Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Micke Syd: Kommer att bli fantastiskt

Foto: Johan Adelgren

Återtåget - tredje sommaren.

Här är Gyllene Tiders hälsning till de sydsvenska fansen i samband med sommarens comebackturné.

- Vi ska göra vårt yttersta för att få en fantastisk stund ihop med våra fans i syd, säger Micke "Syd" Andersson som med bandet besöker Halmstad, Kalmar, Ronneby, Malmö och Helsingborg i sommar.

Det var sommaren 1996 som Gyllene Tider gav sig ut på "Återtåget" och alla sjöng med i landsplågan "Gå & fiska". 2004 återtågade de igen för att fira 25 år sedan genombrottet. Nu återuppstår Halmstadgruppen för tredje gången. Under rubriken "Dags att tänka på refrängen" startar de biljettförsäljningen 28 januari.

- Tack för kaffet liksom. Dags att gå hem nu, säger "Syd".

Redan när jag intervjuade Per  Gessle hösten 2011 höll han dörren öppen för ännu en återförening. Men det var först i november i fjol som de träffades - alla fem - för första gången på nio år för att spela in ett nytt album, det första sedan "Finn fem fel".

- Vi har snackat om återföreningen sedan 2008 men olika saker kom emellan, bland annat Roxetteturnén. Det var viktigt att alla var med. Men nån gång sensommaren 2012 blev det bestämt att det skulle bli av.

"Vänsterradikala texter"

Just nu befinner sig bandet i skånska Vollsjö - i Roxettegitarristen/producenten Christoffer Lundquists hemmastudio.

- Jag ska strax göra körpålägg. Och Göran spela lite farfizaorgel. Den glöder om den. Det här blir en klassisk Gylleneskiva. Mycket energi. Alla gruppens signum. Det känns som att vi sluter cirkeln med den här plattan.

Men ni sjunger väl inte om "Flickorna på TV2" längre.

- Per skriver texter om livet och hur det förändrats. En låt heter "Anders och Mickes första band".

Vad hette det bandet?

- Yggdrasil. Jag skrev vänsterradikala texter...

Apropå det vad har du själv pysslat med när Gyllene Tider legat nere.

- Ja, men jag var ju med på rocktågen och Eva Dahlgrens stora turnéer. På senare år har jag jobbat mycket med Tommy Ekman och gamla Freestyle.

"Inget som heter farväl"

Hur var det att spela in med GT igen?

- Vi är inne i ett stim just nu. Per kom med färdiga demos. Vi hade inte tagit en ton tillsammans sedan turnén 2004. Men när vi träffades i Christoffers studio i november var det som att vi inte gjort annat än spelat ihop hela tiden. Redan efter en timme satte vi första låten. Vi gjorde klart merparten av plattan på två veckor. Vi har aldrig jobbat så här snabbt tidigare. Vi har satt 13-14 låtar varav 12 kommer med på skivan.

Blir det här ert farväl till publiken?

- Nej. Det finns inget som heter farväl för oss. Vi ser vad som händer nu.

Vad har ni för förväntningar?

- Det ska bli fantastiskt att få möta publiken. Vi ser verkligen fram emot det. Vi känner oss som glädjespridare. Det finns betydligt sämre sätt att sprida glädje på än det här, om man säger så. Vi ser ju redan nu responsen på diverse sociala medier att det här är något som folk längtat efter.

Vad får du själv ut av det här? Pengar?

- Förut handlade det om att vara popidol. Numera värdesätter man andra saker, som att man tar med barnen på turnén. Mina barn har vuxit upp med de här återföreningarna och nu är de vuxna. De

kan se vad jag har gjort med mitt liv. De ser att man kan spela rock även när man är lite äldre.

- Dessutom tycker jag om att prata med folk.

Ja ,  du är ju den som sköter snacket med publiken under konserterna.

- Jag älskar att få folk att göra saker.

Med tanke på att ni inte bara släpper ny skiva utan även samlingen "Soldans på din grammofon" antar jag inte ni bjuder på hitsen också.

- Ja, vi ska inte bara plugga det nya. Jag såg en artist som jag sett upp till i hela mitt liv och jag blev fly förbannad när han inte körde hitsen. Säger inte vem det är. Men ser man Springsteen och U2 så gör ju de även de gamla låtarna. Man vill att alla från mormor till barnen ska få något.

Att höra "Sommartider" med bandet live är väldigt speciellt.

- Ja, det bara vibrerar då.

Såg er en gång i Borgholms slottsruin när allt höll på att regna bort.

- Det är det enda man inte kan styra över, vädret. Men folk brukar ha sol i hjärtat oavsett hur det är ute.

Slår ni den knappa halva miljonen som såg er 2004?

- Ingen aning förstås. Vi satsar i första hand på att ge de som kommer en fantastisk upplevelse. Pure pop for now people, som det hette på Nick Lowes tid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.