Skådespelaren Mona Malm är död.
Sonen Jan Wahlman berättar att hon dog på Södersjukhuset i tisdags.
– Hon ringde på sköterska för att hon förmodligen kände sig lite konstig. Då tog hon blodtrycket, och då sjönk blodtrycket och så stannade hjärtat, säger han.
Mona Malm hade bara legat på sjukhus en kort tid.
– Någon dag. Hon hade brutit benet och då las hon in på sjukhus. Det var inget allvarligt, inget dramatiskt, utan hon var väldigt pigg och glad och ringde mig någon timme innan, säger Jan Wahlman.
Han förklarar att han hade en god relation med sin mamma.
– Man har en slags melankoli efter någons bortgång. Vi hade en jättebra kontakt.
Inledde karriären på 1940-talet
Mona Malm är bland annat känd för sina roller i ”Det sjunde inseglet” från 1957, ”Fanny och Alexander” från 1982 och tv-serien ”Solsidan” 2010–2013.
Hon uppmärksammades också för sin roll i filmen ”Den tatuerade änkan”, som 1998 vann en Emmy för bästa utländska film.
Mona Malm inledde sin skådespelarkarriär redan i mitten av 1940-talet när hon som barn gjorde flertalet filmroller. Drygt tio år senare, i mitten på 50-talet kom hon in på Dramatens elevskola.
Hon gjorde över 60 filmer och serier genom sin karriär som skådespelare, och belönades 2010 med Hedersguldbagge för sina insatser.
Malm avslutade sin skådespelargärning som 78-åringen 2013 när hennes rollfigur som Margareta i ”Solsidan”, mer känd som Alex Löfströms (Felix Herngrens) mamma, begravdes i serien.
Hon medverkade i den första säsongen av SVT:s ”Stjärnorna på slottet”, 2006.
En vän och kollega som minna Mona Malm är Marie Göranzon. De jobbade bland annat tillsammans på Dramaten.
– Jag tyckte väldigt mycket om henne. Hon var lite så som man önskar att man kunde vara själv.
Vännerna och kollegernas sorg
Nu minns och sörjer vänner och kolleger skådespelaren.
Göranzon berättar att Mona Malm var en intressant och lojal skådespelare som kunde säga ifrån när det behövdes.
– Hon var så ljus i sinnet, bra inställning till sitt jobb. Hon var lojal. Jag tänker på den här varma och fina skådespelaren. Men hon var inte mesig, hon kunde säga ifrån. Hon kunde säga ifrån när hon såg något orättvist. En förtjusande människa på flera sätt.
– Hon gick igenom många olika faser i sitt skådespel. I början spelade hon ofta ”flickiga” roller, men hon fick väldigt intressanta tv-roller efter att hon lämnade Dramaten, säger Göranzon.
När Expressen talar med kollegan Jan Malmsjö, som spelade mot henne i bland annat ”Fanny och Alexander”, så har han svårt att hitta orden.
– Hon var utmärkt. Vi hade en bra tid tillsammans, säger Jan Malmsjö.
Börje Ahlstedt arbetade tillsammans med Mona Malm på Dramaten.
– Mona hade en väldigt dubbel utstrålning, som en vacker njutningsfull kvinna å ena sidan och en modersgestalt med en varm och mänsklig utstrålning å andra sidan. De här två sidorna kompletterade varandra. Det gjorde Mona Malm till en av våra allra pålitligaste skådespelare, säger han till TT.
”Mona hade en lång och framgångsrik karriär med stora roller och flera utmärkelser, och här på Solsidan minns vi henne såklart lite extra som Alex mamma Margareta. Våra tankar är med hennes familj och vänner”, skriver TV4:s Solsidan på Instagram och delar en minnesbild.

Sonen: ”Kunde inte heta Ericsson”
Mona Malm var hennes artistnamn. Egentligen hette hon Mona Wahlman.
Hennes flicknamn var Ericsson, men det ändrade hon på inrådan av revyförfattaren Kar de Mumma, i början på 50-talet.
– Hon kunde inte heta Ericsson, för det var för likt Anna-Lisa Ericsson som var med i samma revy, säger sonen Jan Wahlman till TT.

Bergman tvingade henne att välja bort familjen
Mona Malm jobbade ihop med Ingmar Bergman flera gånger och de kände varandra väl. Utöver klassikern ”Fanny och Alexander” hade Mona Malm även en roll i den prisbelönta tv-serien ”Den goda viljan” från 1992, med manus av just Ingmar Bergman.
En stjärnspäckad miniserie med skådespelare som Samuel Fröler, Lena Endre, Marie Göranzon, Max von Sydow, Björn Granath, Hasse Alfredson, Björn Kjellman, Marie Richardson, Sif Ruud, Pernilla August – med flera.
Mona Malm berättade om hur det var arbeta med Bergman – och hur han tvingade henne att välja mellan arbetet och familjen, i sitt sommarprat från 2015.
– När jag skulle vara barnledig en hel sommar med min lilla bebis, blev Bergman rasande. Och jag hamnade ute i kylan. Då höll mitt teaterliv på att få ett slut, sa Mona Malm i programmet.