Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonbråket – efter Harry Scheins död

<p>Myten och människan. "Dokumentären om Harry Schein säger nämligen precis lika mycket om den tid som flytt. som om myten och människan Schein", skriver Expressens Maria Brander.</p>Foto: ÅKE BORGLUND
<p>Harry Schein påverkade svenskt kulturliv under decennier. Nu går dokumentären om honom upp på bio.</p>Foto: Anders Engman / Tt / BONNIERARKIVET SCANPIX SWEDEN
<p>Harry Schein.</p>Foto: Thomas Nilsson / EXP
<p>Harry Schein var gift med Ingrid Thulin.</p>Foto: Kerstin Strömsberg/TT
<p>Jannike, Åhlund, Kersti Grunditz Brennan och Maud Nycander har gjort dokumentären om Harry Schien.</p>Foto: Moa Westeson
Harry Schein och särbon Eva Fisher. Foto: Lizzie Larsson / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ
Harry ScheinFoto: Sporrong Olle
1 / 7

Han var ett bedårande barn av sin tid.

Harry Schein var briljant och skarptungad, en världsvan intellektuell som viskade i makthavarnas öron.

Men hans eftermäle solkas av en bitter arvstvist – och nu avslöjas att hans minnesfond med 40 miljoner kronor är spårlöst försvunnen.

Harry Schein skakade om Sveriges politiska och kulturella liv under nästan ett halvsekel. Han utstrålade charm, intellektuell skärpa och glamour – och var därmed en frisk fläkt i det socialdemokratiska etablissemang han tillhörde.

Han var kompis med statsminister Olof Palme och demonregissören Ingmar Bergman, han var gift med skådespelerskan Ingrid Thulin och hade en nära relation till Cutty Sark, favoritwhiskyn enligt egen utsago.

Harry Schein stöpte om den svenska filmindustrin, var chef för den statliga Investeringsbanken och spelade varje vecka tennis med Olof Palme. Men mot slutet blev han ensam och bitter – och efter hans död 2006 utbröt en häftig strid om hans många efterlämnade miljoner.

– Harry var briljant på alla sätt. Han spelade en viktig roll. Men hans stora tragedi var Palmemordet för han fick sitt politiska inflytande genom relationen med Palme, säger förre kulturministern Bengt Göransson (S).

– Harry var en katalysator. Han hade avgörande betydelse för förändringar men det var inte han som genomförde dem. Han var intellektuellt stimulerande och viktig för Palme.

– Han blev ohyggligt ensam på slutet. Det blev så tyst omkring honom. Folk slutade att ringa när han inte längre hade någon maktposition, säger han.

 

Jannike, Åhlund, Kersti Grunditz Brennan och Maud Nycander har gjort dokumentären om Harry Schien.Foto: / FOTO: MOA WESTESON

Film om Harry Schein har premiär

Nu har filmen ”Citizen Schein” premiär. Den skildrar Harry Scheins fascinerande livsresa från ankomsten som ensamkommande judiskt flyktingbarn till maktens högsta tinnar. Filmen avslöjar också att det minne Schein ville lämna efter sig, en stiftelse i sitt och hustrun Ingrid Thulins namn som skulle dela ut miljonbelopp till personer i film- och teaterbranschen, försvann 2013 under oklara omständigheter. Hon dog 2004, han 2006.

– Harry Schein och hans fru Ingrid Thulin hade en minnesfond med syfte att dela ut stipendier till film- och teatermänniskor. Den var registrerad i Liechtenstein, säger filmskribenten Jannike Åhlund som tillsammans med Maud Nycander och Kersti Grunditz Brennan står bakom filmen.

– Vi har sett ett brev från 1999 där Schein informerar sin fru om stiftelsen och skriver att det finns 40 miljoner kronor på kontot. Det står att efter hans död skulle kapitalet förmodligen öka till 60 miljoner.

– Stiftelsen, som hette TISH, alltså deras initialer, likviderades 2013 långt efter Harrys död. Jag har intervjuat ett 30-tal personer men ingen vet eller vill säga vad som har hänt, säger hon.

 

Harry Schein var gift med Ingrid Thulin.Foto: / FOTO: KERSTIN STRÖMBERG / TT

Alla är tystlåtna

Jannike Åhlund berättar att hon har talat med advokater i Sverige och Liechtenstein, med myndigheter i båda länderna, med testamentsexekutorer, banker och fondförvaltare. Men ingen säger sig veta något, alla är ”tystlåtna”. Hon säger att det enligt Scheins avsikt skulle röra sig om stora stipendier, miljonbelopp.

– Efter det att Harry Schein tvingats bort som chef för Filminstitutet 1978 blev han med tiden väldigt bitter. Men han ville göra något bra för svensk film och teater. Han ville att det skulle bli hans eftermäle, säger Jannike Åhlund.

– Det är ledsamt att det skulle bli så här. Samtidigt är det gripande att han och Ingrid Thulin ville göra det här tillsammans. De skildes långt tidigare, men deras livslånga relation fortsatte in i döden, säger hon.

Harry Schein föddes 1924 i en judisk familj i Wien. Efter Österrikes Anschluss, anslutning till det nazistiska Tyskland, och efter Adolf Hitlers inmarsch i Wien ville hans mamma – pappan var död – rädda sonen från judeförföljelserna. Modern, som senare mördades under Förintelsen, lyckades skicka honom utomlands. I april 1939 steg han i land som flykting i Trelleborg med ett ”J” för ”jude” i passet.

Han fick först jobb som lantarbetare i Småland. Sedan flyttade han till Stockholm där han arbetade på apotek samtidigt som han gick kvällskurser på Stockholms Tekniska Institut, där han som 18-åring blev färdig kemiingenjör.

Schein fick svenskt medborgarskap först 1950, elva år efter sin ankomst.

 

Harry Schein.Foto: Thomas Nilsson / EXP

Ekonomisk oberoende

Han uppfann och fick patent på en nydanande vattenreningsmetod. 1956 gifte han sig med Ingrid Thulin och 1960 sålde han sitt företag – och blev därmed ekonomiskt oberoende för resten av livet. Han var inte bara en skicklig entreprenör utan också aktiv i den vänsterradikala organisationen Clarté. Dessutom var han uppmärksammad filmskribent i Bonniers Litterära Magasin (BLM) och Aftonbladet.

Harry Schein blev redan på 1950-talet god vän med Olof Palme som var på väg uppåt i politiken, precis som Schein var på väg uppåt i kulturvärlden. Socialdemokraten Schein kom att spela en avgörande roll inom svensk film när han drev fram tillkomsten av Svenska Filminstitutet (SFI) 1963 och den stora filmreformen samma år. Reformen innebar att tio procent av biljettintäkterna gick till SFI och på det sättet kunde svensk filmproduktion finansieras i flera decennier.

– Harrys filmreform slussade över enorma mängder pengar till produktionen av svensk kvalitetsfilm. Den gnistrande genialiteten i projektet var i att utländska filmer över biobiljetterna fick vara med att finansiera den svenska filmproduktionen, sade filmprofessor Leif Furhammar till TT efter Scheins död.

– Reformen hade en väldig betydelse på 60- och 70-talen därför att den ändrade på hela den ekonomiska och konstnärliga grundvalen för svensk filmproduktion, sade han.

Schein var vd på Filminstitutet 1963-70 och 1972-78 samt styrelseordförande 1970-1978. Den borgerliga regeringen ersatte honom med Jörn Donner som vd och Per Ahlmark som ordförande. När Socialdemokraterna kom tillbaka till makten utsåg de 1983 Schein till vd i Investeringsbanken. Han var också ordförande i Sveriges Radio, gav ut flera böcker och skrev regelbundet krönikor i Dagens Nyheter.

Sista tuffa tiden

Harry Scheins sista år blev svåra. ”Han gick in i dimman”, som förre kulturministern Bengt Göransson uttrycker det. Schein dog i februari 2006 efter några veckor på sjukhus.

Han skrev 2004 ett testamente som gav särbon Eva Fischer, bosatt i Wien, hela det ansenliga arvet. Det värderades i bouppteckningen till cirka 30 miljoner kronor. Men strax efter dödsfallet dök Scheins granne i Danderyd utanför Stockholm upp med ett nytt testamente som hade hittats fasttejpat under en köksbänk i Scheins villa. Det nya testamentet gav grannen hela arvet.

Nu utbröt en hätsk arvstvist som hamnade i domstol. Grannen presenterade vittnen som sade sig stödja hans sak, medan Eva Fischer mobiliserade förre statsministern Ingvar Carlsson, Olof Palmes son Mårten och andra vänner till Schein, som intygade att det var orimligt att han skulle ha testamenterat allt till grannen. Hon anlitade den ledande advokaten Bertil Södermark och den framstående rättspsykiatern Ulf Åsgård samtidigt som Tommy Lindström, tidigare chef för rikskriminalen, gjorde en utredning å hennes vägnar.

Ingvar Carlsson förklarade i sitt vittnesmål att vännen Harry Schein hade anförtrott honom att Eva Fischer skulle få ärva. Han sade att Schein under sin sista tid var så förvirrad att han inte skulle ha klarat att skriva ett nytt testamente.

– Han blev en person som inte längre brydde sig om någonting … som inte längre kunde prata om aktuella händelser, utan i stället upprepade berättelser från ungdomen, sade Ingvar Carlsson i tingsrätten.

 

Harry Schein påverkade svenskt kulturliv under decennier. Nu går dokumentären om honom upp på bio.Foto: Anders Engman / Tt / BONNIERARKIVET SCANPIX SWEDEN

Underkände testamentet

Också språkbruket i det påstått nya testamentet visade att Schein inte skrivit det, enligt vittnen.

– Det är helt uteslutet att han skulle ha använt ett sådant språk, sade Mårten Palme.

Både tingsrätten och senare hovrätten underkände det nya testamentet och gav Eva Fischer rätten till arvet.

 

Harry Schein skrev ett testamente som gav särbon Eva Fisher rätten till arvet.Foto: Lizzie Larsson / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ

 

– Vi gjorde en polisiär undersökning av hela saken. Jag hade stor nytta av mitt nätverk inom polisen och rättspsykiatrin. Vi kunde bland annat visa att han med sin svåra sjukdom inte kunde ha tejpat fast pappret, säger Tommy Lindström.

– Det var tråkigt att det skulle bli ett sånt här efterspel efter Harrys död med en granne som kände pengalukten. Det var inte vackert, det blev lite solkigt, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.