Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Missbruket tog deras liv

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
1980 fick Noice guldplatta för debutalbumet Tonårsdrömmar. Det var starten till det rockliv som 20 år senare tog medlemmarna Hasse Carlssons och Freddie Hanssons liv. Men Noice liver vidare. Peo Thyrén ligger bakom cd:n Noice live 1979+1995, som nyss kom ut.
Foto: OKÄND

1980 var de Sveriges första pojkbandsstjärnor.

I början på 2000-talet dog Noicemedlemmarna Hasse Carlsson och Freddie Hansson som de värsta rockstjärnorna. 

- Det gick rätt fort att komma in i rocklivet. Från softa, olagliga droger till något mer olämpligt, säger Peo Thyrén i bandet.

I början på december kom "Noice live 1979 + 1995" - ett dubbelalbum med bandet första inspelade konsert - och den sista. - Det är en idé jag burit på länge, säger Peo Thyrén. - Jag hade en gammal kassett i garderoben från den första radioinspelningen och ville göra något av den. Han kontaktade Sveriges Radio, som gjort inspelningen 1979, och som bonus lades konserten från 1995 till. - Då var Hasse fräsch, säger han.

Prestigekamp

 Den första inspelningen är gjort bara en månad innan Stockholmsgruppen påbörjade sitt debutalbum "Tonårsdrömmar". - Det var en positiv överraskning att höra hur det lät. Det var bättre än jag mindes. Vi var ju så unga. Hasse 13 år och jag 16, minns Peo Thyrén. - Där finns något som vi tappade sedan då vi filtrerades genom skivbolagsfiltret. Genombrottet kom ett år senare. Prestigekampen Noice-Gyllene Tider blev en föregångare till 90-talets Blur-Oasis-bråk i England. - Det var slagsmål på skolgårdarna mellan våra och deras fans, säger Peo Thyrén. - Men på den här skivan finns faktiskt Gyllene Tider med. Det är en intervju där de förklarar vad de tycker om oss - rätt diplomatiskt, faktiskt.

"Softa droger"

 Pop- och rocklivet blev snart inkörsporten till missbruk för några av Noicemedlemmarna. - Det gick rätt fort. Först lite softa olagliga droger till mer olämpliga, säger Peo Thyrén. - Men det var först efter Noice som de tyngre drogerna kom in i bilden för Hasse och Freddie.

"Det var helt sjukt"

 Ett missbruk som tog deras liv 2001 och 2002. - Men det var först efter att bandet lagt av som de kom in på det, säger Peo Thyrén. - Det var helt sjukt och går inte att förklara.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.