Molly mordhotades efter musikvideon

Publicerad

Molly Sandén har gått från osäker duktig flicka till frispråkig förebild som struntar i om folk hatar henne.

Men efter videon till låten "Phoenix" tog hatet en obehaglig vändning, med rena mordhot som följd.

– Det var obehagligt faktiskt, det var kritik på ett annat sätt, säger hon i "Nyhetsmorgon".

Molly Sandén har en halv miljon följare på Instagram och har gjort sig till en stor förebild, främst för tjejer och unga kvinnor, mycket genom sin kampanj för rätten att se ut hur man vill och gå emot vikthetsen.

I videon till låten "Phoenix" är hon dessutom oväntat politisk, när ett kampanjblad för Sverigedemokraterna bränns på bål. Det var dock inte Molly själv som brände detta, utan ett av de fan som var med på inspelningen. Molly hade i förväg bett sina fans att vara med och bränna upp sådant de ville göra sig av med. Och videon förde med sig obehagliga reaktioner.

 

LÄS MER: Molly Sandén - "Jag har slutat anpassa mig".

 

– Jag fick väldigt mycket hat efter den här videon, det var läskigt. Det var mordhot och den ena och det andra. Det var obehagligt faktiskt, det var kritik på ett annat sätt. Tidigare har jag fått kritik för hur jag har sett ut eller att jag borde banta men det här var riktigt vidriga saker. Så jag backat lite från den debatten just, säger Molly i en intervju i söndagens "Nyhetsmorgon" i TV4.

Det har gjort henne lite rädd för att ge sig in i den politiska debatten.

– Jag håller mig lite borta från det och håller mig till engagemang där jag kan påverka.

Som vikt- och utseendehets till exempel. För Molly, som kom in i branschen som väldigt ung, har utvecklats från att ta lite för många råd från andra i branschen till att själv bestämma vad hon ska göra och stå för. Och framför allt hur hon ska se ut. Något hon har fått lära sig att det finns starka åsikter om, speciellt i USA där hon bodde under två år för att komma framåt i karriären.

– Tiden i LA var otroligt viktigt, för man fick lite skinn på näsan och våga stå på egna ben. Jag märkte att om inte jag har vassa armbågar så kommer jag att bli helt överkörd. Det var folk som sa rätt ut till mig att du måste gå ner tio kilo annars tänker inte vi jobba med dig. Och då blev jag så otroligt provocerad och ville äta en pizza rakt framför dem bara för att jävlas, berättar hon i Nyhetsmorgon.

 

LÄS MER: Dannys hyllning till Mollys avklädda video.

 

– Jag skickade faktiskt videon när jag var naken, i "Freak" sen, för de var sådana här som inte tyckte att man skulle visa så mycket hud om man inte hade den där kroppen som de såg framför sig att man skulle ha, berättar hon också.

I dag bryr hon sig nämligen mindre om vad folk ska tycka om det hon gör.

– Så fort jag började stå på mig och få bättre självförtroende så märkte jag att det inte är värt det om jag inte gör det jag vill. Det spelar ingen roll, folk får väl hata mig eller tycka illa om mig - i dag är jag så pass stark att jag kan ta det. För några år sedan var det svårare att ta kritik.

Samtidigt erkänner hon att elaka kommentarer fortfarande kan göra ont.

– Framförallt blir man förvånad över att folk verkligen vill göra en illa med flit, säger hon.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag