Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Modellen drabbades av tampongsjukan – tvingades amputera benet

Lauren Wasser.Foto: Instagram

För fem år sedan drabbades Lauren Wasser av TSS, i folkmun kallad tampongsjukan, en sjukdom som snart kommer att ha tagit båda hennes ben.

Nu vill modellen varna andra kvinnor för sjukdomen.

"Den dagen förändrades allt när en livshotande sjukdom nästan tog mitt liv", skriver hon i tidningen InStyle.

Lauren Wasser var bara 24 år gammal när hon kollapsade i sitt hem efter att ha drabbats av influensaliknande symptom. Hennes tillstånd förvärrades snabbt och modellen drabbades bland annat av ett hjärtstillestånd samtidigt som hennes inre organ slutade fungera.

"Den dagen förändrades allt när en livshotande sjukdom nästan tog mitt liv", skriver hon i tidningen InStyle.

 

https://www.instagram.com/p/BcI0Tw7hkVY/?taken-by=theimpossiblemuse

På sjukhuset, där Lauren Wasser försatts i koma, kunde läkarna efter ett par dagar konstatera att modellen drabbas av TSS, toxic shock syndrome, en sjukdom som i folkmun kallas tampongsjukan. I samband med att Lauren Wasser insjuknade hade hon använt tamponger.

 

LÄS MER: Modellen överlevde fall från höghus – dog av droger

 

TSS är en mycket ovanlig men dödlig sjukdom som kan drabba både män och kvinnor. Sitt namn fick den under 70-talet då flera unga kvinnor blev sjuka när de hade mens och använde tamponger.

 

https://www.instagram.com/p/BcAot6-hvAr/?taken-by=theimpossiblemuse

För Lauren Wasser fick sjukdomen allvarliga konsekvenser – hon tvingades amputera sitt högra ben och alla tår på den vänstra foten.

"Kirurgerna rekommenderade mig att amputera båda benen men jag bestämde mig för att kämpa och rädda mitt vänstra ben".

Kommer tvingas amputera sitt vänsterben

Men det var inte bara fysiskt som Lauren Wasser led av sjukdomen.

"Jag fick även mentala sår. Jag drabbades av posttraumatiskt stressyndrom och hamnade i en djup depression efter det som hänt", skriver hon.

Räddningen blev flickvännen Jennifer Rovero, som började fotografera Lauren Wasser under tiden som hon återhämtade sig från amputationerna.

"Jag växte och började se det vackra och starka i mig själv och min resa genom hennes kameralins".

 

https://www.instagram.com/p/BbfkY65B4JE/?taken-by=theimpossiblemuse

I dag vill Lauren Wasser, som riskerar att även behöva amputera sitt vänstra ben, informera och varna andra kvinnor för TSS.

"Jag vill utbilda kvinnor om de potentiella riskerna som kommer med att använda tamponger. TSS har dödat och skadat kvinnor i mer än 30 år, låt det sjunka in. Hur många liv kommer krävas för att något ska hända?", skriver Lauren Wasser som också kritiserar den glättiga tampongreklamen.

 

LÄS MER: 27-åriga stjärnmodellen Celia hittats mystiskt död

 

Lauren Wasser arbetar som modell och är stolt över sin gyllene benprotes, något som gjort henne unik i branschen. Samtidigt kommer hon inom några månader att tvingas amputera även sitt vänsterben.

"Min vänstra fot har ett öppet sår, ingen häl och saknar tår. Under åren har min kropp producerat en stor mängd kalcium gör att mitt skelett växer på den foten. I praktiken innebär det att min hjärna säger åt mina fötter att växa ut igen, det har gått så långt att jag har behövt opereras för att fila ner benen på grund av att det är outhärdligt att gå. Min fot får inte bli blöt på grund av det öppna såret".

 

https://www.instagram.com/p/BdIOSh-BGWL/?taken-by=theimpossiblemuse

Trots det är Lauren Wasser positiv.

"Det är dags för mig att leva. Jag vill känna havet, jag har inte känt det på över fem år. Om några månader kommer jag oundvikligen att tvingas amputera mitt andra ben. Det finns inget jag kan göra åt det. Men det jag kan göra är att se till att det här inte händer andra".

 

Det här är toxic shock syndrome, TSS

Toxic shock syndrome, TSS, är en komplikation som kan uppstå vid vissa bakteriella infektioner. Ett gift som bakterierna utsöndrar gör att blodtrycket sjunker kraftigt och kroppens vävnader får inte tillräckligt med syre. TSS är mycket ovanligt men kan vara allvarligt och du måste därför få behandling snabbt.

 

Symptomen på TSS är bland annat kräkningar, diarré, hudrodnad, svullna fotsulor, ont i musklerna och huvudet, yrsel samt illaluktande flytningar om du använder tampong.

 

Källa: 1177 Vårdguiden