Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Milda Madonna, vilket praktfiasko!

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Madonna gjorde sitt bästa för att rädda sin påkostade show – men publiken svek, och stjärnan sågas efter ännu ett konsertstopp. Foto: LENNART REHNMAN

GÖTEBORG. Det blev ingen nytändning eller plötslig supershow. Det blev en stel och statisk upprepning av turnépremiären i Tel Aviv.

Det blev ett nytt praktfiasko.

Det bästa med "MDNA"-turnén är de ambitioner som sattes när Madonna & co satte sig ner och började skissa på showen. Med världens största videoskärm, några häpnadsväckande tekniska finesser och en armé av dansare.

Bara en sån sak som att kvällens tjugo låtar har sammanlagt femton koreografer.

Det sämsta är att det inte funkar. Inte alls. För många kockar sabbar soppan, och när den dessutom huvudsakligen kokas på en och samma spik - senaste albumet, "MDNA" - blir resultatet långa stunder smaklöst.

Ibland känns det inte ens som att Madonna försöker. Eller vet vad hon pysslar med.

Kanske tappade hon sugen när producenterna tog över taktpinnen (konserten rymmer även fyra regissörer), kanske brände hon allt kreativt krut i sitt snygga framträdande under Super Bowl i vintras.

Världsstjärnan som skrider in på Ullevi i munkkåpa är en artist som tappat greppet om sin publik. Okej det är en SHOW - jag fattar det - men Madonna uppträder så kallt och mekaniskt gentemot sina fans att man undrar om hon slutat bry sig om dem.

Låtvalen säger inte direkt emot den teorin.

Vill man sammanfatta konserten med två glada punkter låter det så här:

Ett sagolikt shownummer (första låten).

Två jättesnygga låtar (de två sista).

Det som pågår däremellan, det vill man helst bara stryka ett stort jävla streck över.

Ursäkta språket, men det är både irriterande och frustrerande hur illa Madonna handskas med sin låtskatt.

Hon gör om fantastiska små poplåtar till nummer som saknar originalens briljans och stringens.

Kväll efter kväll väljer hon bort en massa publikfriare, alternativt lägger in dem i de små ljudkollage som utspelas på videoskärmarna när stjärnan är backstage och byter kläder.

Hon sjunger ömsom ganska risigt, ömsom inte alls. Hon är en slav under den avancerade koreografin och litar alldeles för mycket på att det senaste albumet är det som publiken kommit för att höra.

Det är inte lätt att engagera sig i, det är svårt att charmas av och trots alla effekter - från flygande dansare till pangande pistoler - är det aldrig särskilt omskakande, hisnande eller provocerande.

Mitt i en gäspning drar  Madonna, precis som under  några tidigare shower, ner brallorna och visar rumpan.

Snark.

MADONNA

Madonna

Ullevi, Göteborg.

Publik: 40 000.

Vem: Madonna Louise Ciccone, 53, debuterade 1983. Under 80-talet växte hon till tidernas mest framgångsrika och inflytelserika kvinnliga artist. Singeldebuten kom för 30 år sedan.

Vad: Världspremiären i Tel Aviv i slutet av maj fick ljummen, alternativt iskall, kritik. När ”MDNA”-turnén nådde Göteborg i natt var det Madonnas första sverigebesök på tre år.

Fråga: Fansen har inte tröttnat, men har Madonna gjort det?

GLAD GETING: Den enorma videoskärmen med de hydrauliska scengolvet är ett bygge i världsklass. Det händer saker på skärmen hela tiden. Bra när soundtracket hackar.

LIKGILTIG GETING: Publiken ger sitt yttersta för att lyfta kvällen och det ska fansen ha kredd för. Men det är alltför sällan publiken blir annat än åskådare. Showen är inte konstruerad för publikkontakt.

SUR GETING: Låtvalen är en sak. Madonna ska ha kredd för att hon har modet att skippa en rad säkra kort. Men arrangemangen? De svänger ju inte! Och attityden är onödigt dryg (”Fuck off”?).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.