Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljonklipp för Peter Settman

Peter Settman sålde produktionsföretaget Baluba för 92 miljoner kronor. Foto: Roger Vikström
Programledaren och affärsmannen Peter Settman gjorde ett mångmiljonklipp när han sålde sitt produktionsbolag Baluba 2009.
Via försäljningen håvade Settman in drygt 92 miljoner kronor, visar en granskning som Expressen har gjort.
- Jag behöver inte jobba mer, säger Peter Settman.

FAKTA

PETER SETTMANS RESA - FRÅN RONNY OCH RAGGE I "GERILLA TV"


1990 börjar Peter Settman, då 21 år gammal, synas i tv - då i programmet "Kosmopol" som sändes från Växjö.
Redan året därpå börjar tv-karriären ta fart på allvar då han leder SVT:s "Sommarlov" tillsammans med gymnasiepolarna Gila Bergqvist och Fredrik Granberg - programmet bjuder på något helt nytt i och med det högljudda tilltalet.

1991 dyker också Ronny och Ragge - spelade av Settman och Granberg - upp i tv för första gången i programmet "Gerilla TV". De två raggarna blir omåttligt populära och under de kommande åren släpps det både videofilmer och skivor. Hits som "Rara söta Anna" och "Köra fort som fan" gjorde att Ronny och Ragge kunde ge sig ut på Sverigeturnéer.

Duon fortsatte att samarbeta i mer eller mindre lyckade tv-projekt som "Äntligen måndag", "Stereo" och "Bara med Bruno".
I slutet av 90-talet går duon skilda vägar - Granberg forsätter på den inslagna vägen med tv-serier som "Hem till Midgård".
Settman väljer dock till en början att främst satsa på sitt produktionsbolag Baluba - det är nu han börjar bygga den förmögenhet han i dag besitter.

Från att till en början främst producera barnprogram går Baluba över till underhållning och ligger bakom succér som "Dansbandskampen", "Hey Baberiba", "Sommarkrysset" och "Humorgalan".

Under mitten av 2000-talet börjar han själv synas i rutan - bland annat som programledare för "Så ska det låta" och "Dansbandskampen".

Peter Settman AB


Omsättning 2009: 3,1 miljoner kronor.
Vinst efter finansnetto: 5,5 miljoner kronor.
Balansomslutning: 11,5 miljoner kronor.
Soliditet: 79 procent.

Namtes Invest


Omsättning 2009/2010: 13, 7 miljoner kronor.
Vinst efter finansnetto: 55,2 miljoner kronor.
Balansomslutning: 61,2 miljoner kronor.
Soliditet: 90 procent.
Revisorsanmärkning för försent inlämnad års­redovisning.

Abulab holding AB


Omsättning 2009: 0 kronor.
Vinst efter finansnetto: 19, 6 miljoner kronor.
Balansomslutning: 26 miljoner kronor.
Soliditet: cirka 75 procent.

Försäljningen av Baluba


2009 sålde Peter Settman Baluba till Northern Alliance Group, som till stor del ägs av det finska rikskapitalbolaget Capman.
Försäljningen gav Settman en vinst på drygt 92 miljoner kronor.

Vinsten från försäljningen har Peter Settman fört över till sina nystartade bolag Namtes Invest och Abulab AB.

I Namtes Invest redovisade Settman, under posten resultat från andelar i koncernföretag, en vinst på 55 miljoner kronor enligt det senaste bokslutet.

I bolaget Abulab
redovisade han en vinst på 19 miljoner kronor. Totalt en nettovinst på 74 miljoner kronor i bolagen som i huvudsak kommer från försäljningen av Baluba.

I Namtes har Settman i dag tillgångar på 61 miljoner kronor - 24 miljoner på bankkontot och värdepapper för 37 miljoner kronor (aktier i Northern Alliance).

Vid sidan av programledarskapet för program som "Så ska det låta" och "Dansbandskampen" har Peter Settman, 42, fört en tillvaro som hårdknackad affärsman och vd för egna produktionsbolaget Baluba.
Företaget har producerat program som "Dansbandskampen", "Rosa Bandet", "Melodifestivalen", "Hey Baberiba", "Sommarkväll" och "Playa del Sol" och har varit ett av de mest framgångsrika svenska produktions­bolagen inom tv under 2000-talet.
Sedan början av 90-talet har Settman framgångsrikt byggt upp en mängd olika företag som han sedan sålt av - bland annat internetsajten Prisjakt som han sålde till norska Schibstedt.

Gjorde vinst på 92 miljoner

2009 valde Peter Settman att sälja livsverket Baluba.
Han ville då inte berätta något om försäljningspriset. Men Expressens granskning visar att försäljningen gav Settman en vinst på drygt 92 miljoner kronor. Ett mångmiljonklipp för den populära program­ledaren.
- Jag är jättenöjd. Jag är även nöjd med affärens strukturupplägg och är nu också stor aktie­ägare i Northern Alliance. Sen arbetar jag fortfarande som kreativ chef för Baluba, säger affärsmannen Settman.

Köpte våning

Vinsten från försäljningen har Peter Settman fört över till två nystartade bolag som tillsammans har en nettovinst på 74 miljoner kronor.
Dessutom äger Peter Settman en lyxig etagevåning på Grev Ture­gatan på Östermalm i Stockholm tillsammans med hustrun Anna. Lägenheten köpte de för 19 miljoner kronor. Men själv vill han inte prata om sitt privatliv och vad han gör med sina pengar.
- Nej, det handlar inte om att jag vill dölja något, det är mer en princip som jag har.

"En enorm frihet"

Klart är att han tack vare Baluba inte behöver jobba en dag till i sitt liv, om han inte vill.
- Nej, men jag fortsätter att jobba för jag tycker att det är så kul. Sedan är det en enorm frihet att nu kunna välja vilka nya projekt som man vill jobba med. Jag är inte färdig än, säger Peter Settman.
Vilka projekt det handlar om vill han däremot inte avslöja.
Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!