Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miss Li medicinfri – efter livsbeslutet

Miss Li sommarpratar i P1. Hon berättar om sin kroniska ledsjukdom – som hon i dag bemästrat med vegetarisk kost.Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Miss Li.Foto: WHOA WHOA GUSTAFSSON / SONNY BOY GUSTAFSSON

Läkaren sa att hon aldrig mer skulle kunna turnera, resa eller kunna få barn. 

Miss Li har en kronisk ledsjukdom – som hon i dag säger sig ha bemästrat med vegetarisk kost. 

– Så gott som fri från alla sprutor och piller, säger hon i ”Sommar i P1”. 

Linda Therese Karlsson, 37, mer känd som Miss Li, diagnostiserades för tio år sedan med reaktiv artrit, en kronisk ledinflammation.

I hennes sommarprat i ”Sommar i P1” berättar hon om när hon fick beskedet och hur läkaren sa det: 

– ”Du har fått en kronisk ledsjuk, det är en helt obotlig sjukdom och du kommer aldrig någonsin bli frisk igen”, sa läkaren och fortsatte: 

– ”Men det finns en medicin som kanske kan hjälpa, den är ny på marknaden och det är inte säkert att den funkar. Men om du inte tar den kommer du fortsätta att ha så ont resten av livet och du kommer så småningom behöva byta ut varenda led i kroppen”. 

Läkaren sa även att hon aldrig mer kommer kunna leva det livet hon levt tidigare. 

– ”Du kommer aldrig mer kunna leva som du gjort, turnera, resa i världen och du kan dö av en enkel lunginflammation. Du kommer förmodligen aldrig heller kunna skaffa barn.”

Miss LiFoto: HENRIC WAUGE / SPA

Blev vegetarian 

Artisten berättar i sitt sommarprat att hennes liv fick en helt ny vändning den dagen hon för första gången såg en slaktbil. 

– Det jag såg kommer jag aldrig glömma. Grisarna står packade på varandra, törstiga och blodiga. Öron och svans är avskurna. En gris tittar rakt in i mina ögon och det känns som att ögonen skriker ”ta mig härifrån” . 

Efter detta började hon äta vegetarisk kost. Detta menar hon på har gjort henne nästintill medicinfri. 

– Jag har då under flera års tid medicinerat för min kroniska sjukdom, tagit cellgifter och kortison som läkarna rekommenderat och på köpet även tagit ett berg av piller. Jag hör fortfarande läkarens röst i mitt huvud som säger att jag aldrig kommer kunna leva utan dessa mediciner, säger hon och lägger till:

– Men redan efter tre veckor utan kött kändes det som att jag hade mindre ont. 

Medicinfri i dag

Då hon med tiden mådde allt bättre ringde hon sin läkare och frågade om hon fick hoppa över den sprutan hon tar varje månad. Läkaren får inte rekommendera vegetarisk kost framför medicin, då det inte finns någon vetenskaplig forskning på att detta hjälper. Men läkaren gav med sig för denna gång och tyckte att ”hon skulle följa sitt hjärta”. 

– Sprutan jag ska ta månadsvis blev i stället varannan månad, var tredje månad och var fjärde månad och det slutade med att jag sen bara tog den en gång per år. Redan efter två år är jag så gott som fri från alla sprutor och piller, säger hon. 

 

Sommar i P1 släpps som podd klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00.

Miss Li föll i vattnet under en konsert 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.