Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Missarna pekas ut i succén ”Störst av allt”

”Störst av allt” Foto: JOHAN PAULIN / NETFLIX
Hanna Ardéhn och Felix Sandman i ”Störst av allt” Foto: JOHAN PAULIN / NETFLIX
Malin Persson Giolito på premiären av ”Störst av allt” Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Netflix-serien ”Störst av allt” har hyllats för sin träffsäkra skildring av överklassungdomar i Djursholm.

– Vi har verkligen försökt göra det autentiskt och det tycker jag att man känner i serien, säger producenten Frida Asp.

Men samtidigt ifrågasätts nu en rad detaljer.

Filmatiseringen av Malin Perssons kriminalroman ”Störst av allt” (2016) gör succé som Netflix första svenska originalserie.

Intrigen kretsar kring den unga överklasseliten i Djursholm, en av Stockholms rikaste förorter, där en dramatisk skjutning äger rum på en gymnasieskola. Huvudkaraktärerna Maja och Sebastian spelas av Hanna Ardéhn, 23, och Felix Sandman, 20.

Enligt produktionsbolaget FLX har det varit viktigt att hitta en trovärdig ton, och man har därför lagt ner stor omsorg på att detaljerna ska vara rätt – allt från ungdomarnas kläder och accessoarer till sätt att prata.

– Vi har verkligen försökt göra det autentiskt och det tycker jag att man känner i serien. Detaljerna sitter och det förhöjer hela upplevelsen av serien och kvaliteten, säger producenten Frida Asp.

Enligt Frida Asp var det en självklarhet att inspelningarna skulle äga rum i Djursholm, precis som i boken. Teamet åkte dit för att leta efter miljöer.

– Det kändes otroligt viktigt, att vi inte skulle försöka fuska. Genom hela den här serien har vi jobbat jättemycket med trovärdighet så det kändes som en otroligt viktig del också. Så det var något som vi pratade mycket om initialt och vi var ute i Djursholm och spejade runt, hur ser folk ut, hur ser arkitekturen ut? säger hon.

Scener ur Netflix-serien ”Störst av allt”. Foto: JOHAN PAULIN / NETFLIX

En av utmaningarna var att hitta huset som Sebastians familj bor i, men till slut dök en oväntad lösning upp.

– Vi letade länge och fick många nej och det fanns inte heller så jättemånga hus som skulle kunna vara Fagermans hus. Men till slut var det faktiskt en kvinna som sa ”ni behöver vårt hus, jag har läst den här boken och den är fantastisk, ni får vara här”, säger Frida Asp.

Statisterna i ”Störst av allt” är handplockade, samtliga kommer från Djursholm med omnejd.

– En jätteviktig del var statisterna. De ger jättemycket till världen. Vi har ju bara statister som är från Danderyd, Täby eller Östermalm. Så att det blir rätt stuk på folk, säger Frida Asp.

Det var också viktigt att de vilda överklassfesterna i serien skulle kännas verkliga.

– De som var statistansvariga var två tjejer från Karlaplan, 22 år gamla, som hade festat loss i Djursholm de senaste fem åren. Så de var jättebra på det här, det unga Djursholm. De har gjort ett enormt jobb och det har blivit väldigt bra. Det kändes om att det var riktiga fester, säger producenten.

När det gäller kostymen så berättar Frida Asp att en detalj är att skådespelarna bär äkta klockor.

– Vi gjorde det på riktigt, vi fejkade inte. Skådespelarna har nämnt att det kändes bra att det var på riktigt, de kunde bada med de här klockorna och bete sig som urtypiska djursholmare som slänger sig i vattnet med en fetdyr klocka, säger hon.

Hanna Ardéhn spelar huvudrollen Maja i ”Störst av allt”. Foto: JOHAN PAULIN / NETFLIX

Missarna i ”Störst av allt”

Men nu pekas flera missar ut. Nöjesguiden har låtit Clara Popenoe Thor, som själv är 17 år och bosatt i Djursholm, se serien. 17-åringen menar att skildringen är övertygande – men har misslyckats på några punkter. Artikeln, som är skriven med en dos humor, har blivit viral.

Clara Popenoe Thor förklarar bland annat att ungdomar från Djursholm inte festar på nattklubben Rose, eller lyssnar på musik av Jonathan Johansson. Hon menar även att valet av Sebastian och Majas frisyr och örhängen inte är trovärdiga.

I en av scenerna åker huvudrollfigurerna färja till Djursholm – men enligt Clara Popenoe Thor existerar inte någon sådan färjelinje.

”Det är en sådan fin liten Djurgårdsfärja med öppet tak där han sitter med sitt huvud i hennes knä. Fint va? Synd bara att det aldrig hade hänt. För det går inte någon färja till Danderyd, om den inte är privat vill säga”, skriver hon.

I artikeln nämns också att det inte är trovärdigt med billig tvål i ett påkostat badrum.

”Sebastian har någon vanlig plastig Ica-tvål hemma i sitt marmorerade badrum med två handfat. Nej, nej, nej.”

Den kanske största invändningen är att Sebastian krossar sin egen is – men enligt Clara Popenoe Thor är Djursholm-villor utrustade med iskross i kylskåpet.

”Om du bor i Öfvre Djursholm har du banne mig en kyl/frys som har en iskrossare inbyggd. Nej nu blir jag fly förbannad. Måste avbryta artikeln här. Kan inte tro att de gjorde en sådan stor miss”, skriver hon.

Malin Persson Giolito ger förklaring

Författaren Malin Persson Giolito, som själv är en av producenterna bakom strömningstjänstens serie, ger nu en förklaring till iskrossandet:

”Har egentligen bara en invändning till denna klockrena analys och det är att iskrossen i frysen är trasig, det är därför Sebastian använder mixern. Det vet jag. För det står i manus”, skriver hon på Twitter.

Till Expressen säger Clara Popenoe Thor att hon inte räknat med att hennes text skulle bli så uppmärksammad, men gläds åt det.

– Jag är 17, går i gymnasiet och har skoluppgifter att göra som jag inte gjort för att jag skrivit det här i stället. Jag hade verkligen inte alls trott det, det är jättekul. 

https://twitter.com/MalinPGiolito/status/1116269630102884354