Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Monika Ahlbergs ånger med Tommy Berggren

"Jag har alltid drivit mina kokböcker som egna projekt och varit en "hemsk" människa som lägger mig i allt. Men det har ju också betalat sig. "Rosendals Trädgårdscafé" har sålt i 850 000 exemplar och är efter "Vår kokbok" och "Sju sorters kakor" den mest sålda kokboken i Sverige genom tiderna", säger Monika Ahlberg.
Foto: MonikaAhlberg.com
"Helt ledig är jag aldrig. Jag stämmer av grejer på "Café Monika Ahlberg" på Thielska varje dag och styr upp beställningar och sådant härifrån", säger Monika Ahlberg.
Foto: ANNA HALLAMS / EXPRESSEN
"Vi är väldigt lika, i allt. Samma humor, är glada, snälla och jag känner mig halv utan honom", säger Monika Ahlberg om maken Glenn Schiller. Här pinglar paret på Strandbryggan i Stockholm.
Foto: Jackeline Perez / EXPRESSEN
Monika Ahlberg och Tommy Berggren levde tillsammans i 33 år. De har tre barn och Tommy kom på den studentmottagning som Monika ordnat för ena dottern.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Hon trodde inte att hon någonsin skulle kunna bli kär igen efter separationen från regissören Tommy Berggren.

Men i dag är Monika Ahlberg omgift med ungdomsvännen Glenn Schiller.

– Jag känner mig halv utan honom. Glenn gör mig lycklig. Vi tycker båda att vi bara får det bättre och bättre och då undrar vi hur mycket bättre kan man få det? Det räcker nu, haha, säger den 57-åriga kokboksförfattaren och kaféinnehavaren.  

Hur har morgonen artat sig i "Casa Glennika", ditt och din make Glenn Schillers townhouse i Marbella?

– Som vanligt är det alldeles underbart. Jag går inte upp först, det gör Glenn som gör kaffe. Hemma i lägenheten i Stockholm får jag kaffe på sängen, men här i Marbella tar jag det på terrassen.

Det måste vara lite ovant för dig, för du har i gamla intervjuer beskrivit det som att du i ditt förra äktenskap var "doern" medan din dåvarande make Tommy Berggren kunde sitta och "ticka" – tänka – en hel dag?

– (Monika skrattar). Det är sant att det är väldigt annorlunda i dag mot hur det har varit. Man kan säga att jag var motorn i den andra familjen. Här gör vi allting tillsammans.

"Vi är väldigt lika, i allt. Samma humor, är glada, snälla och jag känner mig halv utan honom. Han är både min bäste vän och den jag älskar, han är allt. Han gör mig lycklig, helt enkelt", säger Monika Ahlberg om maken Glenn.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

En del kompisar kan säga att det nästan är svårt att ta emot om man alltid har varit den som "ger" och gör?

– I dag är det ganska enkelt för mig, men jag kände det lite grann så i början. Jag var ju van vid att alltid ta kassarna om jag hade varit och handlat, men med Glenn blev det så att vi båda stod och slet i kassarna. Jag släppte dem till slut så nu får han bära.

Du beskriver det som att du alltid har någonting på gång och att du aldrig ligger och slappar. Jag inbillar mig att det kan vara en utmaning att hålla jämna steg med dig?

– Glenn och jag är väldigt lika på många sätt: vi tycker om tidiga morgnar och att gå ut och röra på oss. Då blir det inte några problem. Sedan är det nog en läggningsfråga. Jag har mycket mer energi. Jag sitter aldrig still, lägger mig inte och sover middag och sådant där, men det kan ju Glenn göra ändå.


LÄS MER: Monika Ahlbergs bröllopslycka med fotbollshjälten 


Monika flyttade hemifrån när hon var 16 år

Din dotter Beata tog precis studenten. Du är i en annan fas nu jämfört med när du med barnen runt fötterna började skriva dina storsäljande kokböcker?

