Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Modellens ärliga inlägg – om huden: ”Självhat”

Bjurström om nya huset: "Blir som att flytta in i ett slott"
Ellinor Bjurström öppnar återigen upp om sjukdomen. Foto: /IBL / /IBL
Modellens ärliga inlägg på Instagram. Foto: Instagram / Ellinor Bjurström

I ett inlägg på Instagram berättar influencern Ellinor Bjurström hur hon tänkte kring sin psoriasis när hon var yngre.

”Hur skulle någon kunna älska mig när det enda jag hade till mig själv var hat?”, skriver hon bland annat.

– Många kan tro att jag har suttit och funderat i flera dagar, men alla de här texterna skriver jag på bara några minuter. Sedan publicerar jag dem direkt, jag tvivlar aldrig, säger Ellinor Bjurström till Expressen.

Influencern, modellen och bloggaren Ellinor Bjurström, som bland annat deltagit i tv-programmen ”Unga Mammor” och ”Top Model”, har länge varit öppen med att hon lever med hudsjukdomen psoriasis.

I ett nytt, ärligt inlägg på Instagram berättar Bjurström nu om hur hon tänkte kring sjukdomen när hon var yngre:

”Varför skulle någon vilja röra min kropp när jag själv inte ens kunde kolla på den. Hur skulle någon kunna älska mig när det enda jag hade till mig själv var hat?”, skriver hon bland annat.

”Jag kände mig ensammast i världen och så trodde jag att det skulle förbli. Efter många år med självhat insåg jag att jag aldrig kommer bli älskad om jag inte ger någon chansen att älska mig – som jag är.”

I kommentarsfältet till inlägget stöttar följarna sin idol – och hyllar henne för att hon lyfter en så viktig fråga.

Bjurström: ”Jag tvivlar aldrig”

– Många kan tro att jag har suttit och funderat i flera dagar, men alla de här texterna skriver jag på bara några minuter. Sedan publicerar jag dem direkt, jag tvivlar aldrig. Det blir mer äkta och genuint om jag inte tänker så mycket, berättar Ellinor Bjurström för Expressen.

Hon förklarar att hon dels skriver om psoriasis för att vara en förebild för andra – men även i terapeutiskt syfte för sig själv.

– När jag skriver sådana här grejer blir mina sociala medier lite som en dagbok. Om jag har en tanke som får mig att må dåligt, och skriver ut den, kan jag lämna den tanken. Sociala medier har blivit som terapi för mig.

Saknade själv förebilder

Ellinor Bjurström tänker tillbaka på de svåra åren i ungdomen när hon mådde som sämst. Då fanns inte sociala medier på samma sätt som nu, och hon berättar att det var svårt att hitta förebilder med psoriasis.

– Jag såg aldrig något om psoriasis i tidningar eller på tv. Det saknade jag – någon man såg upp till och som hade liknande tankar om sig själv.

Bjurström berättar att meddelandena som följarna skickar till henne privat är mycket tyngre än kommentarerna till inlägget.

– Det är jobbigt att många mår så dåligt. Samtidigt känns det positivt att jag kan hjälpa dem att må lite bättre och inte känna sig ensamma. Det är stort att inte känna sig ensam.

Ett fåtal personer har reagerat mer negativt, berättar Ellinor Bjurström:

– Jag tappade tio följare när jag la upp den här bilden, men det tar jag inte som något negativt. Inga skriver att det är äckligt eller så. Jag tror inte att folk vågar yttra sig elakt när man gör sig så här sårbar. Även hatare på internet tycker nog att det är för lågt att sparka på den som ligger.