Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Mina föräldrar ville sälja mig till cirkus"

Johan "Iprenmannen" Neumann berättar nu om sin mörka barndom.
Foto: SVT
Bland annat ville hans föräldrar sälja honom till en cirkus, och hans mamma gömde honom i tvättkorgen när de fick besök i hemmet.
Foto: SVT

Under slutet av 90-talet blev Johann Neumann "Iprenmannen" med svenska folket.

I SVT:s "När livet vänder" berättar skådespelaren om sin mörka barndom.

– Mina föräldrar ville sälja mig till cirkus, säger han i programmet.

I tio år spelade Johann Neumann "Iprenmannen", som kom att bli en av Sveriges mest kända reklamfilmer. I "När livet vänder" i SVT2 berättar han nu sin sorgliga historia.

När Johann Neumann var två år gammal slutade han växa på grund av hormonproblem och när de andra barnen var 6-7 år gamla såg han ut som en treåring.

Föräldrarna skämdes för Johann Neumann och brukade gömma honom i en tvättkorg när de fick finbesök från Wien.

– Mamma satt på tvättkorgen och jag kunde ligga där i timmar. Hon stoppade ner mig utan att säga något, säger han i programmet.LÄS MER: Iprenmannen: "Det är ju lite knapert i dag""Iprenmannens" tuffa barndom

Johann Neumann fick i princip aldrig någon kärlek av sin mamma.

– Det enda jag fick var när vi skulle gå ut och handla. Då kunde hon tvätta mitt ansikte med spott. Hon spottade på näsduken och tvättade hela mitt ansikte. Jag älskade den där doften och längtade efter den.

När skådespelaren blev deprimerad hotade föräldrarna att flytta honom till ett hem "där man låser in folk" för att slippa besväret.

Dessutom funderade de på att sälja honom till en cirkus, något som hans farmor satte stopp för.

– De skulle visa upp småväxta och oproportionerliga och då tyckte min mor och far att det var bäst att sälja mig till cirkusen. Farmor blev så arg och skrek, "Har ni inget vett? Hur kan ni göra så mot ett barn? Ni har satt ett barn till världen, har ni inget ansvar".

– Det kändes som att jag var i vägen hela tiden. Jag försökte klara av mitt liv de kontrollerade allt, säger han och bryter ihop.

Johan Neumann: "Farmor fick cancer och dog"

Johann Neumanns farmor var den enda som brydde sig.

– Hon skulle ta hand om mig men hon levde inte så länge, hon fick cancer och dog. Då orkade jag inte bo hemma längre, jag var åtta år gammal när packade mina väskor och flyttade till Wien.

Under studietiden i Wien, där Johann Neumann studerade till urmakare, inhystes han i en bordell.

– Min far var inte fattig men väldigt snål, han ville inte betala för ett vanligt rum. Min farbror var polis i Wien och hade kontakt med dessa bordeller. Så där placerade de mig.

– På nätterna kom det massor av män både till dottern och modern. Och modern hade samlag med dessa män i vardagsrummet där jag låg och sov. Jag fick kissa i en burk och fick inte röra på mig.

Johann Neumann säger att det är ett under att han inte blivit galen.

– Jag kunde inte öppna mig för någon.

Till slut fick Johann Neumann jobb på Dramaten i Stockholm. Här fick han också hjälp med en banbrytande hormonbehandling som gjorde att han växte från 124 centimeter till 150 centimeter.

– Jag kände mig som att jag var i vägen hela tiden. Jag kunde aldrig säga något till någon, jag var som en ballong. Jag fylldes och fylldes och till slut exploderade jag. Jag grät och grät. Och dessa märken går aldrig bort helt. De kan läka men de finns där.LÄS MER: Iprenmannens stora lycka – har hittat kärlekenBerättar allt i SVT2

Johann Neumann hann försonas med sin pappa innan denne dog.

– Jag träffade honom några dagar innan han gick bort. Han såg eländig ut, mager, så jag lagade mat och matade honom. Under den veckan jag var hos honom sken han upp som en sol. Vi låg och kramade om varandra och jag kunde för första gången i mitt liv berätta hur jag mådde alla dessa år, säger han och bryter ihop.

Även pappan grät och bad om förlåtelse för vad de gjort mot sin son.

– Han kramade om mig så varmt. Vi låg bredvid varandra och kysste varandra. Min lilla pappa, jag älskade honom så mycket. Det betydde så mycket för mig att vi kunde finna varandra i denna sista stund av hans liv.

"När livet vänder" sänds på SVT2 onsdagar klockan 20.00.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.