– Ja, det är skönt. Sedan är mina tre barn inte riktigt utflugna. Jag flyttade hemifrån när jag var 16 år. Jag visste att jag skulle flytta till Stockholm och bli dansare. I dag tycker jag nog inte att barnen är riktigt flyttklara när de är så unga och i Stockholm är det svårt att hitta lägenhet. Min förstfödde, William, går i mina fotspår. Han jobbar på Sturehof och är snart färdig sommelier.

– Jag tycker att det är underbart att ha barnen hemma, men det är klart att tvättkorgen fylls på, haha. 

"Det låter kanske lite kaxigt, men jag har sett till att alltid jobba med folk som är lika bra på det de gör som jag är. Ska jag ha en formgivare och fotograf ska de vara de bästa så att jag inte får min vilja igenom hela tiden. Det är inte alls så att jag alltid måste bestämma allt, men jag lämnar ingenting åt slumpen. Allt jag gör är på liv och död", säger Monika Ahlberg.
Foto: ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Du har trots ett krävande yrkesliv packat alla gympapåsar och skjutsat till balett- och fotbollsträningar?

– Ja, Tommy hade inget körkort, så allting hamnade på mig. Men det är också en läggningsfråga. Jag har ett kontrollbehov och jag har mer energi. Jag var också mer praktiskt lagd än Tommy och insåg mer saker än han. Jag kanske inte tänkte riktigt lika mycket på mig själv som Tommy gjorde.

"Jag kanske inte tänkte riktigt lika mycket på mig själv som Tommy gjorde".

I en Aftonbladetintervju sade du nyligen att du uppskattade de första 20-22 åren med Tommy Berggren, men att du hade kunnat vara utan de tio sista åren?

– Ja, av massor av olika skäl tog det lite för många år från den dagen som jag kände att det inte längre fungerade till dess att jag gick. Det hade varit bättre om jag hade fått ändan ur vagnen tio år tidigare. 

Exet Tommy kommer alltid att ha en plats i hennes liv

Tommy Berggren skriver i biografin "Tommy" att du har gett honom så mycket och att det var "kärlek av rang". Hur känner du inför honom i dag?

– (Monika tystnar, reds anm). Alltså, vi har ju tre barn tillsammans och vi har haft 20 fantastiska år ihop. Han är en av mina stora kärlekar. Jag har haft förmånen att få bli så otroligt älskad av två så underbara män och jag har också fått älska dem tillbaka. Jag är jättetacksam över att ha fått vara med om detta. Tommy kommer alltid att ha en plats i mitt liv, så klart. 

Monika Ahlberg och Tommy Berggren levde tillsammans i 33 år. "Han är en av mina stora kärlekar", säger Monika.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Jag som själv är frånskild anar att det kan finnas utmaningar när det är studentmottagningar och dylikt?

– Jag hanterade det precis som vanligt. Jag fixar och så dyker Tommy upp (skrattar, reds anm). Det är ingen skillnad mot hur det var tidigare, när vi levde ihop!

Fakta/Driver kafé på Thielska galleriet

NAMN: Monika Elsa Elisabeth Ahlberg Schiller.

ÅLDER: 57.

YRKE: Kock, matskribent, författare, föredragshållare, entreprenör.

BOR: Bostadsrätt på Östermalm i Stockholm. Ställe på Marstrand, townhouse i Marbella.

FAMILJ: Maken Glenn Schiller, 58, Barnen William, 23, Beata och Rakel, 19 (med regissören Tommy Berggren, 80). Glenns son Alexsej, 24. 

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Kungälv och på Marstrand.

MAMMA ÄR: Pensionerad lärare.

PAPPA VAR: Skräddare med egen herrbutik.

UTBILDNING: Balettakademien. 

KARRIÄR: Balettdansös, skådespelerska. Har gett ut 22 kokböcker, varav "Rosendals Trädgårdscafé" från 1994 har sålts i 850 000 exemplar. Drev i tio år detta kafé. Värd för "Sommar i P1 (2014) och "Vinter i P1" (2009). Matprogrammet "Monikas mat" och TV4:s "Förkväll". Ambassadör för Sveriges småskaliga mathantverkare. I höstas kom "Grytor med tillbehör" och "Monikas vardagsmat".

