Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mikael Persbrandts stöd till Little Jinder – efter beslutet

Persbrandt i möte efter hotet att lämna "Expeditionen"
Little Jinder tvingades avbryta inför ”Expeditionens” sista avsnitt. Foto: TV4
Hon stöttades av Mikael Persbrandt. Foto: TV4
”Det är läskigt när man tror att man ska spy och svimma samtidigt”, berättade Little Jinder.Foto: TV4
Little Jinder.Foto: TV4

Josefin ”Little Jinder” Jinder tvingades avbryta sin vandring mot Lobuche Peak i förra veckans avsnitt TV4:s ”Expeditionen”.

Efter att ha drabbats av höjdsjuka och tvingats ta syrgas förbjuds hon av expeditionens läkare att fortsätta – för att inte riskera sitt liv.

– Blir det problem där uppe så kan det bli katastrofalt. Så som läkare kan jag inte ta den risken, säger läkaren Suvash Dawadi i ”Expeditionen”.

Det var i slutet av förra ”Expeditionen”-avsnittet som artiste Josefin Jinder drabbades av plötslig och svår höjdsjuka, som var så illa att hon tvingades ta syrgas för att kunna andas.

Efter att ha fått hjälp av läkaren med syrgas kan hon gå sista biten till fjällstugan där de ska bo över natten, och möter upp med de andra deltagarna.

– Dramatiskt, det kom så plötsligt, säger Mikael Persbrandt i programmet.

– Det är läskigt när man tror att man ska spy och svimma samtidigt. Men nu när jag kan andas är det ingen fara, säger Little Jinder.

Men efter att ha ordinerats mat, vatten och vila får Jinder ett tungt besked – hon är förbjuden att fortsätta upp på bergstoppen tillsammans med de andra.

Tillåter henne inte att fortsätta 

Läkaren Suvash Dawadi är med på resan och expert på höjdrelaterade sjukdomar. Han känner inte att han kan tillåta Josefin Jinder att fortsätta på resan utan att riskera hennes hälsa.

– Min känsla, medicinskt, är att i morgon skulle bli omöjligt för dig. Även med syrgas, så är det 10-10,5 timmars brant vandring i morgon. Och blir det problem där uppe så kan det bli katastrofalt. Så som läkare kan jag inte ta den risken. Så tyvärr måste jag avsluta din resa, säger han till henne när hon ligger nedbäddad i en sovsäck.

Artisten är ledsen över att inte få fullfölja uppdraget.

– Det känns aspissigt att behöva avbryta. Jag är inte så van vid att behöva ge upp någonting, jag kan ju knappt ta ett nej.

”Jättetråkigt att du inte är med”

En annan som sörjer att Josefin Jinder ska lämna sin medverkan i programmet är Mikael Persbrandt, som har fått en fin vänskapsrelation med artisten under resan.

– Det har varit kanon att ha med dig på trippen. Du har varit en maskros som har trängt upp genom stenöknen och gjort tillvaron mycket roligare, säger han hyllande till Jinder.

– Det är jättetråkigt att du inte är med nu när det är det jobbigaste, slutet.

Persbrandts farligt höga puls i Expeditionen

Persbrandts farligt höga puls i Expeditionen

Oväntade Melodifestival-paren – som du har glömt

Duos som alla pratade om

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.