Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Michel Tornéus vinnare – trotsade okända skadan

Längdhopparen Michel Tornéus vinner efter en dramatisk finalduell mot Frida Hansdotter.
Michel Tornéus är årets vinnare av ”Mästarnas mästare”.
Foto: SVT
I finalduellen besegrade han Frida Hansdotter.
Foto: SVT
Efteråt firade Tornéus med att ta på sig en särskild keps.
Foto: SVT
För Expressen berättar Tornéus också om den skada han ådrog sig under finalen.
Foto: SVT
Programledaren Micke Leijnegard.
Foto: SVT
Michel Tornéus under finalen.
Foto: SVT
1 / 7

Efter en dramatisk finalduell mot Frida Hansdotter står det klart – längdhopparen Michel Tornéus är vinnare av ”Mästarnas mästare” 2020.

Detta trots en okänd skada mitt under finalen.

–Jag kände att jag hade ont i knät under tävlingens gång, men jag var inne i tävlingen och hade inte tid att tänka på det. Smärtan fick man ta efter, säger han.

En efter en har deltagarna fallit bort, och till slut är det längdhopparen Michel Tornéus, 33, och alpina åkaren Frida Hansdotter, 34, som står som finalister i den slutliga duellen i ”Mästarnas mästare”.

Det är en klassisk hinderbana som möter dem, med flera olika moment där de måste använda både kropp och mental förmåga. Frida Hansdotter drar ifrån när deltagarna ska balansera med påsar fyllda med sifferklossar över en smal bom, och sedan placera ut siffrorna i ordning på en stor tavla.

Under flera moment ser Hansdotter ut att vara strået vassare, och hennes noggrannhet gör att hon inte misslyckas och behöver göra om, vilket drabbar Tornéus flera gånger.

Vänder allt på slutet

Men i det sista momentet ändras allt. Deltagarna ska fälla pinnar med en svingande pendel – något som Tornéus är överlägset bättre på. Därför är det till sist han som lyfter bucklan, efter den långa och hårda finalbanan.

– Det är en stor ära. Jag vet vilka som har vunnit det här innan, och nu får jag vara en av dem. Jag är mästarnas mästare, säger längdhopparen lyckligt.

Han konstaterar att han är den första friidrottaren som har vunnit tävlingen, och hyllas av Frida Hansdotter.

– Det är stort!

När segraren minns tillbaka på finalen avslöjar han också sin okända skada som tittarna inte visste om.

– Jag tänjde ledbandet i knät. Det syns inte själva filmningen, men det hade jag ganska mycket problem med. 

– Jag kände att jag hade ont i knät under tävlingens gång, men jag var inne i tävlingen och hade inte tid att tänka på det. Smärtan fick man ta efter, fortsätter han. 


Tornéus budskap med kepsen

I finalavsnittet får Tornéus också på sig en keps av bronsmedaljören Henrik Windstedt, som det stor Botkyrka på – förorten i Stockholm som Tornéus kommer ifrån.

– Bara för att visa alla kids att ingenting är omöjligt. Inget är omöjligt, var du än kommer ifrån, säger Tornéus.

– Nej, det här är ett bevis för det, underbart, håller programledaren Micke Leijnegard med.

För Expressen berättar Tornéus mer kepsen:

– Jag har ju använt den själv på friidrottsbanan också. Och jag tyckte det kunde vara nice. När vi väl gick in för final ville jag vinna, så då tog jag med mig den. Det är egentligen bara en symbol för att visa att du kan komma från var du vill och du kan ändå uppnå det du drömmer om. Jag är från Botkyrka, men det kunde lika gärna ha stått något annat ställe på den. Jag ville bara visa upp det när man har chansen.

Frida Hansdotter är inte missnöjd med andraplaceringen – men erkänner att hon måste öva upp sin precisionsförmåga.

– När jag åkte hit kände jag: ”Vilket startfält! Om man kan ta sig till final – wow”. Så jag är supernöjd och en jätteglad tvåa, säger hon stolt.


”Nu vill jag tävla igen”

Efter vinsten kommer Tornéus med ett löfte – han ska hålla sig borta från tävlandet.

– Nu ska jag inte tävla på ett år i någonting. Det blir inte Uno, ingenting. Det här tog, säger han i programmet.

Nu, flera månader efter inspelningarna börjar dock den förre friidrottstjärnan att ändra sig.

– Man ska tävla så jävla mycket under hela grejen, så jag kände bara att jag måste ta en paus ifrån det. Men nu börjar det komma tillbaka, nu vill jag tävla igen. 

Men hur viktig var själva tävlingen under programmet?

– Det är ganska skönt och avslappnat. Just där och då när man tävlar, det är då man märker att alla går in och fokuserar på tävlingen. Men så fort tävlingen är slut är allt ganska soft igen. 

Hade du någon fördel av att avslutat karriären så sent som 2019?

– Nej jag hade ingen fördel av det. Jag tycker man ser det i tävlingen också. Det är inte så att jag har gått in och dominerat alla tävlingar och varit självklar vinnare hela tiden. 

Vad tar du främst med dig från programmet?

– Det är ju definitivt den här gemenskapen som man kan bygga upp på en vecka. Att man komma så nära en människa på en vecka tycker jag är fantastiskt. Det var fantastiskt kul att få vara med i det. Det var en ära och det är ett minne för livet helt enkelt. Lätt.

Tornéus svar på fuskanklagelserna: "Ingen fördel"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.