Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Missen med pensionen gjorde Nils, 63, hemlös

Nils Junior Lundh, 63, gick i pension för två år sedan – nu är han hemlös. 

Han berättar i "Nyhetsmorgon" om hur han tvingas leva på gatan eftersom pengarna inte räcker till. 

– Klimatet har blivit väldigt hårt, det är fruktansvärt, säger Nils Junior Lundh i programmet. 

Då han var 61 år gammal gick Nils Junior Lundh i pension – två år senare lever han på gatan. 

– Jag gjorde misstaget att jag tog pension vid 61, jag orkade inte jobba kvar längre. Och då får man inget bostadstillägg, säger Nils Junior Lundh, 63, i "Nyhetsmorgon". 

Han berättar att hans månatliga inkomst på 4 700 kronor inte räcker till hyran. 

– Vi hade ett möte med soc i somras, de säger att "Du har inte rättighet att komma här och begära något, då får du ta och stoppa din pension" – och bli ett socialfall, vilket jag inte vill vara, säger han i programmet. 

Tilde de Paula Ebys chock efter orden 

Nils Junior Lundhs historia chockar programledarna Tilde de Paula Eby och Peter Jihde. 

– Jag kan inte förstå att det här händer i Sverige i dag, säger Tilde de Paula Eby. 

Nils Junior Lundh berättar att han har sovit i tält under sommaren, men att han under vintern har sovit på T-Centralen i Stockholm. Under hösten gav han sig ut på en pilgrimsvandring på varmare breddgrader. 

– Jag var tvungen att komma ifrån Stockholm. För klimatet har blivit väldigt hårt, det är fruktansvärt, säger han i "Nyhetsmorgon". 

Tilde de Paula Eby: "Helt bisarr situation" 

Tilde de Paula Eby erkänner att hon har svårt att förstå hans situation. 

– Det här säger förmodligen mycket om mina fördomar kring hur hemlösheten ser ut, men att du har arbetat fram tills du var 61 och sen tvingas bo på gatan för att du inte har några rättigheter efter ett helt arbetsliv... För mig är det en helt bisarr situation, säger Tilde de Paula Eby. 

Peter Jihde frågar vad han ska göra under natten. 

– I kväll tänker jag ge mig ut någonstans och sova. Nu har jag varit på T-Centralen i natt. Och då sover man inte mycket. Kanske en timme, har jag sovit i natt. Då drar jag mig ut och så får jag sova en 7-8 timmar i alla fall. 

Fler familjer och låginkomsttagare hemlösa

Tilde de Paula Eby frågar hur han hanterar vinterkylan. 

– Man får skaffa sig en varm sovsäck, svarar Nils Junior Lundh. 

Stadsmissionens direktor Marika Markowits, som också är gäst i programmet, berättar att hemlöshetens karaktär i Sverige har förändrats. 

– Det som vi tidigare har tänkt som grundorsaken för hemlöshet – beroendeproblematik, psykisk sjukdom – blir allt mindre orsaken. Det är nu framför allt familjer och personer med låga inkomster som nu riskerar hemlöshet i Sverige, säger hon i programmet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.