Missen med pensionen gjorde Nils, 63, hemlös

Publicerad

Nils Junior Lundh, 63, gick i pension för två år sedan – nu är han hemlös. 

Han berättar i "Nyhetsmorgon" om hur han tvingas leva på gatan eftersom pengarna inte räcker till. 

– Klimatet har blivit väldigt hårt, det är fruktansvärt, säger Nils Junior Lundh i programmet. 

Då han var 61 år gammal gick Nils Junior Lundh i pension – två år senare lever han på gatan. 

– Jag gjorde misstaget att jag tog pension vid 61, jag orkade inte jobba kvar längre. Och då får man inget bostadstillägg, säger Nils Junior Lundh, 63, i "Nyhetsmorgon". 

Han berättar att hans månatliga inkomst på 4 700 kronor inte räcker till hyran. 

– Vi hade ett möte med soc i somras, de säger att "Du har inte rättighet att komma här och begära något, då får du ta och stoppa din pension" – och bli ett socialfall, vilket jag inte vill vara, säger han i programmet. 

Tilde de Paula Ebys chock efter orden 

Nils Junior Lundhs historia chockar programledarna Tilde de Paula Eby och Peter Jihde. 

– Jag kan inte förstå att det här händer i Sverige i dag, säger Tilde de Paula Eby. 

Nils Junior Lundh berättar att han har sovit i tält under sommaren, men att han under vintern har sovit på T-Centralen i Stockholm. Under hösten gav han sig ut på en pilgrimsvandring på varmare breddgrader. 

– Jag var tvungen att komma ifrån Stockholm. För klimatet har blivit väldigt hårt, det är fruktansvärt, säger han i "Nyhetsmorgon". 

Tilde de Paula Eby: "Helt bisarr situation" 

Tilde de Paula Eby erkänner att hon har svårt att förstå hans situation. 

– Det här säger förmodligen mycket om mina fördomar kring hur hemlösheten ser ut, men att du har arbetat fram tills du var 61 och sen tvingas bo på gatan för att du inte har några rättigheter efter ett helt arbetsliv... För mig är det en helt bisarr situation, säger Tilde de Paula Eby. 

Peter Jihde frågar vad han ska göra under natten. 

– I kväll tänker jag ge mig ut någonstans och sova. Nu har jag varit på T-Centralen i natt. Och då sover man inte mycket. Kanske en timme, har jag sovit i natt. Då drar jag mig ut och så får jag sova en 7-8 timmar i alla fall. 

Fler familjer och låginkomsttagare hemlösa

Tilde de Paula Eby frågar hur han hanterar vinterkylan. 

– Man får skaffa sig en varm sovsäck, svarar Nils Junior Lundh. 

Stadsmissionens direktor Marika Markowits, som också är gäst i programmet, berättar att hemlöshetens karaktär i Sverige har förändrats. 

– Det som vi tidigare har tänkt som grundorsaken för hemlöshet – beroendeproblematik, psykisk sjukdom – blir allt mindre orsaken. Det är nu framför allt familjer och personer med låga inkomster som nu riskerar hemlöshet i Sverige, säger hon i programmet. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag