Program som "Så ska det låta", "Debatt" och "På spåret" kan den som drabbas gå miste om.
Program som "Så ska det låta", "Debatt" och "På spåret" kan den som drabbas gå miste om.

Miljontals svenskar kan bli av med SVT-kanaler

Publicerad
Uppdaterad
Ett storbråk pågår i det tysta i tv-branschen och snart kan det drabba dig.
Miljontals svenskar riskerar att bli av med SVT:s kanaler - trots att de redan betalat tv-avgiften.
- Nu börjar det bli så akut att det kan bli svart i rutan med 14 dagars varsel, säger Anders Johnsson, ansvarig för tv-frågor på Sabo som representerar de allmännyttiga bostadsföretagen.
Tvisten har pågått i mer än ett och ett halvt år och man har ännu inte kommit till någon lösning.
Striden gäller upphovsrättsersättning för program som sänts i SVT:s kanaler i kabelnätet.
På ena sidan står upphovsrättsorganisationen Copyswede. På den andra kabeloperatörerna – Com Hem, Telia, Tele 2 och Canal Digital.
Copyswede har laglig rätt att ta ut upphovsrättsersättning från kabeloperatörerna.
Anledning är att kabelutsändning – till skillnad från satellit, sändning i marknätet och eller på internet – räknas som vidaresändning.
Den som vidaresänder måste betala upphovsrättsersättning, men när lagen klubbades på 80-talet, i samband med att kabelnäten bredde ut sig över Sverige, sa Copyswede att de inte skulle kräva några pengar.
I början av 2000-talet ändrade man sig dock, men under de första åren trädde SVT in som räddande ängel.
SVT stod för kostnaderna mellan år 2005 och 2008 då man gick ut och sa att man inte tänkte betala längre.
Den första februari förra året sa Copyswede upp avtalet och sedan dess har det pågått utdragna förhandlingar mellan kabeloperatörerna och Copyswede om vilken nivå ersättningen ska ligga på.
I maj förra året tillsattes en medlare för att lösa tvisten, men trots det har man inte nått hela vägen fram.

Borta inom två veckor

Att man kommer överens är viktigt, inte minst för de 2,6 miljoner hushåll som ser på tv via kabelnätet.
För om parterna inte kan enas kan dessa komma att gå miste om SVT:s kanaler.
Det är i alla fall vad Sabo, som representerar 300 allmännyttiga bostadsföretag, befarar.
Och det kan gå snabbt.
– Nu börjar det bli så akut att det kan bli svart i rutan med 14 dagars varsel, säger Anders Johnsson, ansvarig för tv-frågor på Sabo.
Sabo har blandat sig i tvisten eftersom de befarar att ett avtal kommer att kosta kabeloperatörerna miljontals kronor – och att denna summa i sin tur kommer att läggas på abonnenterna.
Det handlar inte om några jättesummor för abbonenterna – Copyswede har krävt ungefär 1,5 kronor per hushåll och månad.
För Sabo handlar det mer om principer.
De menar att deras abonnenter riskerar att bli dubbellfakturerade: först betalar de för SVT:s upphovsrättskostnader via tv-avgiften, sedan måste de betala för den igen via upphovsrättsersättningen som Copyswede kan kräva eftersom lagen för kabelsändningar ser ut som den gör.

Delikat fråga

Sabo anser att SVT borde stå för notan.
– Vår uppfattning är att SVT ska lösa det här, säger Anders Johnsson.
Den uppfattningen delar inte SVT:
– Vi har klargjort att vi har inte har för avsikt att gå in och ta kostnaden, säger Jan-Olof Gurinder, distributionschef på SVT, till Expressen.se.
Jan-Olof Gurinder tycker att det är konstigt av Sabo att försöka lösa konflikten mellan två parter genom att kräva att en tredje part ska betala.
SVT:s syn på saken är denna:
– Vi har klarerat rättigheterna för utsändningen i marknätet och utsändningen i satellit. När någon annan använder sig av våra kanaler för att vidaresända (i kabelnätet) är det deras uppgift att klarare de här rättigheterna, säger Jan-Olof Gurinder.
Även Jan-Olof Gurinder ser en risk för att man inte kommer fram till något avtal, och att det blir svart i rutan.
Detta trots att kabeloperatörerna har en så kallad vidaresändningsplikt, vilket innebär att de enligt lag är skyldiga att ha med SVT:s kanaler i sitt utbud.
Men Jan-Olof Gurinder konstaterar samtidigt att frågan är mycket delikat för båda parter:
– Ingen vill sitta med svartepetter och svara på den här frågan från dig: varför har ni stoppat vidaresändningen av SVT:s kanaler.

Hoppas på lösning

Mattias Åkerlind, vd på Copyswede, vill heller inte tala i termer av stoppade utsändningar.
Han säger sig vara hoppfull om att man ska nå en lösning.
Enligt Mattias Åkerlind kom medlaren med ett förslag till ersättningsnivå för två veckor sedan.
Copyswede har svarat på förslaget. Operatörerna har på sig till i början av denna vecka med att komma med ett svar, enligt Åkerlind.
– Det finns många instrument för att lösa frågan. Den gemensamma tanken är att vi ska försöka hitta en nivå som alla kan leva med, säger Mattias Åkerlind.
Tre av de berörda operatörerna – Com Hem, Telia Sonera och Tele 2 – har gått samman i en industrigrupp som kallas Operatörer i samverkan för rättvis upphovsrättsbetalning, Osu.
Det är genom Osu man förhandlar med Copyswede och Expressen hänvisas till gruppens koordinator, Jan Friedman, för uttalanden.
Jan Friedman vill inte kommentera de pågående förhandlingarna, men säger:
– Vi är optimistiska och hoppas att vi ska hitta en lösning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag