Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mikael Persbrandt läser Nyårsklockan i SVT

Foto: MAGNUS HALLGREN/DN/TT / DN
Foto: ERIK ARDELIUS / DN / TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Mikael Persbrandt får hedersuppdraget att läsa de välkända orden "Ring, klocka, ring" i dikten Nyårsklockan i SVT:s sändning från Skansen på nyårsafton.

Skådespelaren tar över efter Krister Henriksson som läste dikten förra årsskiftet. 

– En diktläsare som kommer att läsa Tennysons dikt helt otroligt bra, säger Anne Lundberg i ett pressmeddelande från SVT.

Vad tycker du om att Mikael Persbrandt ska läsa Nyårsklockan i SVT?

Skådespelaren Mikael Persbrandt, 55, får i år hedersuppdraget att läsa nyårsdikten i SVT på Skansen på nyårsafton. Strax innan tolvslaget läser skådespelaren lord Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan, en gammal Skansen-tradition med den välkända inledningen "Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten."

Programledare för sändningen är Anne Lundberg och artister som Sissel Kyrkjebø, Darin, LaGaylia Frazier och Moneybrother kommer att medverka i sändningen.

– Det är en stor ära att få tillbringa årets allra sista skälvande timma tillsammans med svenska folket! För nyårsafton är en speciell kväll för mig, man lämnar det gångna året bakom sig, man reflekterar över det som hänt och med spänd förväntan ser man fram emot det tomma, blanka blad som ett nytt år innebär! Allting känns plötsligt möjligt! Det blir tredje gången gillt jag programleder Tolvslaget från Skansen och det blir bara roligare och roligare! Jag är otroligt stolt och glad över uppdraget att få leda Tolvslaget tillsammans med alla dessa fantastiska artister och med en diktläsare som kommer att läsa Tennysons dikt helt otroligt bra, säger Anne Lundberg, programledare för sändningen i ett pressmeddelande från SVT.

SVT om beslutet

Eva Beckman, programbeställare på SVT, berättar att Mikael Persbrandt har varit klar för uppdraget sedan en tid och att de är nöjda med sitt beslut.

”Vi är glada för att han har tackat ja till det här uppdraget. Mikael Persbrandt har ju gjort en lång rad stora roller de senaste tre decennierna, men aldrig haft rollen som nyårsdiktläsare. Det är en fantastisk skådespelare och det ska bli spännande att höra hur han tolkar den här dikten”, skriver hon i ett mej. 

 

Tradition sedan 1895

Nyårsklockan lästes för första gången på Skansen 1895. 

Sedan 1977 har SVT varit på plats på Sollidenscenen och mellan 1977 och 1982 lästes dikten av Georg Rydeberg. 1983 tog Jarl Kulle över traditionen och mellan 1997 och 2000 lästes dikten av Margaretha Krook och därefter var det Jan Malmsjös tur.  från 2001-2013. Sedan 2014 har traditionen förts vidare av Loa Falkman, 2014, Malena Ernman, 2015, Pernilla August, 2016 och Krister Henrikson, 2017, som har läst de välkända orden.

Sändningen äger rum i SVT1 måndagen den 31 december kl 23.15 i "Tolvslaget på Skansen"

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.