"Min kusin giftes bort när hon var 13"

DELAR UPPLEVELSER. "Jag har varit med om det här som ni går igenom", säger Loreen Talhaoui till tjejerna på kvinnocentret i Baku och berättar om sin kusin som giftes bort när hon var 13 år.
Foto: Sven Lindwall

BAKU. Loreens kusin giftes bort till en äldre man när hon bara var 13 år.

I går berättade artisten om sin erfarenhet för unga ­Azerbadzjanska kvinnor på ett skyddscenter i Baku - i hopp om att kunna påverka deras situation.

- Deras berättelser berör mig. Det är något jag kan ­relatera till, säger Loreen allvarligt.

Loreen Talhaoui, 28, åker inte till Baku enbart för att försöka ta hem vinsten i Eurovision Song Contest. Hon är också mån om att utnyttja sitt kändisskap för att påverka situationen i Azerbajdzjan, som är en diktatur.

I går besökte hon kvinnorättsorganisationen YUVA, som samarbetar med svenska Kvinna till kvinna, och deras center för unga kvinnor. Där får kvinnor mellan 17 och 35 komma för att diskutera, utbilda sig och delta i seminarier.

- Det är mer som en fritidsgård egentligen. De tar hit tjejerna och berättar för dem om kvinnliga rättigheter och berättar att de kan utbilda sig och så vidare, säger Loreen.

Egna erfarenheter

För tjejerna berättade hon om hur viktigt det är att följa sina drömmar, oavsett vad andra tycker och berättade om sina egna erfarenheter, från sitt marockanska påbrå.

- Jag har varit med om det här som ni går genom. I Marocko har kvinnor inte samma möjligheter och jag förstår hur en del av er känner, berättade Loreen.

I Azerbajdzjan är tidiga giftermål ett stort problem. Något som Loreen också har erfarenhet av.

- Min kusin giftes bort när hon var 13, till en 40-årig man. Det går inte att utesluta att samma sak hade hänt mig om min familj hade varit kvar i Marocko, säger hon till Expressen efteråt.

Känslosamt

Mötet med unga kvinnorna blev känslosamt för Loreen. Speciellt 24-åriga Sabina Naza­rovas historia berörde sångerskan. Sabina berättade att hon drömde om att bli arkitekt, men eftersom föräldrarna ville att hon skulle plugga ekonomi är det nu vad hon gör.

"Gör mig ledsen"

- Det är så sorgligt. När jag frågade henne vad som skulle hända om hon sa nej och stod fast vid sin vilja sa hon att hennes familj skulle vända henne ryggen. Hon skulle förlora allt. Så i stället gör hon någonting som hon inte brinner för. Det gör mig ledsen, berättar Loreen.

- Därför var det viktigt för mig att berätta för dem att det är viktigt att stå fast vid sina drömmar, oavsett. Annars kan vi aldrig få en förändring.

Loreens dag i Baku

12.45 Besöker organisationen YUVA och deras center för unga kvinnor. Träffar tjejer och pratar med dem om vikten av att följa sina egna drömmar.

14.30 Fotograferas av och med tjejerna på kvinnocentret.

15.00 Åker tillbaka till hotellet för att förbereda sig för kvällens fest.

19.45 Anländer till Fil­harmoniska Sällskapet i lokala Baku för norska ambassadens fest till­sammans med Christer Björkman och resten av den svenska delegationen.

20.10 Minglar, träffar Norges deltagare Tooji och hans delegation.

20.45 Intervjuas av Azerbajd­zjansk tv i en park.

21.00 Skriver autografer och blir fotograferad av azeriska fans. Gör internationell press.

21.10 Träffar norska Alexander Rybak som säger att hon är fantastisk.

21.15 Tittar på Alexander Rybak som uppträder.

21.30 Lämnar festen och åker tillbaka till hotellet.

23.00 Dansrepar i hotellets gym.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.