Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misslisibell fälls för smygreklam i video

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Årets superkommunikatör, Misslisibell, fälls av reklamombudsmannens opinionsnämnd, enligt Resumé.
Anledningen är att hon i en Youtube-video gör smygreklam för sminkföretaget JFR.
Det här är första gången en bloggare fälls av RON.
Foto: Johan Jeppsson

Årets superkommunikatör, Misslisibell, fälls av reklamombudsmannens opinionsnämnd, enligt Sveriges Radios program Medierna. 

Anledningen är att hon i en Youtube-video gör smygreklam för sminkföretaget JFR.

Det här är första gången en bloggare fälls av RON.

Misslisibell, 14, heter egentligen Lisa Jonsson. Hon har en Youtube-kanal med 315 000 följare där hon testar smink och pratar om olika varumärken. De flesta av följarna är barn.

I mars i år tog hon emot Resumés pris som Näringslivets Superkommunikatör. Andra kandidater till priset var bland andra prins Daniel och Zara Larsson.

Nu fälls hon

Nu har reklamombudsmannens opinionsnämnd, RON, fällt en av hennes videos, från december ifjol, enligt Medierna. 

Anledningen är att tittarna i videon erbjöds en rabattkod till JFR.se och även kunde delta i ett lotteri med produkter från företaget. Smygreklam ansåg RON, som prövat flera frågor.

Videons utformning uppfyller inte kravet på att reklam lätt ska kunna identifieras som sådan. Kravet är särskilt högt i detta fall eftersom reklamen riktar sig till barn, skriver RON i ett pressmeddelande.

Beslutet kan även komma att påverka företaget JFR:s fortsatta samarbete med bloggare.

Anmälde

Det var Gustav Martner, innovationschef och styrelseordförande i reklambyrån CP+B och ordförande i Sveriges Kommunikationsbyråer, som anmälde Misslisibell och sminkföretaget till reklamombudsmannen, RO, i mars i år.

Jag hoppas också att Lisa fortsätter med sitt framgångsrika skapande av digitalt innehåll naturligtvis i linje med ICC's grundregler och andra riktlinjer. För på samma sätt som en välbesökt blogg ger stora kommersiella möjligheter för den som äger den, så kräver den ett lika stort ansvarstagande, skrev Gustav Martner i en debattartikel i Resumé i mars.

Gustav Martner menar att det finns ett problem i att annonsörer marknadsför sina produkter via barn till barn på omärkt annonsplats.

– Det är inte så förvånande att detta fälls men jag hoppas att det blir ett uppvaknande för många. Vi tar inte vara på barnen tillräckligt i de medier som de konsumerar i dag. Man behöver sätta in resurser för att barnen ska kunna vara barn på nätet och inte små konsumenter, säger han.

Expressen söker Misslisibell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.