Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Molly om sitt uppror mot klädindustrin: ”Jag brann”

Se kändisarnas ärliga bilder – vill hylla kvinnokroppen
Artisten Molly Hammar kritiserar klädindustrin.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Artisten Molly Hammar fick nog när hon stod i provrummet och inte kunde hitta ett enda par byxor som passar.

Nu har hennes upprop mot storlekarna i klädbranschen fått stor spridning – och hon har fått både kärlek men också hat.

”Jag brann över att jag som kvinna år ut och år in ska behöva vara okej med att klädindustrin får mig att må dåligt”, skriver Molly Hammar.

Molly Hammar, 24, slog igenom i ”Idol” 2011, där hon som 15-åring kom på en fjärdeplats. Under sommaren uppträdde hon i både ”Lotta på Liseberg” och ”Allsång på Skansen”. 

Men den senaste tidens uppmärksamhet har hon fått för också något annat - upproret mot klädbranschen. För några veckor sedan stod hon i ett provrum i en butik, på jakt efter nya byxor men fick inte på sig ett enda par, trots att hon provade de största storlekarna.

”Jag brann, ju. Brann av frustration, brann av ilska, brann över att jag som kvinna år ut och år in ska behöva vara okej med att klädindustrin får mig att må dåligt. Min reaktion och post, där och då, var nog det mest impulsiva jag gjort i sociala medier”, skriver Molly Hammar i ett mejl.

Molly Hammar vill se förändring

I sitt inlägg på Instagram uppmanade hon modebranschen att ta ansvar och göra storlekar för alla olika kroppar. Att hennes uppmaning fick så stor spridning ser hon som bevis på att många kan relatera till hennes situation.

”Att det finns en mångfald i kampanjer, modeller och så vidare är superviktigt, men det är också viktigt att ta sig en funderare kring vem man syr upp kläderna för. Alla människor ser extremt olika ut, så varför inte ta in modeller som representerar olika kroppstyper och sy upp efter dom? Det skulle jag vilja se”, skriver Molly Hammar.

Varför tror du att det ser ut så här?

”Jag tror 100 procent att det är patriarkatet som sitter kvar i hur dessa stora företag jobbar. Många företag har bra intentioner men det levs inte helt upp till och genomsyras inte i till exempelvis produktionen”, skriver hon.

Möttes av kärlek och hat

I ett nytt inlägg på Instagram skriver nu Molly Hammar att responsen inte bara har varit bra, utan att det även förekommit hat och kommentarer som ”gå ner i vikt” och ”sluta skyll ifrån dig”.

Hon uppmanar också till att avdramatisera kvinnokroppen och frågar sig om vi har ”en sån skev bild av hur en sund kropp ser ut”. 

Samtidigt är hon uppgiven över att ens behöva lyfta ämnet.

”Jag är lite ledsen över att vi inte kommit längre än så här när man pratar om kvinnokroppen och ideal. Men jag bankar gärna vett i människor med hjälp av min musik”, skriver Molly Hammar.

Molly Hammar

Deltog i ”Idol” 2011 och kom på fjärde plats.

Tävlade i Melodifestivalen 2015 (med låten I'll Be Fine) och 2016 (med låten Hunger).

Släppte nyligen låten ”Get to know me first”, mend Julie Bergan och AWA 

”Den handlar om systerskap och det tror jag är en början på en lösning. Att vi kommer ihop oss och supportar varandra. Utbildar varandra. Stärker varandra”, skriver Molly Hammar.

https://www.instagram.com/p/CFFR5IABZSn/https://www.instagram.com/p/CEJfKKBhJpE/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.