Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Monica Zetterlund dog isolerad i sitt hem

Monica Zetterlund var rullstolsbunden sista delen av sitt liv, och hon hade inte en chans när lågorna slog upp runt sängen.
Foto: Anna Littorin/Scanpix

Den folkkära artisten Monica Zetterlund levde under flera år ett tillbakadraget liv i sin lägenhet i Stockholm.

Hon var svårt präglad av sin sjukdom skolios som tvingade henne till ett liv i rullstol.

Monica Zetterlund dog sjuk och ensam i sin säng 2005 efter en häftig brand.

Den rörelsehindrade stjärnan hade inte en chans att klara sig undan lågorna som slog upp i och runt sängen.

- Jag var hemma hos Monica en timme innan det förskräckliga hände, säger Doris Stråhlman, hennes väninna som var den sista som såg henne i livet.

Värmländskan Monica Zetterlund från Hagfors slog med sin utstrålning och charm igenom med dunder och brak över en natt på 1960-talet.

Jazzsångerskan hyllades av kritiker och blev under sin framgångsrika karriär även filmstjärna.

- Monica var min kollega, men samtidigt min stora idol. Jag hade stor respekt för henne. Vi träffades mycket på jobbet och sågs även lite privat, säger Claes Janson, musiker från Uppsala.

Monica Zetterlunds liv gick i 180 kilometer i timmen. Hon var gift tre gånger och hade många stormiga förhållanden.

- Männen var många i hennes liv. Många försvann snabbt när Monica sa att det var över och hon skulle gå vidare. Då hade hon redan träffat någon annan. Hon var mycket bestämd, säger en manlig vän.

Stjärnans liv bestod också av alkohol och vilda fester.

Hennes liv har blivit film

Monica Zetterlunds liv blir nu film där delar av den vilda sidan viks ut, med starka scener med alkohol och bråk.

- Monica var en generös och snäll person. Men det gick inte att ändra på henne när hon väl hade tagit ett beslut. Så visst kunde det bli stora konflikter, säger en manlig vän till henne som vill vara anonym.

- Det var mycket alkohol, hon hade också svåra smärtor i ryggen och tvingades äta starka tabletter för att kunna uppträda, säger vännen.

Som ung flicka skadade Monica Zetterlund ryggen när hon ramlade från en trapets hemma i Hagfors. Hon fick ligga länge i gipsvagga och tvingades bära korsett.

Drabbad av skolios

Senare under sitt liv framkom det att hon drabbats av dubbel medfödd skolios, vilket ledde till att hon bland annat fick svåra ryggbesvär och blev alltmer invalidiserad. Under sina sista år var hon näst intill totalt rörelsehindrad.

Monica Zetterlund spelade in sin sista skiva "Bill remembered - a tribute to Bill Evans" i sin lägenhet. Den släpptes 2000.

Efteråt valde hon att dra sig undan offentlighetens ljus.

Hon höll sig isolerad i sin trerumslägenhet på fjärde våningen på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm och ägnade mycket av sin tid åt att läsa.

- Hon ville inte ha så mycket umgänge. Hon hade sina väninnor som hjälpte henne med käk och såg till att hon hade cigaretter. Hon blev en hemmakatt på gamla dagar, men hon var ensam på sina villkor, säger Tom Alandh till Expressen Söndags Oskar Hammarkrantz.

Doris Stråhlman träffade Monica Zetterlund för första gången i mitten på 1960-talet genom en bekant. De blev kompisar direkt.

Doris Stråhlman följde troget stjärnan livet ut.

- Vi var nära vänner, jag kan fortfarande inte förstå att Monica är borta. Det är förskräckligt, säger Doris Stråhlman, som i dag är 78 år gammal.

Hur vill du beskriva er relation?

- Vi fann varandra på ett mänskligt sätt och vi hade mycket trevligt ihop. Monica var en reko person, varm och generös som ställde upp för alla.

Vännen Doris Stråhlman var den sista personen som träffade artisten innan hon dog.

- Jag var henna hos Monica den dagen. Jag handlade och vi åt lunch ihop på dagen. Mot kvällen var jag tvungen att gå för jag skulle uträtta några ärenden, säger Doris Stråhlman.

Monica Zetterlunds sambo, Magnus Roger, hade någon dag tidigare ramlat i parets lägenhet och låg på sjukhus. Doris Stråhlman hjälpte sin vän i säng innan hon gick.

- Jag sa att hon skulle vila sig ett tag till jag kom tillbaka.

45 minuter senare var Monica Zetterlund död.

Klockan 17.48 ringde Monica Zetterlund först till trygghetsjouren och sedan SOS Alarm och sa att det brann i hennes sovrum.

"Jag vill inte dö så här"

Ledningsoperatören på SOS kopplade in brandkåren som hörde henne säga:

- Jag vet inte vad det är som brinner. Jag vill inte dö på det här sättet.

Den svårt handikappade stjärnan hade inte en chans att klara sig undan lågorna som slog upp i och runt sängen.

Brandkåren ryckte ut och klockan 17.54 gick rökdykare in i lägenheten som då var helt fylld av svart, tjock rök.

De hittade Monica Zetterlund på vänstra sidan av sin dubbelsäng.

En halvtimme senare kom väninnan Doris Stråhlman tillbaka för att hämta kläder som hon skulle ta med sig till Monicas sambo på sjukhuset.

Det stod brandmän och poliser utanför huset. Men hon förstod inte vad det handlade om.

Doris Stråhlman lyckades ta sig förbi avspärrningarna, hon gick in i fastigheten, sneddade över gården och tog hissen upp till fjärde våningen.

Hon fick det fruktansvärda beskedet utanför sin bästa väninnas dörr.

En polis berättade att det brunnit och att en kvinna hittats död i sin säng och att hennes rullstol stod bredvid.

- Jag tänker på det som hände varje dag. Det var så förskräckligt och hemskt. Jag orkar knappt prata om det, säger Doris Stråhlman.

Rökning orsak till branden

Expressen har tagit del av polisens stora förundersökning, som ger den tydliga bilden att inget brott har begåtts.

I rapporten skriver polisen att branden startade i Monica Zetterlunds säng efter rökning och att sängkläderna och madrassen var kraftigt brandskadade.

Handläggaren Jan-Erik Nilsson på polisens tekniska rotel skriver bland annat i sin rapport att den primära branden fanns i Monica Zetterlunds säng och sovrum.

Övriga delar av den 75 kvadratmeter stora lägenheten hade bara sekundära brandskador i form av rök och sot.

Doris Stråhlman berättar att hennes vän Monica Zetterlund var hårt präglad av sin sjukdom och satt mycket i sin rullstol, men att hon ändå klarade sig hyggligt.

- Jag hjälpte henne mycket med olika saker. Jag var till och med privatchaufför en gång när Monica uppträdde i sin rullstol i Danmark. Ja, vi gjorde det mesta tillsammans. Jag saknar henne så mycket.

Monica Zetterlunds död drabbade många hårt.

- Det gjorde mig mycket, mycket ont när jag fick beskedet, säger Claes Janson, musiker. På slutet var hon så svag när hon uppträdde att hon fick sitta på en kontorsstol. Jag led verkligen med henne.

Expressen har varit i kontakt med Margareta Nilsson, 73, syster till Monica Zetterlund.

Hyllad i Hagfors

Hon vill inte prata om relationen till sin storasyster. Hon vill inte heller prata om den kommande filmen Monica Z.

- Det enda jag vill säga att Monica var rak, ärlig och naturlig, säger Margareta Nilsson.

Det har gått lite mer än åtta år sedan Monica Zetterlund dog, 67 år gammal. Hemma i Hagfors har ingen glömt henne. Nationalikonen och stjärnan hyllas med ett museum.

Där finns annat scenkläder från såväl musik- som revyscenen och en vacker bildutställning från Monicas Zetterlunds tidiga år.

- Jag är stolt att vi kan visa upp Monica Zetterlund. Och att vi fick en världsartist från lilla Hagfors, säger Leif Andersson, mannen bakom museet.

Hon ringde själv till SOS Alarm

Branden på Birger Jarlsgatan på Östermalm i Stockholm.

Sovrummet: På sängens vänstra sida låg Monica Zetterlund livlös när räddningstjänsten kom in i den övertända lägenheten. Branden var koncentrerad till sängen.

Vardagsrummet: Rökfylldes då branden i sovrummet hade spridit sig mot väggen mot vardagsrummet, men fick aldrig fäste.

Arbetsrummet: Rökfylldes av tung, svart brandrök.

Väggarna till lägenheten är brandsäkra vilket bidrog till att branden inte spred sig i huset.

Monica hade sjukdomen skolios

Skolios innebär att man har en krokig ryggrad. Ryggraden är böjd åt vänster eller åt höger. Man kan antingen ha funktionell eller strukturell skolios. Vid funktionell skolios rätas kröken ut när man ligger eller sitter. Vissa krökar går inte att räta ut. Om de inte går att räta ut kallas det strukturell skolios. Ofta finns det mer än en krök i en skoliosrygg.

Vid strukturell skolios roterar kotorna något. Då kan bröstkorgen dras ner och man kan få en "puckel." Om en kraftig skolios inte behandlas ökar risken för ryggvärk på grund av förslitningsförändringar.

Filmen "Monica Z"

Regissör: Per Fly.

Producent: Lena Rehnberg.

Manus: Peter Birro.

Originalmusik: Monica Zetterlund.

Urval skådespelare:

Edda Magnason (Monica Zetterlund)

Sverrir Gudnason (Sture Åkerberg)

Nadja Christiansson (Eva-Lena)

Kjell Bergqvist (pappa Bengt)

Cecilia Ljung (mamma Greta)

David Hellenius (skivbolagsdirektören).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.