Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mikael Persbrandts tragedi med kändisarna – vittne till flygdrama

Ett flygplan kolliderar med en helikopter när de ska lyfta.
Brandmän spolar olycksplatsen.
Dominika uppmanar de andra att gå förbi flygvraket utan att stanna.
Dominika tycker inte att de får en bra start på vandringen.

Ett gäng svenska profiler står inför en stor utmaning – de ska bestiga en bergstopp på över 6000 meters höjd. 

Resan får en dramatisk start och de deltagande hamnar mitt i ett flygdrama. 

– Man började ändå tänka att man kanske skulle åka därifrån. Man visste man ju det var en av de värsta flygplatserna i världen. Det var väldigt märkligt, säger meteorologen Nils Holmqvist till Expressen. 

Det har blivit dags för premiär av TV4:s ”Expeditionen” – programmet där skådespelaren Mikael Persbrandt, 56, artisten Little Jinder, 31, exhäcklöparen Sanna Kallur, 38, regissören Stefan Larsson, 55, meteorologen Nils Holmqvist, 33, och entreprenören Dominika Peczynski, 49, ska göra sin svåraste utmaning någonsin – bestiga den 6119 meter höga bergstoppen Lobuche Peak i Himalaya. 

Men deltagarna får en dramatisk start på sin resa. När de sitter på flygplatsen i Katmandu blir det förseningar – snart får de reda på att det beror på en flygplansolycka där tre personer omkommit. 

– Det känns ganska morbit bara att det är någon som precis har dött där vi ska vara. Det var ju det man tänkte ”åh herregud” är det någon som kommer dö och så var det någon som dog direkt när vi kom hit.  

Ett flygplan och en helikopter har kolliderat på Lukla Airport i Nepal – dit de ska flyga. Lukla Airport är känd som en av de farligaste flygplatserna i världen. 

– Jag har liksom ingen lust att dö än, kan vi inte vara åka hem på riktigt? Jag tycker inte att det här börjar så bra, säger Dominika Peczynski. 

– Det är oerhört tragiskt så klart men rent statistiskt borde det inte ske en gång till i dag, säger Mikael Persbrandt. 

Nils Holmqvist

”Väder-Nils” egna ord om flygkraschen

Nils Holmqvist var flygrädd redan innan olyckan och berättar om den dramatiska händelsen för Expressen. 

– Det var märkligt. Man började ändå tänka att man kanske skulle åka därifrån. Man visste man ju det var en av de värsta flygplatserna i världen. Det var väldigt märkligt.

Meteorologen skulle dessutom gifta sig om tre veckor och ville inte göra något som skulle äventyra det.  

– Jag kände inte att det här var det största som skulle hända mig den våren så jag tänkte om jag hade gett mig in på något som jag borde dra mig ur. Jag ville inte göra något dumdristigt. 

Men i stället låter varken han eller någon av de andra låta sig stoppas av rädslan – och de tar sig in i helikoptrarna som ska ta dem till Lukla Airport i Nepal.

Dominikas uppmaning: ”Klok”

Nils Holmqvist valde att tänka att det var säkrare efter en flygkrasch – men när de väl landar på flygplatsen möts de av en overklig syn. 

– Det var ju skönt att sätta fötterna på fast mark men sen såg vi ju det här vraket och det bildades en konstig scen när vi står och glor på det och Dominika är klok nog och säger att nej nu går vi vidare. Det är otäckt det där. 

Stefan Larsson blir också illa till mods när han ser olyckan. 

– Jag hann inte bli rädd eller orolig för jag kanske inte förstod vidden av olyckan men när vi landade och såg flygplansvraket och de stod och spolade av bårarna med blod, säger han och blir tyst.  

”Expeditionen” sänds på torsdagar klockan 21.00 i TV4. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.