Carola ville inte kommentera den finska röstkuppen.
Carola ville inte kommentera den finska röstkuppen.

Monsterkuppen mot Carola

Publicerad
Uppdaterad
ATEN. De finska monstrens fans skyr inga medel i finalstriden mot Carola.
Hemliga budskap - på flera olika språk - sprids för att manipulera tv-omröstningen och sabotera hela tävlingen.
Samtidigt har säkerheten vid Lordis hotell skärpts efter allvarliga hot mot gruppen.
Carola Häggkvist, 39, är storfavorit i kvällens final i schlager-EM. Men monsterrockarna i Lordi har seglat upp som en joker. Vid semifinalen fick de störst jubel i arenan - och överlägset flest röster i Expressen.se:s nätundersökning. Nu är kampen om tv-tittarnas röster stenhård. En grupp som kallar sig "The vote Lordi project team" har startat nätsajten voteLordi.org.

Översattes till tolv språk

Sajten försöker sabotera poptävlingen genom att övertala alla som ogillar schlager-EM att engagera sig i röstningen. Budskapet är: Skaka Eurovision. Och uppmaningen är tydlig: - Rösta tre gånger! Så mycket som behövs! Låt oss rösta Lordi till seger, skriver de på hemsidan. I onsdags eftermiddag översattes texten till tolv olika europeiska språk. Gruppen skriver att en röst på Lordi är ett sätt att visa fingret till de löjliga Eurovision-fansen. De uppmanar också alla som läser att sprida budskapet vidare via sms, mejl och chattforum. I går eftermiddag var dock texten delvis ändrad.

Uppskrämda

Kampanjen har skrämt upp den finska delegationen, som bedyrar att varken de, Lordi själva eller skivbolaget Sony/BMG har något med sajten att göra: - Vi insåg att den skulle kunna skada Lordi. Så jag skrev till personen som låg bakom den och vädjade att antingen ändra texterna eller stänga sidan, säger Kimmo Valtanen, chef för finska Sony/BMG. Carola valde i natt att inte kommentera den finska röstkuppen.

Hotade av kristna grupper

Samtidigt höjdes i går säkerheten vid Lordis hotell efter att den finska delegationen fått ta emot hot från konservativa kristna grupper. I går krävde tre grekiska kristna organisationer att Lordi kastas ut ur schlager-EM eftersom de "hyllar och rättfärdigar satanism och underminerar grunderna för den grekiska och europeiska kulturen". Finske Kjell Ekholm, som sitter i arrangerande EBU:s högsta ledning, informerades om hoten i går. - De här grupperna är ute och cyklar. EBU har godkänt Lordi, och de kommer vara med i finalen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag