Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mona Seilitz: Jag var rädd och osäker

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mona Seilitz.
Foto: Olle Sporrong

Hon kallades för Sveriges "riksvamp" och spelade ofta rollen som sexig blondin. 

Men den bilden av Mona Seilitz stämde inte alls med verkligheten. 

- Jag var rädd, osäker och sårbar - och jag ville bli omtyckt, berättade hon i ett debattinlägg i Expressen för några månader sedan. 

Skådespelerskan Mona Seilitz gjorde sig känd genom en mängd teateruppsättningar, farser, tv-produktioner och filmer.

 Under 80-talet avlöste succéerna varandra när hon framträdde som ”dum och sexig” blondin i olika komedier och farser. Hon kallades ibland ”riksvamp” efter framgångarna med bland annat ”Är du inte riktigt fisk?” på Folkan och ”Omaka par” på Maxim.

 Mona Seilitz hade inget emot rollen i sig, ”det är väl alltid smickrande att anses som snygg” sa hon i en intervju med TT Spektra tidigare i år. Men bitvis var det en hämsko i karriären.

Sexgudinna och vamp

 I ett debattinlägg i Expressen för några månader sedan berättade hon om det komplicerade förhållandet till rollen:

 – Likt många andra följde jag bara med i det som var lättast – att vara sexgudinna och vamp under alla år. Denna bild av mig låg långt ifrån hur jag uppfattade mig själv. Men pressen blev nöjd om jag tog på mig att spela den rollen, så jag gled med. Förförisk vamp. År ut och år in.

 – Sanningen var den, att det som många män fantiserade ihop om mig inte alls stämde med verkligheten. Jag var rädd, osäker och sårbar – och jag ville bli omtyckt.

 När hon själv valde sitt favoritprojekt genom åren blev det något helt annat, kortfilmen "Det stora barnkalaset" från 1981.

 – Vi är utklädda till barn – eller, vi blir återförda till barndomen, och det var en väldigt rolig film tycker jag, för den är så elak, och barn är inte så där snälla och mesiga som alla tror. Den är jätterolig för alla som har humor och distans, och jag skulle gärna se den igen, sa hon till TT Spektra.

Uttalade sig inför påskhelgen

 Mona Seilitz avled efter en längre tids sjukdom. Skådespelerskan berättade i en intervju i Expressen förra året om att hon inte var frisk.

 – Det är fruktansvärt jobbigt just nu, sa hon då.

 Sista gången Mona Seilitz uttalade sig i Expressen var inför påskhelgen för knappt två veckor sedan. Hon fick då frågan vem hon helst ville pussa till helgen:

 – Min storasyster Anita. Hon får en jättepuss för hon är så gullig och snäll.

 Läs hela Mona Seilitz debattinlägg här intill!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.