björlingstipendiet (2002), Karamellodiktstipendiet (2006), Kungamedalj (2009). Albumen "Kalle Moraeus" (2001) och "Komma hem" (2013). Tävlade i Melodifestivalen i år med "Min dröm".

INKOMST AV TJÄNST: 682 200 kronor (2016) (plus 242 341 kronor i inkomst av kapital). 

AKTUELL: Programleder "Victoriadagen" i SVT lördag 14 juli kl 21.00. Showen "Moraeus i Dalhalla" med gästartister som Tommy Körberg, Good Harvest och Gunilla Backman 21 och 22 juli på Dalhalla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.