Johan "Iprenmannen" Neumann berättar nu om sin mörka barndom. Foto: SVTJohan "Iprenmannen" Neumann berättar nu om sin mörka barndom. Foto: SVT
Johan "Iprenmannen" Neumann berättar nu om sin mörka barndom.  Foto: SVT
Bland annat ville hans föräldrar sälja honom till en cirkus, och hans mamma gömde honom i tvättkorgen när de fick besök i hemmet. Foto: SVTBland annat ville hans föräldrar sälja honom till en cirkus, och hans mamma gömde honom i tvättkorgen när de fick besök i hemmet. Foto: SVT
Bland annat ville hans föräldrar sälja honom till en cirkus, och hans mamma gömde honom i tvättkorgen när de fick besök i hemmet.  Foto: SVT

"Mina föräldrar ville sälja mig till cirkus"

Publicerad

Under slutet av 90-talet blev Johann Neumann "Iprenmannen" med svenska folket.

I SVT:s "När livet vänder" berättar skådespelaren om sin mörka barndom.

– Mina föräldrar ville sälja mig till cirkus, säger han i programmet.

I tio år spelade Johann Neumann "Iprenmannen", som kom att bli en av Sveriges mest kända reklamfilmer. I "När livet vänder" i SVT2 berättar han nu sin sorgliga historia.

När Johann Neumann var två år gammal slutade han växa på grund av hormonproblem och när de andra barnen var 6-7 år gamla såg han ut som en treåring.

Föräldrarna skämdes för Johann Neumann och brukade gömma honom i en tvättkorg när de fick finbesök från Wien.

– Mamma satt på tvättkorgen och jag kunde ligga där i timmar. Hon stoppade ner mig utan att säga något, säger han i programmet.

 

 

LÄS MER: Iprenmannen: "Det är ju lite knapert i dag"

 

 

"Iprenmannens" tuffa barndom

Johann Neumann fick i princip aldrig någon kärlek av sin mamma.

– Det enda jag fick var när vi skulle gå ut och handla. Då kunde hon tvätta mitt ansikte med spott. Hon spottade på näsduken och tvättade hela mitt ansikte. Jag älskade den där doften och längtade efter den.

När skådespelaren blev deprimerad hotade föräldrarna att flytta honom till ett hem "där man låser in folk" för att slippa besväret.

Dessutom funderade de på att sälja honom till en cirkus, något som hans farmor satte stopp för.

– De skulle visa upp småväxta och oproportionerliga och då tyckte min mor och far att det var bäst att sälja mig till cirkusen. Farmor blev så arg och skrek, "Har ni inget vett? Hur kan ni göra så mot ett barn? Ni har satt ett barn till världen, har ni inget ansvar".

– Det kändes som att jag var i vägen hela tiden. Jag försökte klara av mitt liv de kontrollerade allt, säger han och bryter ihop.

Johan Neumann: "Farmor fick cancer och dog"

Johann Neumanns farmor var den enda som brydde sig.

– Hon skulle ta hand om mig men hon levde inte så länge, hon fick cancer och dog. Då orkade jag inte bo hemma längre, jag var åtta år gammal när packade mina väskor och flyttade till Wien.

Under studietiden i Wien, där Johann Neumann studerade till urmakare, inhystes han i en bordell.

– Min far var inte fattig men väldigt snål, han ville inte betala för ett vanligt rum. Min farbror var polis i Wien och hade kontakt med dessa bordeller. Så där placerade de mig.

– På nätterna kom det massor av män både till dottern och modern. Och modern hade samlag med dessa män i vardagsrummet där jag låg och sov. Jag fick kissa i en burk och fick inte röra på mig.

Johann Neumann säger att det är ett under att han inte blivit galen.

– Jag kunde inte öppna mig för någon.

Till slut fick Johann Neumann jobb på Dramaten i Stockholm. Här fick han också hjälp med en banbrytande hormonbehandling som gjorde att han växte från 124 centimeter till 150 centimeter.

– Jag kände mig som att jag var i vägen hela tiden. Jag kunde aldrig säga något till någon, jag var som en ballong. Jag fylldes och fylldes och till slut exploderade jag. Jag grät och grät. Och dessa märken går aldrig bort helt. De kan läka men de finns där.

 

 

LÄS MER: Iprenmannens stora lycka – har hittat kärleken

 

 

Berättar allt i SVT2

Johann Neumann hann försonas med sin pappa innan denne dog.

– Jag träffade honom några dagar innan han gick bort. Han såg eländig ut, mager, så jag lagade mat och matade honom. Under den veckan jag var hos honom sken han upp som en sol. Vi låg och kramade om varandra och jag kunde för första gången i mitt liv berätta hur jag mådde alla dessa år, säger han och bryter ihop.

Även pappan grät och bad om förlåtelse för vad de gjort mot sin son.

– Han kramade om mig så varmt. Vi låg bredvid varandra och kysste varandra. Min lilla pappa, jag älskade honom så mycket. Det betydde så mycket för mig att vi kunde finna varandra i denna sista stund av hans liv.

"När livet vänder" sänds på SVT2 onsdagar klockan 20.00.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag