Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mona Sahlins sorg: "Som han kämpade"

Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Foto: JAN WIRIDÉN / GT / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Sverige är i chock efter Rikard Wolffs död. 

Jonas Gardell, Lena Endre, Colin Nutley, Lotta Bromé och Mona Sahlin är bara några som nu uttrycker sin sorg.

–  Som han kämpade för att leva. Så tufft han hade det. Men han visste om hur älskad han var. Kommer att sakna honom varje dag resten av mitt liv. Älskade Rikard, säger Mona Sahlin. 


Rikard Wolff tillbringade sina sista tre månader i livet på sjukhus. 

Under fredagen kom beskedet att skådespelaren gått bort, 59 år gammal. Wolff har under flera års tid kämpat med lungemfysem samtidigt som SVT under fredagen bekräftar att han också led av lungsjukdomen kol.

Efter dödsbeskedet är Wolffs vänner och skådespelar-Sverige i sorg. 

Lotta Bromés löfte till Rikard Wolff

En person som minns tillbaka på Wolff är radioprofilen Lotta Bromé, 52. Hon kände Wolff sedan flera år tillbaka och Rikard Wolff har flera gånger medverkat i hennes program, senast för tre år sedan. 

https://twitter.com/lottabrome/status/931526548594876416

"Älskade Rikard så är du hos änglarna som du bara hälsat på. Tack för åtrån, din tro på kärleken, för samtal, middagar, fester och ditt djup", skriver Bromé på Instagram och fortsätter: 

"Jag ska ta hand om huset och bryggan. Jag minns vår cigarr och lovar att ta hand om min guddotter. Himlens luft är fri – äntligen får du andas min vän.

Foto: JAN WIRIDÉN / GT / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

En annan som stod Rikard Wolff nära var Mona Sahlin, 60. De har flera gånger synts på offentliga sammanhang tillsammans genom åren.

Mona Sahlin: "Som han kämpade för att leva"

Nu minns hon tillbaka på sin vän: 

– Jag är evigt tacksam över att ha delat värld med Rikard. Denna man som alltid fanns där för sina vänner, som aldrig kompromissade om sina värderingar om mänsklighet och som älskade livet, säger hon och fortsätter:

– Som han kämpade för att leva. Så tufft han hade det. Men han visste om hur älskad han var. Kommer att sakna honom varje dag resten av mitt liv. Älskade Rikard. 

Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Filmregissören Colin Nutley, 73, beskriver vännen Wolff så här:

– Han dog fridfullt. Hur pratar man ens om det? Han dog inte smärtsamt. Det är för svårt och för nära. Jag var bland en grupp av Rikards vänner. Vi var där i morse, på sjukhuset. 

– Senast vi pratade tittade vi på foton från olika tider i hans liv. Det var som vanligt, som när du dricker ett glas vin med en vän. Inget dramatiskt överhuvudtaget. De här ögonblicken fungerar inte så. Sista gången jag pratade med Rikard var han varm, rolig. Han var Rikard.

Lena Endre, 62, och Rikard Wolff gick på på scenskolan ihop och Lena Endre har vetat att Wolff var sjuk under flera år. 

Lena Endre: "Det känns som en chock"

– Det känns som en chock. Vi har haft kontakt under senaste året – men sista tiden på sjukhus har han väl inte varit så stark och inte orkat svara på sms, men vi har träffats. 

Skådespelaren Claes Månsson, 67, minns Rikard Wolff från deras tid tillsammans på Dramaten där de satte upp pjäsen ”I väntan på Godot”.

– Vi jobbade ihop i alldeles i början av våra karriärer. Jag träffade honom då och då. Han var alltid otroligt rar. Otroligt fin och rar, han var en fin människa som min mamma skulle ha sagt, säger Claes Månsson när han nås av beskedet. 

Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES

Författaren och komikern Jonas Gardell, 54, kände Rikard Wolff väl sedan många år tillbaka. I en kommentar till Expressen skriver han: 

"Rikard var en av de där enastående! Jag vet ingen som var så älskad av sina vänner och som älskade så tillbaka. Många var festerna, många var skratten. Många var det som kom och gick genom åren, många var vi som blev kvar. 

Rikard var liksom ett nav kring vilken vi alla rörde oss. 

Som solen i ett solsystem."

Foto: RT / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ 514 / IBL / IBLAB

Rikard Wolff var gudfar till Molly Nutley 

Rikard Wolffs guddotter Molly Nutley, 22, säger att Wolff tog sig an den svåra sista tiden med mod. 

– Han är den han är, han har varit så stark och fantastisk. Han har varit sig själv, så mycket som man kan när man är så sjuk.

Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

– Han har varit världens bästa gudfar. Alltid funnits där, alltid varit den som hört av sig, säger hon vidare. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.