Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Mitt ansikte slogs sönder"

Sofia Helin ska spela Cecilia i storfilmen Arn. Men hennes skådespelarkarriär höll på att få ett abrupt slut. Sofia Helin cyklade omkull och hennes ansikte blev svårt skadat. Jag mådde dåligt eftersom jag förstod att ärren kommer att synas för alltid, säger Sofia.
Vi såg henne i "Masjävlar" och nu ska hon spela Cecilia i storfilmen "Arn". Men porträttsköna Sofia Helins skådespelarkarriär har inte varit alldeles självklar.
- Jag slog sönder ansiktet och trodde inte jag skulle kunna fortsätta, säger hon.

FAKTA

Namn: Sofia Margareta Helin.
Ålder: 34.
Familj: Daniel, 38, och sonen Ossian, 3,5.
Bor: Södermalm.
Kommer från: Linköping.
Karriär: Stockholms stadsteater, Riksteatern, biofilmerna "Fyra nyanser av brunt", "Rånarna", "Beck-sista vittnet", "Blodsbröder" och "Tusenbröder" och Aspiranterna" på tv, Guldbaggenominerad för sin roll i biofilmen "Masjävlar",
Aktuell: Biofilmen "Nina Frisk" som har premiär 9 mars, spelar nu in "Arn" där hon ska gestalta Cecilia, premiär till jul.

Att spela Cecilia i den nya storsatsningen "Arn", baserad på Jan Guillous böcker, tycker skådespelerskan Sofia Helin, 34, ska bli jättespännande. - Jag och Joakim Nätterqvist (spelar Arn, red:s anm) gick i samma klass på scenskolan så vi känner varandra väl och det är en fördel, säger hon. Men böckerna om "Arn" har hon inte läst. Ännu. - Jag har bara läst "Ondskan" av Guillou, men nu ska jag börja läsa "Arn", säger hon. Vägen till skådespeleriet har inte varit spikrak. Sofia som kommer från ett litet samhälle utanför Linköping läste idéhistoria på Lunds universitet från början.

Skadade ansiktet

- Jag kände att det var inte min värld helt enkelt, säger Sofia som hade drama på gymnasiet. Efter många krokiga vägar kom hon till slut in på scenskolan. Men då hände det som i Sofias utseendefixerade bransch kan vara en katastrof. - Jag var ute och cyklade när något gick sönder och jag flög av. Jag slog mig jättemycket i ansiktet och tvingades sy. Minnena sitter kvar i form av ärr i ansiktet. - Det tog lång tid att läka, berättar hon. Det var jättejobbigt då och jag mådde dåligt eftersom jag förstod att det här kommer för alltid att synas.

En del av karaktären

Har du funderat på att ta bort dem med operation? - Näe, det verkar så brutalt att skära i sig. - Och just på grund av det jag varit med om så vet jag att det inte bara är att skära... - I dag är ärren en del av min karaktär. Det här är ju jag! säger hon som blev guldbaggenominerad för sin huvudroll i "Masjävlar". - Det är en daglig terror med alla dessa bilder på perfekta människor som opererat om sig.
Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!