Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Min älskade vän – det skulle inte sluta så här”

Expressens krimreporter Kim Malmgren om Einárs brokiga bakgrund.
Victor Leksell har skrivit ett långt Instagram-inlägg om vännen Einár.
Foto: Instagram
Anis Don Demina har lagt upp en svart ruta på Instagram efter mordet.
Foto: OLLE SPORRONG

Rappartisten Nils ”Einár” Grönberg blev bara 19 år – sedan han under torsdagskvällen sköts ihjäl i Hammarby sjöstad.

Under natten fylldes kommentarfälten på hans sociala medier med reaktioner från hans följare och flera vänner uttryckte sin sorg.

”Fan Nisse min älskade vän. Det skulle inte sluta såhär”, skriver artisten Victor Leksell.

Flera artistkollegor har uttryckt sin sorg på sociala medier.

Nils ”Einár” Grönberg blev bara 19 år.

Sent på torsdagskvällen sköts rapparen ihjäl i Hammarby sjöstad, i södra Hammarbyhamnen. Strax före klockan 01 på fredagen var det bekräftat.

När dödsbeskedet kom fylldes kommentarsfältet i Einárs senaste publicering på Instagram med reaktioner från hans följare. Publiceringen i sig berättade att låten ”Fast här i trakten” nu fanns att lyssna på – detta bara en vecka före hans död.

Popstjärnan Victor Leksell skriver tidigt under morgonen på Instagram att han alltid känt sig som en ”stolt storebror” till Einár.

”Fan Nisse min älskade vän. Det skulle inte sluta så här. Jag vet att du ville bort bror.”

https://www.instagram.com/p/CVT9Yb4IK9I/

De båda har samarbetat och tidigare under torsdagen, före Einár sköts ihjäl antydde Leksell på sociala medier att de både skulle släppa en låt snart.

”När du och jag pratade fanns ingenting annat än skapandet och musiken. Vi ville att alla skulle få höra den fina jävla låten du och jag har gjort och försökt att få ut i ett år. Vi längtade efter att stå där på nån festival och få sjunga den tillsammans.”, skriver Leksell och fortsätter:

”Den Nisse som jag fick äran att lära känna var en varm och kärleksfull kille och det är så jag kommer minnas dig för alltid. Fan att det skulle bli såhär. Min älskade vän, Vila i frid. Vi ses på andra sidan ”

”Min älskade vän, det skulle inte sluta såhär”, skriver vännen Victor Leksell på Instagram.
Foto: Instagram

”Jättetalangfull musiker”

Producenten Rami Hassen har under pseudonymen ”Straynané” producerat flera låtar åt Einár, som ”Min nivå” och ”Haparanda”. Han hyllar Nils Grönbergs musikalitet.

– Vi började jobba tillsammans 2019 och det första jag märkte var hans goda energi, hur han kunde ändra stämningen i studion. Till en glad stämning liksom. Självklart en jättetalangfull musiker också, säger han och fortsätter.

– Han var väldigt musikalisk, han kunde göra mer än bara rapp-rapp. Han brukade säga att han brukade freestyla på instrumental-låtar, som pop, house. Så han var väldigt mångsidig i sitt musikskapande.

Trobi: ”Det känns så konstigt”

Rapparen Trobi gjorde låten ”Fast här i trakten”, den sista låten Einár släppte före sin död. Han beskriver hur konstigt det känns, att de två, som pratade bara dagar tidigare, nu aldrig kommer höras igen.

”Einar var en riktig bror för mig och jag kommer att sakna honom så mycket. Vi släppte precis vår första skiva förra veckan och det känns så konstigt sedan jag pratade med honom för en dag sedan.”

”Jag kan inte göra något just nu... Det känns så konstigt. Vila i frid min bror och må all kärlek gå till hans vänner och familj”, skrev Trobi.

Bilder från Instagram.
Foto: Instagram.
Bilder från Instagram.
Foto: Instagram
Bilder från Instagram.
Foto: Instagram
Bilder från Instagram.
Foto: Instagram

Youtubern Anis Don Demina, som var en av de första att intervjua Einár, publicerade kort efter dödsbeskedet en svart ruta på sin Instagram-story. Senare under morgonen publicerade han ett längre hyllningsinlägg.

https://www.instagram.com/p/CVUmUsXoTXt/

”Det känns som att det var igår jag stod och väntade på dig på centralen för att filma våran första intervju. När vi hade filmat klart den visste jag att du hade något speciellt, att du var något utöver det vanliga och att du skulle ta musiksverige med storm. Så mycket talang, jag är så ledsen. Det här är så fucked. Vila i frid. Dina bars kommer leva för evigt”.

Flera artister har under morgonen publicerat svarta bilder med krossade hjärtan på Instagram för att utrycka sin sorg, däribland Molly Sanden, Zara Larsson, Benjamin och Bianca Ingrosso.

Danny Saucedo, som gjort en låt tillsammans med Einár, har kommentera ett krossat hjärta på den mördade rapparens sista Instagrampost.

Bilder från Instagram.
Foto: Instagram
Bilder från Instagram.
Foto: Instagram

”Det räcker”

Rapparen Stor har också uttryckt sin sorg över dödsskjutningen på Instagram.

”Vila i frid Nisse. Ingen ska behöva gå igenom det som dina föräldrar går igenom nu. Hoppas att din död kan bli ett extra högt skrik för ALLA föräldrar som förlorar sina barn i den här meningslösa skiten folk håller på med. Det räcker”, skriver han och fortsätter:

”Du var för talangfull för att vi skulle hamna här. Inga pengar på jorden kan få tillbaka dig nu. Vi kan inte ha det så här nått mer. Vi måste börja ta hand om varandra bättre. Det finns inga sidor att välja, de finns bara kärlek eller inte kärlek. Mina tankar går till din familj. Vi ses i nästa lillebroder, vila i frid”.

Mohammed Anwar Ryback, ena halvan av rappduon Mohammed Ali, skriver på Twitter att han första gången träffade Einár i sitt jobb som fritidsledare.

”Enda stället jag kunde se honom fokusera och stänga ut allt stök runt omkring honom var i lilla studion i fritidsgården. Han var redan duktig som 15 åring och vi alla kunde se det var bara en tidsfråga innan han slog igenom. Otroligt sorgligt det som har skett”, skriver han.

Rapparen Dani M som medverkat på en låt tillsammans med Einár skriver i sin tur på Instagram: ”Älskade broder. Du är odödlig”.

Foto: Instagram

LÄS MER: Allt det senaste om våldet och skjutningarna • Följ Expressen Krim

Här är sista filmerna på Einár innan mordet

Det är Vcbarre som Einár gjort musik tillsammans med, som lagt ut videon under torsdagen.

Så har den svenska hiphopkulturen förändrats

Victor Malm och Essy Klingberg om den nya generationen hiphopartister.

Rapparen Einár ihjälskjuten i natt

Polisens presstalesperson Ola Österling om händelsen.

Musikjournalisterna minns Einár

Musikjournalisterna minns Einár • Så växte framgångarna fram.

”Många potentiella vittnen till mordet”

Elin Jönsson på plats i Hammarby Sjöstad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.