Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michael Nyqvists sista film visas i Cannes

Skådespelare Michael Nyqvist gick bort 2017.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

I kväll hade Michael Nyqvist kunnat befinna sig på röda mattan i Cannes.

Nu blev det inte så.

Den nu Guldpalmenaktuella ”A hidden life” blev skådespelarens sista film, och när den under söndagen för första gången möter sin publik, har det gått nästan två år sen Nyqvist gick bort.

Galor är komplicerade tillställningar. Inte minst för skådespelarna. I sin självbiografi ”Dansa för oss” beskrev Nyqvist ärligt hur han klätt sig i smoking för en premiär i New York. Bara för att konstatera att han nästan blivit helt bortklippt. Där i salongen upplever han att alla skrattar åt honom.

Terrence Malick har troligen inte gått fram med saxen lika hårt i ”A hidden life”. Den är nämligen (i vanlig ordning) nära tre timmar lång, och med tanke på krigstemat, hoppas många på en ny ”Den tunna röda linjen”. Berättelsen kretsar kring österrikaren Franz Jägerstätter som vapenvägrade under andra världskriget, och Nyqvist spelar den biskop han vänder sig till för råd.

Efter söndagens galapremiär på Grand théâtre de lumière väntar en stor presskonferens under måndagen, och med tanke på att teamet förlorat inte bara Nyqvist, utan även skådespelaren Bruno Ganz sen inspelningen, så lär saknaden sippra in mitt i det kaotiska rivieraspektaklet.

”Känsliga och köttsliga”

Spektakel, i form av uppmärksamhet, är annars vad de flesta hoppas på i Cannes. Och för den svenske regissören Levan Akin har det gått bra på den fronten. Han har tidigare gjort den rosade filmatiseringen av ungdomsboken ”Cirkeln” och hans georgiska dansdrama ”And then we danced” har under veckan haft premiär i en sidosektion. Filmen, som är en en historia om förbjuden kärlek mellan två unga manliga dansare, har fått ett varmt mottagande, och jämförts med både ”Dirty dancing” och ”Call me by your name”. The Hollywood Reporter tycker att filmen är mycket vacker, medan Screen Dailys recensent beskriver den som ”ögonblickligen engagerande” och med sexscener som är både ”känsliga och köttsliga”.

Köttsligt, men i en helt annan bemärkelse har det även varit i öppningsfilmen ”The dead don’t die”. Jim Jarmusch zombiekomedi som har svenska Chimney och Film i väst som samproducenter har fått ett lite ljummet mottagande. Men alla är ändå överens om att Iggy Pop som kaffetokig zombie är ett genidrag, och bakom filmens zombieeffekter står faktiskt svenska Haymaker.

Hedonistiskt privatliv

Men inte ens en zombie, rår på en Elton John i turkos kostym respektive paljettpyntad smoking, haltandes på röda mattan. ”Limping, but still standing” skrev den anglosaxiska pressen entusiastiskt i veckan, och spekulerade kring sviter efter en knäoperation. 

”Rocketman”, musikalen om sångarens liv, har efter premiären hyllats av recensenterna, som lite förvånat konstaterat att den här tämligen ocensurerade berättelsen fått Elton Johns välsignelse. Filmen bjuder frikostigt på artistens hedonistiska privatliv och innehåller repliker som ”jag har knullat allt som rör sig”.

Stjärnan själv beskrev på förhand premiären som en ”no mascara night”, och lär mycket riktigt ha lämnat festivalpalatset i tårar.

Svenskar i Cannes 2019

Michael Nyqvist gör en biroll i den Guldpalmennominerade ”A hidden life”.

Svenske regissören Levan Akins film ”And then we danced” visas I en sidosektion, och har fått ett fint mottagande.

Elin Övergaard tävlar om Guldpalmen i kortfilmsklassen.

Öppningsfilmen ”The dead don’t die” har svenska samproducenter, och en stor del av zombieffekterna är gjorda i Sverige.

Alba August är årets rising star, och på plats för att knyta kontakter i branschen. Med är även pojkvännen och tillika kollegan Björn Gustafsson. 

Även Ruben Östlund är i Cannes, för att lansera sitt nya projekt efter Guldpalmenvinnaren ”The square”. På lördagen utlovade han att ”The triangle of sadness, som filmen heter, ska rollsättas med skådespelare från den internationella a-listan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.