Mitt i krisen – Kristina Lugn i studion med Krunegård

Svenska Akademien-ledamoten Kristina Lugn medverkar i Markus Krunegårds nya singel.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT NYHETSBYRÅN
Nya singeln släpps fredag 20 april.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Kristina Lugn ifrågasatte på måndagen kulturminister Alice Bah Kuhnke som valde att bära knytblus till stöd för Sara Danius.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristina Lugn gör ett oväntat gästspel mitt under pågående krisen i Svenska Akademien.

Poeten läser upp en dikt till artisten Markus Krunegårds kommande singel. 

"Ingen stor insats från min sida men verkligen roligt och smickrande att få vara med!", skriver Kristina Lugn i ett mejl. 

Svenska Akademien befinner sig i en av sina djupaste kriser någonsin. 

Kulmen nåddes när dåvarande ständiga sekreterare Sara Danius på torsdagen meddelade att hon lämnar sin roll och sin stol i Akademien. 

Därmed bestod institutionen av endast elva ledamöter – och kungen har i dag meddelat att standgarna kommer att ändras. 

Kristina Lugn är ledamot i Akademien sedan oktober 2006 och sitter på stol nummer 14. 


LÄS MER: Här dyker Anna Books man upp mitt i krisen i Svenska Akademien

Kristina Lugn gör musik med Markus Krunegård

Poeten har tidigare varit fåordig kring skandalen, men ifrågasatte på måndagen kulturminister Alice Bah Kuhnke som valde att bära knytblus i stöd till Sara Danius. 

– Jag tycker – det är väl? – ett oerhört upprörande tilltag av en kulturminister. Hon har inte ens försökt få faktaunderlag, såvitt jag vet. Det måste – förhoppningsvis – vara ett allvarligt tjänstefel”, skrev hon i ett mejl till SVT:s Kulturnyheterna.

Och mitt i den pågående krisen i Svenska Akademien har Kristina Lugn gjort ett oväntat gästspel hos artisten Markus Krunegård. 

På sitt Instagramkonto har artisten lagt upp ett klipp där ledamoten läser upp en dikt i samband med nya singeln "Tur att vi lever samtidigt". Låten släpps på fredag. 

"Kristina! Sån tur att ja får leva samtidigt som du!", skriver Markus Krunegård på Instagram. 

"Ingen stor insats från min sida men verkligen roligt och smickrande att få vara med!", skriver Kristina Lugn i ett mejl. 


https://www.instagram.com/p/Bhs5LTMFEDj/?taken-by=markus_krunegard

I klippet läser Kristina Lugn upp: "Min lilla vän flyttade äntligen till Berlin. Hoppas du blir den du drömt om att bli. Min valuta är inte längre värd någonting hos dig. Ny smak, ny stad. Du får ha det så bra. Svarta ögon, röda läppar, spikrak lugg, skarpa nya tankar, radikal, skitsnygg. Jag läser om dig och ert galna 70-tal. Synd att vi aldrig fanns i samma tid och stad. Men vilken tur att vi lever samtidigt, jag och du. Just jag och du."

Men enligt artistbyrån Jubel kommer Kristina Lugn inte att medverka i nya låten, utan säger att det rör sig enbart om det hon läste upp i trailern. 

"Jag läser den texten han sjunger. Det vore katastrof om jag sjöng! Det är en singel. I min ungdom kallades det B-sidan. Trailer vet jag inte", skriver Kristina Lugn i ett mejl. 

Expressen har sökt Markus Krunegård. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.