Vitaminrik. Ikonmodellen Helena Christensen har Super 3 booster som en av sina favoriter. Krämen innehåller tre olika typer av A-vitamin, men också antioxidanter och antibakteriella ämnen, 575 kronor/50 ml. Foto: Morten Rakke PhotographyVitaminrik. Ikonmodellen Helena Christensen har Super 3 booster som en av sina favoriter. Krämen innehåller tre olika typer av A-vitamin, men också antioxidanter och antibakteriella ämnen, 575 kronor/50 ml. Foto: Morten Rakke Photography
Vitaminrik. Ikonmodellen Helena Christensen har Super 3 booster som en av sina favoriter. Krämen innehåller tre olika typer av A-vitamin, men också antioxidanter och antibakteriella ämnen, 575 kronor/50 ml. Foto: Morten Rakke Photography
Smälter. Innehåller en stabil och aktiv form av retinol i form av små korn som smälter när serumet försiktigt masseras in i huden. Pure repair night, 770 kronor/30 ml, Akademikliniken.Smälter. Innehåller en stabil och aktiv form av retinol i form av små korn som smälter när serumet försiktigt masseras in i huden. Pure repair night, 770 kronor/30 ml, Akademikliniken.
Smälter. Innehåller en stabil och aktiv form av retinol i form av små korn som smälter när serumet försiktigt masseras in i huden. Pure repair night, 770 kronor/30 ml, Akademikliniken.

Mirakelkräm som kan trolla bort alla rynkor?

Publicerad

Ta hand om din hud och visa dig från din bästa sida.

Skönhetsexperten Elisabet Garcia Dahlbäck hjälper dig i hudvårdsdjungeln och svarar här på några vanliga frågor.

1. Finns det mirakelkrämer som trollar bort rynkor och linjer?
Svar: Nej, tyvärr. Inga krämer i världen kan stoppa åldrandet, men det finns aktiverande krämer som kickar i gång huden. Det handlar inte om någon quick fix, utan mer om regelbundet smörjande. Vill man ha få en finare hy är det rengöring, peeling och fuktgivande, närande krämer som gäller.

A-vitaminrika krämer jämnare ut hudytan som får färre linjer och mindre porer, dessutom anses de lugna ner pigmentet melanin och stimulera produktionen av collagen. Beroende på hur känslig hy man har kan huden reagera på aktiva krämer genom att fjälla och visa irritation.

Vänj i så fall huden gradvis genom att smörja in den varannan eller var tredje dag till dess huden vant sig. När huden mättats med fukt kan man övergå till mer skräddarsydda produkter för olika hudtyper och problem. När man använder aktiva krämer är det viktig att undvika sol och att skydda sig med solkrämer.

 

2. Är det sant att stress ger sämre hy?
SVAR: Ja, absolut - huden speglar hur man mår. Blemmor, rodnader, akne, eksem och en grådaskig hy kommer som ett brev på Posten när kroppen och själen inte mår bra. Stress får binjurarna att producera stresshormonerna kortisol och adrenalin vilket gör huden irriterad och mer känslig. Undvik aktiva produkter och starka peelingar och använd i stället milda produkter där ph-värdet är så nära hudens eget på cirka 4,7.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag