Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mikael Persbrandt åtalas för knarkbrott

Foto: Axel Öberg

Skådespelaren Mikael Persbrandt åtalas i en stor knarkhärva med totalt elva inblandade, men nekar till brott.

Han misstänks nu för narkotikabrott.

– Vi menar att han har innehaft tolv gram kokain i maj 2013, säger kammaråklagare Lars Ågren till Expressen.se.

Totalt elva personer står åtalade i den stämningsansökan som i dag lämnats in till Stockholms Tingsrätt, efter en omfattande spaning från polisen.

Åtalspunkterna i stämningsansökan är grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabrott, medhjälp till grovt narkotikabrott, narkotikabrott och dopningsbrott.

Skådespelaren Mikael Persbrandt misstänks för att ha en mindre inblandning i den stora knarkhärvan, där han åtalas för att ha innehavt tolv gram kokain.

"Mikael Persbrandt har i maj 2013 i Storstockholm olovligen innehaft cirka 12 gram kokain", står att läsa i stämningsansökan.

I telefonsamtal som polisen avlyssnat säger man sig kunna bevisa att Persbrandt köpt tolv gram kokain av en taxichaufför, säger åklagaren till SVT ABC.

Hur kan man styrka Mikael Persbrandts inblandning?

– Genom telefonlistor, försäljningsanteckningar och avlyssnade samtal - av andra personer, säger kammaråklagare Lars Ågren till Expressen.se.

Enligt åtalet har Mikael Persbrandt innehaft tolv gram kokain. Det är rubricerat som ett narkotikabrott av normalgraden.

– Det stämmer. Vi menar att han har innehaft tolv gram kokain i maj 2013, säger kammaråklagare Lars Ågren.

Var har han innehaft kokainet?

- I Storstockholm.

Hur ställer han sig till misstankarna?

– Han nekar. Han har förhörts flera gånger.

Ligans huvudmän åtalas för bland annat grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. Tre män åtalas i den omfattande knarkhärvan för att ha smugglat 64 kilo amfetamin och två kilo kokain i maj förra året.

Brotten anses vara grova eftersom de avsett en särskilt stor mängd narkotika, och utgjort ett led i en internationellt organiserad verksamhet som bedrivits i stor omfattning, skriver åklagaren i stämningsansökan.

Den 17 maj gjordes ett större tillslag efter en längre tids utredning, bekräftar kammaråklagare Lars Ågren.

– Då hittar vi stora mängder amfetamin, kokain och MDMA (Ecstacy), säger han till Expressen.se.

Hur mycket narkotika rör det sig totalt sett om?

– I beslag rör det sig om ungefär 70 kilo amfetamin, ungefär 2,5 kilo kokain och ett kilo MDMA, det vill säga ecstacy. Dessutom menar vi att vi kan visa att ytterligare 13 kilo amfetamin har sålts.

Mikael Persbrandt har befunnits skyldig efter att ha tagit kokain två gånger tidigare, båda under 2011, då han fick betala 13 500 kronor respektive 15 900 kronor i böter efter att ha erkänt brotten.

I april 2005 dömdes han av Nacka tingsrätt till 40 timmars samhällstjänst och skyddstillsyn för rattfylleri och sjöfylleri.

Huvudförhandlingen gällandet det aktuella målet börjar den 20 januari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.