Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljonärer – men kan tvingas dela på allt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Både Lena Philipsson och Per Holknekt är goda för flera miljoner kronor. Men eftersom de inte har skrivit något äktenskapsförord kan de tvingas dela på sin förmögenhet.
Foto: Christian Örnberg

Lena Philipsson och Per Holknekt går skilda vägar.

Men paret har inte skrivit ett äktenskapsförord – och vid en skilsmässa kan de tvingas dela på en förmögenhet på flera miljoner kronor.

– Om all egendom är giftorättsgods så ska man i regel dela, säger Stina Zakrisson, skilsmässoadvokat.

I går kunde Expressen berätta att artisten Lena Philipsson, 46, och Odd Molly-grundaren Per Holknekt, 52, går skilda vägar.

Kändisparet tillhör ett av de rikaste i Sverige. Men eftersom de inte har skrivit något äktenskapsförord inför en kommande skilsmässa kan Philipsson och Holknekt tvingas dela på förmögenheten.

– Om all egendom är giftorättsgods så ska man i regel dela, säger Stina Zakrisson, skilsmässoadvokat.

Det gäller alla former av tillgångar, till exempel inkomster, fastigheter och värdepapper som aktier.

Sex miljoner var

Enligt den senaste årsredovisningen från 2010 visade både Philipsson och Holknekt inkomster på runt 6 miljoner kronor var.

Samtidigt köpte paret en stor lägenhet på Östermalm i Stockholm. Men också ett fritidshus på Ingarö för 8,5 miljoner kronor.

Men mest pengar har de tjänat från sina företag. Både Philipssons och Holknekts bolag har de senaste åren redovisat miljonvinster.

Förra året sålde Per Holknekt av aktier i Odd Molly för runt 26 miljoner kronor. Samtidigt plockade Lena Philipsson ut 18,4 miljoner från sin firma genom en aktieutdelning. Bara genom företagen har paret tillsammans kammat in över 44 miljoner kronor.

Kan bli jämkning

Men enligt Stina Zakrisson är det inte helt säkert att kändisparet får dela på sin förmögenhet på mitten. Dels är det svårt att uttala sig specifikt om ett visst fall. Philipsson och Holknekt gifte sig för mindre än två år sedan. Och när man varit gift under en kortare tid är det inte självklart att man får full rätt till hälften av den andres tillgångar.

– Det kan vara så att det också blir jämkning när det är kortvariga äktenskap. Det är inte säkert att man har full rätt om man inte har varit gifta under lång tid, säger Stina Zakrisson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.