Måns Möller driver med samer i tv-programmet "Extra! Extra!" Foto: TV3
Måns Möller driver med samer i tv-programmet "Extra! Extra!" Foto: TV3

Möller driver med samerna

Publicerad
Uppdaterad
I tv-programmet "Extra! Extra!" driver programledaren Måns Möller med samer.
Iklädd samedräkt skjuter Möller bland annat en varg på Skansen.
- Nog måste man tåla humor, säger Per-Gustav Idivuoma i Svenska samernas riksförbund till Expressen.se.
Komikern Måns Möller leder TV3:s humorprogram ”Extra! Extra!”. I lördagens program driver Möller bland annat med samer.
Möller påstår sig ha samisk bakgrund.
I sketchen lämnar han tillbaka en brödrost som inte har en samisk bruksanvisning, kräver vargstek i en grillkiosk och skjuter en varg på Skansen. Dessutom försöker han få folk att åka svartsnöskoter, utan lycka.

"Ska inte tas på allvar"

Men Per-Gustav Idivuoma, ordförande i Svenska samernas riksförbund, blir inte upprörd.
- Det finns två sorters humor – den med en allvarlig baktanke och den som är humor bara för humors skull. Jag har svårt att ta sådana där humorprogram på allvar, det ska man inte göra, säger Idivuoma till Expressen.se.
Han fortsätter:
- Jag driver också ibland hejdlöst med andra och gör det i bästa välmening så jag reagerar inte på humor. Det skulle vara för jobbigt att leva och man inte fick leva i en tillvaro med humor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag