Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Moneybrother" talar ut om domen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anders "Moneybrother" Wendin dömdes 2011 för sexuellt ofredande. I podcasten "Värvet" berättar artisten nu om domen, där han nekar.
Foto: Andreas H. Nilsson / Svd / Tt
"Jag ska ta mitt straff, jag ska betala de här böterna. Sen ska jag backa ut och ingen ska behöva känna obehag någonsin när de stöter på mig i något sammanhang", säger Anders "Moneybrother" Wendin bland annat i "Värvet".
Foto: Mia Lindh
Han vet inte om domen påverkat hans karriär negativt. "Jag är ändå rockkille. Folk kanske förväntar sig att sånt här ska hända då och då. Men jag förväntar mig inte det. I mitt liv har inte en sån där grej någon plats", säger Wendin i podcasten "Värvet".
Foto: Anna Svanberg

2011 dömdes Anders ”Moneybrother” Wendin för sexuellt ofredande efter en festnatt.

I podcasten ”Värvet” berättar han nu om domen, där han nekar.

– Jag ska ta mitt straff, jag ska betala de här böterna. Sen ska jag backa ut och ingen ska behöva känna obehag någonsin när de stöter på mig i något sammanhang. Det är viktigt för mig, säger han.

Händelserna utspelade sig under en festnatt på klubben Debaser Medis i Stockholm, 2010.

I stämningsansökan beskrivs hur Anders Wendin ska ha ofredat en kvinna i 20-årsåldern, genom att tvinga ner hennes hand innanför hans kalsonger.

Enligt ett vittne konfronterade kvinnan artisten med orden: ”Vad håller du på med, vad gör du?” Enligt vittnet var artisten oförstående till reaktionen. Han skrattade och svarade med att fråga: ”Vill du också se?”

Kvinnan berättade i rätten hur hon uppfattade händelsen, att hon tyckte den var obehaglig. Rätten ansåg att hon redogjorde för det som ska ha hänt på ett trovärdigt sätt och därför gick man på hennes linje.

Stockholms tingsrätt dömde 2011 Anders Wendin till böter på 5 000 kronor. Anders Wendin nekade till gärningen.

"Ska ta mitt straff"

I podcasten ”Värvet” berättar han nu om sina upplevelser av händelsen.

Han säger att han inte känner igen sig i domen. Men han valde ändå att inte överklara.

– Jag ska ta mitt straff, jag ska betala de här böterna. Sen ska jag backa ut och ingen ska behöva känna obehag någonsin när de stöter på mig i något sammanhang. Det är viktigt för mig, säger han i ”Värvet”.

Anders Wendin berättar att tiden efter domen var tuff.

– Jag gick verkligen in i ett mörker, och alla förstår att när du är med om en så här grej det är klart du lever med det, du tänker på det. Vad hade jag kunnat göra annorlunda? Jag borde ha tagit dit vittnen, allt möjlig har jag legat och tänkt på, säger han.

Han vet inte om domen påverkat hans karriär negativt.

– Det hade kanske varit värre om man var barnprogramledare. Jag är ändå rockkille. Folk kanske förväntar sig att sånt här ska hända då och då. Men jag förväntar mig inte det. I mitt liv har inte en sån där grej någon plats. Jag kämpar för att visa respekt för alla som kommer i min väg och det fortsätter jag med. säger han.

Klart är att det påverkat honom på ett personligt plan.

– Det finns säkert såna därute som vill straffa mig extra. De ska veta att det finns en person som straffat sig själv så hårt för det här och det är jag. För jag lever med det här fortfarande varje dag, och jag tänker på det ibland. Det känns för jävligt. Jag bad alla inblandade om ursäkt, säger han.

Expressen har sökt både Anders Wendin och kvinnan.

FAKTA

Anders Wendin dömdes till 5000 kronor i böter, för sexuellt ofredande.

I stämningsansökan beskrivs hur artisten ska ha kränkt kvinnans sexuella integritet ”genom att ta tag i hennes handled och trycka ner hennes hand innanför sina kalsonger där handen vidrört hans könsorgan”.

Anders Wendin nekade till gärningen.

I domskälen skriver Stockholms tingsrätt att kvinnan ”gett ett mycket trovärdigt intryck” och att hennes berättelse fått stöd av de två vittnena.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.