Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mischa Billings möte med stjärnan i Paris: ”Magiskt”

I sitt sommarprat tar Lundabördiga Mischa Billing med lyssnarna på en smakresa.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges radio

Doft, smak och känslor står på menyn när sommelieren, måltidsforskaren och ”Sveriges Mästerkock”–profilen Mischa Billing är värd för Sommar i P1.

I sitt sommarprat i P1 berättar hon om sin ungdoms tid i Paris och tar med lyssnaren på en interaktiv smakresa.

– I dag ska jag försöka göra något som är helt omöjligt, jag ska försöka förmedla doft och smak via radio, inleder Mischa Billing sitt sommarprat. 

Hon berättar om mat och vin och den stora kraften som finns i samspelet mellan smak, doft och känslor. Att intrycken du får när du äter går direkt till hjärnans limbiska system, den del som också styr dina känslor för sex och revir.

– I smak och doft behöver det finnas något som gör att det kittlar till lite i hela kroppen, som väcker livsandarna lite. Ofta kan det vara något som går emot det goda, som är lite svettigt, som tar ut svängarna, och som kanske nästan är lite otäckt. 

Berättar om hur Frankrike ändrade allt

Som barn kunde Mischa Billing känna sig lite annorlunda, berättar hon. Hon kunde känna på doften när det skulle börja snöa, var känslig när det kom till tyger och hade svårt för sträva jeans. 

När hon direkt efter studenten åkte till Frankrike för att arbeta som au pair öppnade det upp sig en helt ny värld för henne. 

Den franska familjen som hon bodde hos förstod att det fanns mycket saker som hon aldrig hade provat. Så de köpte hem delikatesser som hon fick smaka på söndagsmiddagarna – med dem som nyfikna åskådare. 

– I Paris fick jag den vuxna smaken, det hände något där. Men Paris var så mycket mer än mat. Jag hängde på det hetaste stället i världen. 

Det är den ikoniska nattklubben Les Bains-Douches hon pratar om. Där spelade och hängde under åttiotalet världsstjärnor som Grace Jones, Prince och Supertramp. 

– En kväll blev jag bjuden på en drink av den då snyggaste och hetaste killen i hela Paris, Anthony Delon, son till den stora skådespelaren Alain Delon. 

– Det var overkligt, det var magiskt, det var Paris.

Tv: ”Hon provade 6000 viner per år – fick frätskador”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.