Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Monty Python-stjärnan Terry Jones död – blev 77 år

Terry Jones blev 77 år gammal.
Foto: FLORIA / STELLA PICTURES VISUAL PRESS AGENCY
Terry Jones och svenska hustrun Anna Söderström.Foto: KGC-42 / STELLA PICTURES 91436-1
Terry Jones blev 77 år gammal. Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN

Monty Python-stjärnan Terry Jones har somnat in, 77 år gammal, efter en lång tids demenssjukdom.

Skådespelaren dog på tisdagskvällen meddelar hans fru, svenska Anna Söderström, i ett pressmeddelande.

”Vi – hans fru Anna, och barn Bill, Sally, Siri och släkt – skulle vilja tacka Terrys fantastiska läkarteam och skötare som har gjort de senaste åren inte bara uthärdliga”, skriver familjen i sitt uttalande.

Monty Python-skådespelaren Terry Jones har gått bort, 77 år gammal, efter flera år av demenssjukdom. Det berättar hans familj i ett pressmeddelande.

”Det är med djup sorg vi måste berätta att vår älskade make och pappa, Terry Jones, har gått bort. Terry gick bort kvällen den 21 januari 2020, 77 år gammal, med sin fru Anna Söderström vid sin sida, efter en lång, extremt modig med alltid godmodig kamp mot en ovanlig typ av demens, FTD”, står det i pressmeddelandet, skriver BBC.

Familjens ord: ”Kreativ och kärleksfull man”

Det var 2015 som Terry Jones drabbades av den ovanliga formen av demens, som under den sista sjukdomsperioden gjorde att han inte kunde prata.

Han sörjs närmast av 41 år yngre svenska hustrun Anna Söderström, och parets dotter Siri.

”Under de senaste dagarna har hans fru, barn, släkt och många nära vänner varit konstant vid Terrys sida, när han lugnt somnade in i sitt hem i norra London. Vi har alla förlorat en snäll, rolig, varm, kreativ och kärleksfull man vars kompromisslösa individualitet, skarpa intellekt och extraordinära humor har roat miljontals människor under sex decennier”, fortsätter familjen i pressmeddelandet.

Svenska hustrun Anna Söderström tackar också för all hjälp från läkare under Joens sjukdomsperiod.

”Vi – hans fru Anna, och barn Bill, Sally, Siri och släkt – skulle vilja tacka Terrys fantastiska läkarteam och skötare som har gjort de senaste åren inte bara uthärdliga utan också glädjande”, står det familjens pressmeddelande.

Monty Python-vännen Michael Palin berättar om sorgen efter Terry Jones bortgång.

– Terry var en av mina närmaste och mest värdefulla vänner. Han var snäll, generös, stöttande och passionerad för att leva livet fullt ut. Han var mycket mer än en av de roligaste författarna och skådespelarna i sin generation, han var en renässansman inom komedi, säger Michael Palin, skriver BBC.

Likaså John Cleese skriver på Twitter om förlusten av den före detta kollegan.

”Av alla hans prestationer anser jag att hans största gåva till oss är hans regi av ”Life of Brian”. Perfektion,” skriver John Cleese bland annat på Twitter.

https://twitter.com/JohnCleese/status/1219979583719690241

Skådespelaren och författaren Stephen Fry hyllar också Terry Jones.

”Farväl Terry Jones. Den stora foten har kommit ner för att stampa på dig. Herregud vad du gav njutning, vilken oerhört glädje och lycka. Vilken fantastisk talang, hjärta och sinne”, skriver Fry på Twitter.

Även den svenska stjärnan Babben Larsson, 63, delar med sig av sorgen. På Instagram visar hon en bild på henne och Terry Jones. 

”Så glad att jag fick umgås i ditt sällskap en dag för drygt 20 år sedan. Så ledsen att du är borta nu. R.I.P. Terry Jones”, skriver hon. 

https://www.instagram.com/p/B7n-0Heppke/?utm_source=ig_web_copy_link

Slog igenom med Monty Python

Det var 2014 som Terry Jones och hans vänner märkte att något inte stod helt rätt till med hälsan. När han uppträdde på O2 arena i London med resten av Monty Python-gänget, märkte kollegan Michael Palin att något inte står rätt till.

– Terry har alltid varit bra på att minnas repliker, men den här gången hade han stora problem, berättade Palin för The Guardian.

Året därpå diagnostiserades han med frontallobsdemens, något hans och hans familj gick ut med 2016.

Terry Jones slog igenom med resten av det brittiska humorgänget Monty Python  början av 70-talet, och programmet ”Monty Pythons flygande cirkus” har sedan dess blivit en klassiker.

Jones, som under senare delen i sin karriär fokuserade på att regissera snarare än att skådespela själv, medverkade också i Monty Pythons filmer ”Ett herrans liv”, ”Monty Pythons galna värld” och ”Meningen med livet”. Monty Python-gänget hade också en liveshow i Hollywood, som senare sändes på tv 1982, vid namn ”Monty Python i Hollywood”.

”Gjorde humor med total respektlöshet”

Expressens Maria Brander: ”Åstadkom något revolutionerande”.

”Skrattade nästa aldrig”

Expressens Anders Björkman minns Terry Jones.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.