Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ministerns krav på Dramaten – efter erkännandet

Dramaten har avslutat samarbetet med skådespelaren som dömdes för misshandeln av Josefin Nilsson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under söndagen har Dramatens styrelse skickat ut ett brev till alla Dramatens anställda där de erkänner problemen inom organisationen – samtidigt som de har fortsatt förtroende för teaterchefen Eirik Stubø. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Ulrika Årehed Kågström. Foto: CANCERFONDEN
Julia Dufvenius. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Amanda Lind. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 7

Dramaten har avslutat samarbetet med skådespelaren som dömdes för misshandeln av Josefin Nilsson.

Under söndagen har Dramatens styrelse skickat ut ett brev till alla Dramatens anställda där de erkänner problemen inom organisationen – samtidigt som de har fortsatt förtroende för teaterchefen Eirik Stubø.

Nu vänder teaterns anställda blickarna mot hur styrelsen och teaterchefen skapar riktig förändring.

– Allt som det pratas om nu är med förhoppningen att det ska leda till en annan stämning på teatern, säger en anställd på Dramaten.

Dramaten har avslutat sitt samarbete med den manliga skådespelare som dömdes för misshandeln av Josefin Nilsson. Mannen är nu borttagen från Dramatens presentation skådespelare på hemsidan.

Men i ett mejl som skickats ut till alla Dramatens anställda från styrelsen – som DN har tagit del av – riktas nu intern kritik mot att problemen fortgått under så många år.

”Försummelse att ta itu med allvarliga missförhållanden på Dramaten är tyvärr inget nytt”, står det i brevet, där styrelsen går vidare till att konstatera att de borde ha ”agerat kraftfullt, utöver organisationsförändringarna”.

I en intervju med DN reagerar nu Dramatens ordförande Ulrika Årehed Kågström på att skådespelaren Julia Dufvenius eskorterades till och från scenen för att inte springa in i en manlig skådespelarkollega som hon var rädd för.

– Jag tycker inte att det låter som en rimlig lösning, man måste hitta andra sätt för att skapa en trygg arbetsmiljö, säger Ulrika Årehed Kågström till tidningen.

Julia Dufvenius, som valt att ta tjänstledigt, säger att hon vägrar återvända till Dramaten så länge som Eirik Stubø sitter kvar som Dramatenchef, i en intervju i Dagens nyheter.

Men få andra av de skådespelare, dramaturger och scenpersonal som Expressen pratat med vill inte uttala sig huruvida de har fortsatt förtroende för Eirik Stubø som Dramatenchef. De väljer i stället att understryka hans kompetens som regissör. 

I en intervju med Dagens nyheter på söndagen konstaterar också Dramatens styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström att Dramatenchefen fortsätter ha styrelsens förtroende.

– En styrelse har förtroende för sin vd eller så gör man någonting åt det, så det finns inget annat svar på den frågan. Det handlar om att vd:n först och främst tar det här på stort allvar. Vi upplever från styrelsens sida att han har varit tydlig med att han har fattat ett felaktigt beslut. Det har han varit väldigt tydlig med, både internt och externt. Han visar att han tar de här frågorna på stort allvar, och åtar sig att komma tillrätta med saker som måste förbättras, säger hon till Dagens nyheter.

Dramatens anställda har framtidstro

I torsdags hölls ett krismöte i Dramatens repsal 1 på Dramaten med nästan 80 skådespelare, för att behandla den tystnadskultur som råder på arbetsplatsen.

En av de skådespelare som deltog vid krismötet har i ett öppet Facebook-inlägg skrivit att ledningen på mötet uppvisat ”apatisk oförmåga, illa dold ovilja och tomt ointresse”. Men stämningen bland skådespelarna i samband med krismötet beskrivs som sammansvetsad. 

 – Inne i huset är alla helt eniga om att det som har hänt är förskräckligt och att man inte vill att det ska vara så längre. Det är en förändringsfas som pågår. Den är på riktigt och grundad. Därför är det nu viktigt att ilskan som finns inte vänds mot hela institutionen. Det är 95% bra människor och bra vilja bland dem som jobbar där, säger Anneli Dufwa, dramaturg och redaktör på Dramaten. 

En annan Dramatenanställd säger att förändringsviljan i huset är stor.

– Frågan har nått ända upp till ministernivå. Alla är på tårna. Allt som det pratas om nu är med förhoppningen att det ska leda till en annan stämning på teatern och funderingar över hur teatern ska ledas. 

”Förfärligt sorgligt och märkligt”

Sittande kulturminister Amanda Lind har fört samtal med Ulrika Årehed Kågström om situationen, och kräver nu att Dramatens styrelse tar ansvar för att förbättra arbetsmiljön.

”Jag förväntar mig att Dramatens styrelse tar sitt ansvar för att säkerställa att Dramaten tar sitt arbetsgivaransvar, jobbar aktivt med jämställdhet och mot trakasserier samt är en trygg arbetsplats för alla, vilket jag också varit tydlig med i mina samtal med styrelsens ordförande”, skriver Amanda Lind i en kommentar till Expressen.

Tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth följer rapporteringen kring Dramaten och skådespelaren som dömdes för misshandeln av Josefin Nilsson.

– Det handlar om en utpekad person som är förvisso dömd, men också, vad jag förstår, varit återkommande när det kommer till problematisk arbetsmiljö. Det är förfärligt sorgligt och märkligt alltihop, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

”Tröttnade på att stånga mig blodig”

Skådespelaren Morgan Alling slutade på Dramaten för ett antal år sedan, och berättar att han själv gick till ledningen när han behandlades illa av vissa manliga skådespelare.

– Det var en skådespelare som avbröt spelet mitt i och som började skälla på mig. Det var otroligt förnedrande och en brutal kränkning. Det handlade bara om att han skulle testa mitt virke. Jag mötte en av dessa manliga skådespelare ute på krogen och fick stolar kastade efter mig. Jag gick till ledningen om det men inget hände.

– Jag lider med vad teatern går igenom just nu och det smärtar mig att man haft så dåligt ledarskap under så många år. Jag hoppas att Eirik Stubø går en kurs i ledarskap. 

Expressen har sökt Eirik Stubø samt styrelsens ordförande Ulrika Årehed Kågström. De har inte gått att nå.