Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michael Nyqvists fina farväl till familjen

Innan sin bortgång skrev Michael Nyqvist i hemlighet en kärleksfull text till sin hustru och sina barn. Foto: KAMERAPRESS / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ KAMERAPRESS.SE / IBLAB
Michael Nyqvist avled hastigt i slutet på juni efter ett års cancersjukdom. Foto: STEWART COOK/REX/SHUTTERSTOCK / STEWART COOK/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Michael Nyqvist avled hastigt i slutet på juni efter ett års cancersjukdom. 

Skådespelaren ägnade sin sista tid på jorden åt familjen.

Nyqvist firade bara dagar före sin död dotterns examen – och skrev i hemlighet en kärleksfull text till sin hustru och sina barn. 

Skådespelaren Michael Nyqvist lämnade jordelivet den 27 juni. Han avled i sviterna av lungcancer. Skådespelaren höll sjukdomen hemlig för allmänheten – och bara en liten krets visste om att han var dödligt sjuk. 

Nyqvist begravdes på fredagen i Katarina kyrka på Södermalm – bara ett par kvarter bort från hans och familjens hem.

Under begravningsgudstjänsten berättade prästen Olle Carlsson om skådespelarens liv – och poängterade att det inte var ett tillfälle att tala om hans karriär. 

– Det viktigaste för honom var familjen. Micke kom till jorden utan någon familj. Han bodde på barnhem. Det är ett mirakel att han som inte hade nån familj fick en så stor familj, sa han under begravningsgudstjänsten. 

”Viktigaste för honom var familjen”

Olle Carlsson berättade om Nyqvist sista timmar – och hur han dog i hustrun Catharinas armar.

Michael Nyqvist ägnade sin sista tid åt att visa kärlek och omtanke för sina närmast anhöriga. Skådespelaren berättade för Hemmets Journal i januari – då sjukdomen inte var känd – om sitt karriärbeslut för familjen: hustrun Catharina Nyqvist Ehrnrooth och barnen Arthur och Ellen. 

– Jag har tackat nej till roller för att jag inte vill vara ifrån dem. Att spela teater kan vara svårt när man har familj, eftersom man alltid är borta på kvällar. Och på dagarna är ju barnen i skolan. Värst har det varit om jag både filmat och spelat teater eller turnerat. Det slutade jag med tidigt, sa han till Hemmets Journal. 

 

LÄS MER: Nyqvists sista dagar – trotsade sjukdomen

 

Den 21 juni, bara dagar före sin död, firade Michael Nyqvist sin dotter Ellens examen med familjen. På Instagram la han upp bilder på dottern och skrev att han var en stolt pappa.

 

LÄS MER: Här förs Michael Nyqvist till sista vilan

 

Skrev dikt till sin familj

Michael Nyqvist, som vid sidan av skådespelaryrket skrivit en rad böcker, hade också förberett en särskild text till sina efterlevande. Skådespelaren gav i maj texten till sin agent – som förmedlade den till familjen efter Nyqvists frånfälle. 

Familjen delade med sig av de fina orden i dödsannonsen för Michael Nyqvist: 

"Jag klev på tåget. Där satt ni i den vackraste kupén. Ellen Arthur Catharina. Jag vägrade släppa min biljett. Nu ses vi vid nästa station"

Michael Nyqvist blev 56 år gammal. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.