Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Modellen tvingas ta bort båda benen – efter dolda sjukdomen

Modellen Lauren Wasser förlorade båda sina ben – på grund av en tampong.
Foto: Instagram

Modellen Lauren Wasser förlorade båda sina ben – på grund av en tampong.

Efter att ha amputerat bort sitt andra ben på fem år berättar nu profilen öppet om sin kamp med sjukdomen toxiskt chocksyndrom.

"En tampong höll på att döda mig. Jag använde produkten som jag skulle" skriver Lauren Wasser i ett ärligt inlägg på Instagram.

Det var 2012 som modellen Lauren Wasser, nu 30, drabbades av toxiskt chocksyndrom. En allvarlig sjukdom som var nära att kosta henne livet. 

Orsaken? Att hon använde tampong.

Wasser drabbades av sjukdomen, och överlevde nätt och jämt. Hon tvingades amputera bort sitt ena ben för att överleva. Nu sex år senare har Wasser tvingats operera bort även sitt andra ben.

Modellen och skådespelaren berättar om sjukdomskampen i ett ärligt inlägg på Instagram.

"En tampong höll på att döda mig. Jag använde produkten som jag skulle. Jag hade bara en procents chans att överleva, och ännu mindre ett liv värt att leva. Att överleva var den enkla delen, mardrömmen var att vakna upp till det som väntade" skriver Lauren Wasser i ett inlägg på Instagram.

Toxiskt chocksyndrom, TSS, är en komplikation som kan uppstå vid vissa bakteriella infektioner. Det kan, som i Wasser fall, uppkomma vid användandet av tampong, men behöver inte ha med det att göra. Vanligaste anledningen till sjukdomen är att den uppkommer i samband med en hudinfektion eller ett sår.Modellens starka ord: ”Traumatiskt”

Wasser går vidare och berättar hur livet var med bara ett ben efter den första amputationen – och hur hon kämpade för att kunna behålla sitt andra ben, som också drabbats av den allvarliga sjukdomen.

"Varje steg var svårt och allt jag gjorde behövde jag kämpa mig igenom mentalt, för den fysiska smärtan var sinnessjuk. Jag kan ärligt talat säga att jag inte hade varit vid liv i dag om jag hade amputerat båda benen samtidigt. Det hade varit för mycket för mig. Att förlora ett ben var traumatiskt nog" skriver Wasser i det starka Instagram-inlägget.

För ett år sedan valde Lauren Wasser att till sist amputera bort även sitt andra ben – något hon berättade för i People.

– Jag var redo. I fem år av mitt liv har jag bara överlevt – varje dag var smärtsam. Jag kunde inte ha klackar, jag kunde inte springa och jag kunde bara gå i max 20 minuter. Det är inte att leva. Häromdagen insåg jag att jag inte hade ont för första gången på fem år, sa hon i intervjun med People, och fortsatte:

– Att göra den här amputationen var att bli av med smärtan och lidandet som jag hanterade och dolde.


https://www.instagram.com/p/BsgitekHeI_/https://www.instagram.com/p/BpZ55RgnI2A/

DET HÄR ÄR TOXIC SHOCK SYNDROME, TSS:

Toxic shock syndrome, TSS, är en komplikation som kan uppstå vid vissa bakteriella infektioner. Ett gift som bakterierna utsöndrar gör att blodtrycket sjunker kraftigt och kroppens vävnader får inte tillräckligt med syre. TSS är mycket ovanligt men kan vara allvarligt och du måste därför få behandling snabbt.


Symptomen på TSS är bland annat kräkningar, diarré, hudrodnad, svullna fotsulor, ont i musklerna och huvudet, yrsel samt illaluktande flytningar om du använder tampong.


Källa: 1177 Vårdguiden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.