AKTUELL: Driver "Café Monika Ahlberg" på Thielska galleriet i Stockholm. Bloggar på monikaahlberg.com.

Det väckte debatt att Tommy i biografin beskriver en sexuell relation med en prostituerad. Du uttalade dig om Tommys kvinnosyn. Vad tänkte du när du läste boken?

– Jag har bara bläddrat i boken. Där gjorde han bort sig. Jag vet inte riktigt varifrån det kom. Jag tror inte ens att han menar det han säger och hur fel detta var. Det är lite typiskt Tommy. Han älskar kvinnor, men så som det blev blev det helt fel. 


LÄS MER: Ex-sambons hårda ord om Tommys biografi 


Din make Glenn Schiller skickade 2013 – i samma veva som du separerade – en vänförfrågan till dig på Facebook. Vad var det som gjorde att ni blev ett par?

– Min Glenn hade en lägenhet där jag som 16-åring i ungefär ett halvår hyrde ett rum, precis som Glenn Strömberg gjorde. Det är tur att vi inte blev förälskade då för då hade vi nog inte blivit ett par nu. 

– När jag till slut fick syn på vänförfrågan kom det direkt ett meddelande där det stod "det var fanimej på tiden". Glenn ville att vi skulle äta middag, men det dröjde ett halvår innan det blev av. Då vi åt den middagen så "hände" det.

– Jag tänkte att det skulle bli skönt att leva ensam, att jag inte kommer träffa någon som jag kommer att bli lika kär i igen. Men det gjorde jag.

"Jag tänkte att det skulle bli skönt att leva ensam, att jag inte kommer träffa någon som jag kommer att bli lika kär i igen. Men det gjorde jag."
https://www.instagram.com/p/Bl8cF7ZFFvx/?taken-by=monikaahlberg

Kom hel ut ur konflikterna på Thielska

Du har fått ta en del fajter på Thielska galleriet där du har ditt kafé?

– Det var bråk i styrelsen, alla visade sig från sin absolut sämsta sida. Jag valde att inte säga något ont om någon, utan jobba stenhårt med kaféet. Men det var hemskt. Jag höll på att separera, det var jobbigt både hemma och på Thielska och jag tänkte att världen inte är klok. Vart jag än kom kändes det som att jag stack in huvudet i ett getingbo. Men jag kom hel ut, jag klarade den konflikten och nu är det ett blomstrande kafé.

En del dansare får hela livet kämpa med ätstörningar. Hur har det varit för dig?

– Jag har som de flesta dansare varit och nosat på ätstörningar. Det är konstigt att maten som på den tiden var min olycka blev min stora lycka. Visst har jag varit i gränslandet där. Inte så jätteallvarligt, men jag är rätt lång – 1,75 meter – och då var jag tvungen att vara ännu smalare för att danspartnern skulle klara av att lyfta mig. 

– Den disciplin som jag fått genom dansen har också bidragit till att jag klarat mig så bra, yrkesmässigt. Där har Glenn och jag också en likhet. Vi sitter inte och gnäller över att vi har ont i våra knän, det har vi haft hela våra liv. Vi biter ihop och kämpar.

"Helt ledig är jag aldrig. Jag stämmer av grejer på "Café Monika Ahlberg" på Thielska varje dag och styr upp beställningar och sådant härifrån", säger Monika Ahlberg.
Foto: ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Vi är många som får kämpa med att försöka äta lagom. Och så ser man dina fantastiska sommarsemlor och rulltårtor och noterar att du är smärt och vältränad. Är du en "feeder" som matar andra eller äter du något själv också?

– Jag smakar på allt jag serverar, men är inte så förtjust i kakor utan mer i mat, smör och grädde. Jag äter nog mer smet än kakor (skrattar, reds anm). Sedan är jag ingen stillasittande person, jag rör mig hela tiden. 

Måste du vara vaksam på dig själv för att inte falla tillbaka i fixeringen på mat?

– När jag fick mina tvillingflickor gick jag upp enormt mycket. Jag vägde 104 kilo, men där triggades min medkänsla. För barnen skull behövde jag äta. Först då, efter den graviditeten, försvann allt med de små matstörningarna. Det är jättesvårt att bli av med fixeringen om man har varit där och nosat. Då jag var som sämst brukade jag säga att det är bättre att vara alkoholist, för alkohol kan man vara utan. Mat måste man stoppa i sig, flera gånger om dagen. 

"Först då, efter den graviditeten, försvann allt med de små matstörningarna".

– Nu har jag inte haft några problem på 19 år. Det är inte så att jag går och tittar på en chokladbiskvi och tänker "nej Monika, i dag får du inte ta någonting".

"Jag har alltid drivit mina kokböcker som egna projekt och varit en "hemsk" människa som lägger mig i allt. Men det har ju också betalat sig. "Rosendals Trädgårdscafé" har sålt i 850 000 exemplar och är efter "Vår kokbok" och "Sju sorters kakor" den mest sålda kokboken i Sverige genom tiderna", säger Monika Ahlberg.
Foto: WOLFGANG KLIENSCHMIDT

Nobbade modellkarriär i USA

Eileen Ford ville att du skulle bli fotomodell i USA. Berätta!

– Ja, men jag var så inriktad på att börja på Balettakademin. Eileen kom tillbaka i flera år. Jag skulle få bo hemma hos henne, men det var inte min grej. Undrar hur mitt liv hade sett ut om jag hade följt med henne? Jag hade inte träffat Tommy, inte Glenn...

När du gick på mammografi för några år sedan upptäcktes en cellförändring?

– Ja, de upptäckte en knöl som de ville undersöka tre gånger. Det var jättejobbigt. Jag hade precis träffat Glenn och var så lycklig. Jag tänkte "ska jag dö nu?". Jag var ju inte färdig med allting.

– Men knölen var liten och det gick att "suga ut" den. Det har gått bra, men jag går på extrakontroller. Varje gång jag blir kallad tänker jag "hoppas att de inte hittar någonting den här gången".

I ditt sommarprat berättade du också om din pappas självmord?

– Pappa hade städat hela huset och lämnat brev till alla oss. Det var ingen nyck, han var livstrött. Först blev jag arg över att han själv valde att avsluta sitt liv, men sedan blev jag för hans skull lättad att han "klarade av det" så pass bra. Det hade varit hemskt om han blivit invalidiserad. Han var ingen lycklig människa. Det är tolv-tretton år sedan nu. 

"Oavsett om det gällt skolan, mina böcker, min dans eller mina kakor har jag haft höga krav på mig själv. Jag lämnar ingenting åt slumpen, är noga med allt. Jag tillhör nog dem som har lite större bekräftelsebehov. Om det har varit någonting som känts omöjligt eller tufft har jag kunnat bita ihop och ge mig fasen på att det ska fungera ändå. Det har hjälpt mig mycket i livet", säger Monika Ahlberg.
Foto: CHARLOTTE BRUNZELL FOTOGRAF /IBL

Pratade ni om psykisk ohälsa?

– Nej. Jag pratade med pappa precis innan jag åkte på en tjänsteresa till Italien. Han var så glad över mitt tv-program och var ovanligt uppåt. Jag uppfattade det som att han mådde bättre, men nu i efterhand har jag fått veta att det inte är ovanligt att man verkar glad när man väl har bestämt sig.

– En sak som grämer mig är att han åkte in till lasarettet dagen före och klagade på att han hade ont i hjärtat, men man såg bara att värdena var fina och skickade hem honom. Där önskar man att vården hade sett att en man som har kondis som en 16-åring kanske sökte av en anledning.

Är det något som du själv vill ta upp?

– Att jag har haft så många förmåner i mitt liv, har fått bli så älskad och fått älska tillbaka, har fått tre underbara barn, har ett grymt yrkesliv och många nära och fina vänner. 

Fotnot: Expressen har sökt Tommy Berggren 

https://www.instagram.com/p/Bkduh-8liiy/?taken-by=monikaahlberg

LÄS MER: Monika Ahlberg och Glenn Schiller rånades


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.