Tröstande orden till Molly Sandén

Expressens nöjeskrönikör Maria Brander om nattens Oscarsgala.
Molly Sandén sjöng på Oscarsgalan, i en förinspelad version från Island.
Foto: AVALON PRODUCTIONS / STELLA PICTURES/AVALON

Nej. 

Även i år blev Sverige utan en Oscarsstatyett. 

Efter att ”Husavik”, låten av den nominerade trion Max ”Fatmax Gsus” Grahn, Rickard Göransson och Savan Kotecha, gått lottlös från nattens gala finns några tröstande ord för sångerskan Molly Sandén: 

– Hon är i världsklass, säger Savan Kotecha.

Klockan hade passerat 04.30 på måndagsmorgonen när Sveriges Oscarschans slutade i besvikelse.

Samtidigt som ”Fight For You” från filmen ”Judas and the Black Messiah” utropades som vinnare syntes låtskrivarna Max ”Fatmax Gsus” Grahn och Savan Kotecha i direktsändningen. Duon medverkade på länk från Stockholms skärgård, medan Rickard Göransson befann sig i Los Angeles, där han också bor. 

Molly Sandén, som tidigare under galan framförde den nominerade låten ”Husavik” i en förinspelat inslag inspelat på Island, befann sig även hon i Stockholm. 

Eftersom alla inte kunde, fick eller ville resa till USA under pandemin, och som Expressen kunde berätta redan på söndagen, har Oscarsakademin byggt en specialstudio i Stockholms skärgård. Denna bevakades sedan i fredags av två säkerhetsvakter. 

”Molly är i världsklass”

Savan Kotecha har tidigare berättat för Expressen om det envisa arbetet med låten. Trion gjorde bland annat 60 versioner av den låt som nominerades. När det gäller hur det kommer sig att Molly Sandén sjunger ”Husavik” säger Savan Kotecha: 

– Det var en slump. Vi behövde en demosångerska och hon var i Los Angeles. Jag visste inte riktigt vem Molly var. Jag var inte plats på när hon sjöng in låten, men är hon fenomenal. 

– När jag spelade upp låten för Netflix och regissören sa de allihop: ”Vem är det som sjunger? Hon borde göra alla låtar som Sigrit sjunger”. Sedan, plötsligt, var hon rösten i filmen. Molly är i världsklass. Ibland snackar man om att han eller hon är en ”svensk version av…”. Molly är i en helt egen kategori. Hon är inte en svensk version av något, hon är Molly Sandén. 

Övriga nominerade i kategorin Bästa originalsång var ”Hear my voice” från ”The trial of the Chicago 7”, ”Io si (Seen)” från ”Med livet framför sig” samt ”Speak now” från ”One night in Miami”. 

Danska oscarsvinnarens pik: ”Det känner även svenskarna till”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.