DELAR UPPLEVELSER. "Jag har varit med om det här som ni går igenom", säger Loreen Talhaoui till tjejerna på kvinnocentret i Baku och berättar om sin kusin som giftes bort när hon var 13 år. Foto: Sven Lindwall
DELAR UPPLEVELSER. "Jag har varit med om det här som ni går igenom", säger Loreen Talhaoui till tjejerna på kvinnocentret i Baku och berättar om sin kusin som giftes bort när hon var 13 år. Foto: Sven Lindwall

"Min kusin giftes bort när hon var 13"

Publicerad

BAKU. Loreens kusin giftes bort till en äldre man när hon bara var 13 år.

I går berättade artisten om sin erfarenhet för unga ­Azerbadzjanska kvinnor på ett skyddscenter i Baku - i hopp om att kunna påverka deras situation.

- Deras berättelser berör mig. Det är något jag kan ­relatera till, säger Loreen allvarligt.

Loreen Talhaoui, 28, åker inte till Baku enbart för att försöka ta hem vinsten i Eurovision Song Contest. Hon är också mån om att utnyttja sitt kändisskap för att påverka situationen i Azerbajdzjan, som är en diktatur.

I går besökte hon kvinnorättsorganisationen YUVA, som samarbetar med svenska Kvinna till kvinna, och deras center för unga kvinnor. Där får kvinnor mellan 17 och 35 komma för att diskutera, utbilda sig och delta i seminarier.

- Det är mer som en fritidsgård egentligen. De tar hit tjejerna och berättar för dem om kvinnliga rättigheter och berättar att de kan utbilda sig och så vidare, säger Loreen.

Egna erfarenheter

För tjejerna berättade hon om hur viktigt det är att följa sina drömmar, oavsett vad andra tycker och berättade om sina egna erfarenheter, från sitt marockanska påbrå.

- Jag har varit med om det här som ni går genom. I Marocko har kvinnor inte samma möjligheter och jag förstår hur en del av er känner, berättade Loreen.

I Azerbajdzjan är tidiga giftermål ett stort problem. Något som Loreen också har erfarenhet av.

- Min kusin giftes bort när hon var 13, till en 40-årig man. Det går inte att utesluta att samma sak hade hänt mig om min familj hade varit kvar i Marocko, säger hon till Expressen efteråt.

Känslosamt

Mötet med unga kvinnorna blev känslosamt för Loreen. Speciellt 24-åriga Sabina Naza­rovas historia berörde sångerskan. Sabina berättade att hon drömde om att bli arkitekt, men eftersom föräldrarna ville att hon skulle plugga ekonomi är det nu vad hon gör.

"Gör mig ledsen"

- Det är så sorgligt. När jag frågade henne vad som skulle hända om hon sa nej och stod fast vid sin vilja sa hon att hennes familj skulle vända henne ryggen. Hon skulle förlora allt. Så i stället gör hon någonting som hon inte brinner för. Det gör mig ledsen, berättar Loreen.

- Därför var det viktigt för mig att berätta för dem att det är viktigt att stå fast vid sina drömmar, oavsett. Annars kan vi aldrig få en förändring.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag